Výrobca špičkových cross, trail a enduro bicyklov, Mondraker, predstavil dva inovované gravel bicykle so špeciálnymi komponentmi.

Konkrétne ide o model Dusty SX R a Dusty SX RR. Oba bicykle sú postavené na rovnakých základoch a odlišujú sa iba niekoľkými zmenami v komponentoch. Gravel bicykle sú v posledných rokoch extra obľúbené, nakoľko svojou geometriou a vyhotovením kombinujú dva svety: cesta + cross. Skvelé využitie na rýchle presuny v rôznych podmienkach, kde by cestný bicykel zlyhával a horský by zas nedosahoval takú rýchlosť a ľahkosť.

Obe novinky sú postavené na špeciálnom ráme s označením – Stealth Air Carbon – čo v preklade znamená, že ide o rám zložený z rôznych druhov uhlíkových vlákien, aby sa zabezpečila maximálna tuhosť, odolnosť, dlhá životnosť a nízka hmotnosť. Špičkový rám dopĺňa elektromotor Mahle X20, ktorý patrí medzi najľahšie na trhu (iba 1399 gramov) a ponúka max. krútiaci moment 55 Nm.

Tento motor síce nepatrí medzi najvýkonnejšie, no je urobený tak, aby ste mali čo najlepší pocit z bicyklovania s prirodzeným nástupom výkonu. Dodajme, že motor je dopovaný z 350 Wh batérie v ráme. Celý systém má hmotnosť iba 3,2 kilogramu. Presný dojazd na nabitie nie je uvedený, no malo by to byť okolo 100 kilometrov. Systém Mahle X20 ponúka aj Bluetooth konektivitu a rovnako tak aj ANT+.

Rozdiel medzi modelom R a RR je v „prevodovke“. Verzia s prívlastkom R využíva systém SRAM Apex 1×11, zatiaľ čo model RR má vo výbave systém SRAM Rival eTap AXS 1×12 s extra presným radením. Samozrejmosťou sú aj výkonné kotúčové brzdy SRAM Rival Etap AXS a pneumatiky Maxxis Re-fuse 700×40. Dodajme, že oba modely sú dodávané aj s hliníkovými blatníkmi, takže ani v zlom počasí si svoj oblek počas prejazdu do práce neušpiníte :).

Aké sú ceny? Ide o špičkové bicykle, takže to nebude lacný špás! Model Dusty SX R sa predáva za 5380 eur a model Dusty SX RR za 6550 eur.

Zdroj: mondraker.com / insideevs.com

Prečítajte si aj:  

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE