Eizo FlexScan EV2780 je štýlový doplnok do kancelárie či domácnosti. Vo vypnutom stave pôsobí, akoby nemal žiadne rámiky okolo displeja. Po zapnutí si však všimnete, že hornú a bočné strany lemuje 5,7 mm rám. Spodná časť má 15,3 mm rámik, avšak ten obsahuje aj senzor okolitého osvetlenia a dotykové ovládacie prvky.

Vo väčšine prípadov nie sme fanúšikmi dotykových tlačidiel na monitoroch, pretože sú často navrhnuté nepohodlne. Eizo však chválime, nastavovanie monitora je takto rýchle, intuitívne a bez problémov. Okrem štandardného výberu zdroja signálu a niektorého režimu si upravíte aj ekologický režim, ktorý znižuje spotrebu. Oceňujeme, že ekologický režim v tomto prípade používa skutočné dáta, ktoré zbiera zabudovaný senzor. Inak povedané, monitor vie, rovnako ako váš smartfón, aká je intenzita okolitého osvetlenia a tomu prispôsobí maximálny jas. To je praktická vlastnosť.

Konštrukcia monitora je výborná. Dizajn sme už spomínali a treba uznať, že obrazovka vyzerá elegantne. Nie je to žiaden dizajnový výstrelok, ale vyzerá dobre. Vďaka tenkým rámikom okolo displeja je vhodný aj pre používateľov, ktorí chcú používať viacero monitorov súbežne. Stojan je praktický, umožňuje nastavenie výšky, natočenia aj náklonu. Ak treba, môžete monitor používať aj v režime na výšku.

Základom monitora je 27-palcová obrazovka s rozlíšením 2560 x 1440. Ide o IPS displej a pozorovacie uhly sú štandardne výborné. Nemáme pripomienky ani k podsvieteniu, ktoré je rovnomerné. Maximálny kontrast je o niečo málo vyšší ako je výrobcom udávaná hodnota 350 cd/m2, čo nebýva vždy pravidlom. Kontrastný pomer je 1000 : 1 a odozvu udáva Eizo na úrovni 5 ms.

Z praktického hľadiska oceňujeme portovú výbavu, ktorá obsahuje HDMI, DisplayPort aj USB-C. Niekomu môže chýbať DVI konektor, ale dnes si z tejto výbavy určite vyberiete. Prínosom je najmä USB-C port, vďaka nemu môžete monitor pohodlne používať v kombinácii s množstvom konvertibilných a ultratenkých zariadení. Okrem prenosu obrazu sa postará o nabíjanie zariadenia a rozšíri výbavu USB portov o dvojicu USB 3.0 portov. V praxi to znamená, že ak máte do jedného portu pripojený USB prijímač na komunikáciu s myšou a klávesnicou a do druhého USB kľúč, po pripojení ultrabooku k monitoru sa razom prepnete do režimu stolného počítača a môžete začať pracovať na klasickej klávesnici a myši bez nutnosti čokoľvek ďalej pridávať. Je to komfortné.

V súvislosti s nabíjaním dodajme, že monitor funguje v režimoch, keď poskytuje 15 W alebo 30 W. Môžete sa medzi nimi prepínať a niektoré zariadenia vyslovene vyžadujú 30 W, aby sa nabíjali. V takomto prípade je však obmedzený maximálny jas. Monitor podporuje aj režim obraz v obraze, môžete sledovať signál z dvoch zdrojov súbežne. Ak nenabíjate zariadenie, spotreba sa v ekologickom režime pohybuje na úrovni 20 W, v závislosti od intenzity okolitého osvetlenia.

Z dostupných režimov spomeňme Paper, ktorý obmedzuje množstvo vyžarovaného modrého svetla. Ďalej je k dispozícii multimediálny Movie a sRGB pre tých, ktorí vyžadujú čo najvernejšie zobrazenie farieb. V tomto smere monitor chválime, zobrazenie farieb je presné. Tomu zodpovedá aj cena, avšak Eizo FlexScan EV2780 je výborný monitor. Výrobca naň ponúka 5-ročnú záruku a garanciu, že nemá žiaden prepálený pixel.

Cena: 888 EUR
Zapožičal: Eizo

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: