Testovali sme novinky v segmente monitorov.

AOC U2477PWQ je dobre vybavený kancelársky monitor so 4K rozlíšením. Philips 275C5QHGSW zase zaujme svietidlom, ktorý je zabudovaný priamo v stojane.

AOC U2477PWQ

23,6-palcový monitor AOC U2477PWQ ponúka nadštandardné rozlíšenie 3840 × 2160. Z pohľadu bežného používania ide o luxus a pokiaľ hľadáte monitor do kancelárie, ako je tento model koncipovaný, vo väčšine prípadov ho nevyužijete. Dnes ešte stále stačí Full HD, prípadne rozlíšenie 2560 × 1440. 4K má zmysel pri väčších uhlopriečkach.

Model U2477PWQ využíva totožný dizajn ako ďalšie monitory z produktového radu Pro-line od AOC. Páči sa nám, je elegantný a pritom praktický. Oceňujeme stojan, ktorý umožňuje prispôsobiť výšku aj náklon, vo výbave má jednoduchú úchytku na káble. Monitor verne reprodukuje farby, má dobré pozorovacie uhly. Displej využíva technológiu PLS a zobrazenie farieb sa nám páčilo viac v porovnaní s druhým testovaným monitorom od Philipsu.

Portová výbava je dobrá, nechýba prakticky nič. K dispozícii je HDMI, DVI, D-Sub aj DisplayPort, takže k monitoru pripojíte prakticky akékoľvek zariadenie. Počas používania sme namerali spotrebu 29 W, výrobca udáva ako maximum 34 W.

AOC U2477PWQ je nadštandardne vybavený kancelársky monitor. Produktový rad Pro-line ponúka veľmi dobrú kvalitu, striedmy ale elegantný dizajn a málo priestoru na prekvapenia alebo atypické funkcie. Je to segment praktických monitorov. Model U2477PWQ nie je výnimkou, aj keď môžeme polemizovať, či v prípade 23,6-palcovej obrazovky plnohodnotne využijete 4K displej. Faktom je, že pre bežnú kancelársku prácu vám vystačí aj štandardné Full HD rozlíšenie a z hľadiska profesionálneho využitia asi budete potrebovať trochu väčšiu uhlopriečku. Pokiaľ však hľadáte monitor, ktorý kombinuje 4K rozlíšenie a 23,6 palcov, AOC U2477PWQ je vhodná voľba.

Cena: 359 EUR
Zapožičal: AOC

Philips 275C5QHGSW/00

Model 275C5QHGSW od Philipsu je takmer obyčajný monitor. Má 27-palcový AH-IPS panel s rozlíšením Full HD a dobrými pozorovacími uhlami. Kontrast je štandardný, podanie farieb celkom dobré, ale iba z hľadiska obrazovky, ktorú budete používať na všestranné činnosti. Niektoré odtiene farieb boli skreslené, čo bude prekážať v prípade profesionálnej úpravy fotiek. Faktom však ostáva, že pre úzko profesionálne používanie si asi nebudete kupovať monitor, ktorý je vybavený svietidlom. Práve touto vlastnosťou sa odlišuje od väčšiny trhu.

Svietidlo sa oficiálne označuje ako stojan Ambiglow Plus a ako jeho názov naznačuje, je súčasťou stojana. Ten je pevne pripojený k obrazovke a neumožňuje reguláciu výšky ani natočenia. Môžete si upraviť iba sklopenie v rozmedzí -5 až 20°. Chudobnejšia je aj výbava portov. Tá sa obmedzuje na dvojicu HDMI portov (jeden z nich podporuje štandard MHL) a VGA vstup. USB hub chýba.

Ambiglow Plus môžete nastaviť pomocou dotykového ovládania na samotnom svietidle alebo cez nastavenia monitora. Stojan dokáže fungovať nezávisle od monitora, takže v prípade potreby ho môžete používať aj keď je obrazovka vypnutá. To sa hodí, ak si chcete vytvoriť atmosférické osvietenie miestnosti. Svietidlo dokáže svietiť všetkými dúhovými farbami, k dispozícii sú 3 intenzity osvetlenia. Farba môže byť statická, prípadne sa bude dynamicky meniť. Čo sa nastavovania farby a intenzity týka, dotykové ovládanie je v niektorých momentoch mierne ťažkopádne.

Na monitore oceňujeme pekný dizajn. Páči sa nám najmä tenký rám okolo displeja. Spotreba monitora sa počas testovania pohybovala medzi 17 až 21 W. Suma sumárum je Philips 275C5QHGSW klasický monitor, ktorý vyniká svietidlom. To je funkcia, ktorá môže nájsť využitie, otázkou je, či si radšej nekúpite samostatný monitor a samostatné svetlo.

Cena: 295 EUR
Zapožičal: Philips

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit