Motorola je evidentne pri chuti a investuje do rodiny telefónov moto g.

moto g100 je momentálne z hľadiska výkonu vlajková loď rodiny g, ktorá sa predáva oficiálne za sumu 499 eur a podľa našich testov je to skutočne výkonný smartfón. Základom jeho výkonu je procesor Qualcomm Snapdragon 870 5G a tiež takmer čistý operačný systém Android 11. Áno, moto g100 je 5G telefón.

moto g100, Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

6,7-palcový displej na moto g100, Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Hodí sa tak pre ľudí, ktorí hľadajú mobilný nástroj na náročné operácie ako sú napr. hry. Rovnako zaujme aj svojim kamerovým systémom, nám sa páči hlavne systém elektronickej stabilizácie pri videu a tiež zoomovanie zvuku vo videu na natáčaný cieľ.

Overili sme výkon procesora trestom Antutu v8.5.2. Dosiahli sme skóre 594.836, z toho pre CPU je to 176432. Znamená to skutočne vysoký výkon procesora. Pri testovaní smartfónu Samsung Galaxy S21 ULTRA 5G s procesorom Exnos sme v rovnakom teste dosiahli skóre 647.981 a to je telefón v cene ďaleko za 1000 eurovou hranicou.

Výsledky moto g100 na Antutu v8. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Výsledky moto g100 na Antutu v8. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Ready For

Telefón moto g100 je kompatibilný s platformou Ready For, čo je spôsob ako ešte univerzálnejšie použiť telefón hlavne na prácu. Na to, aby ste Ready For použili, stačí obyčajný USB-C na HDMI kábel a môžete si zo smartfónu urobiť niečo podobné ako notebook. My sme si zaobstarali adaptér, ktorý súčasne umožňuje aj využívať napájanie smartfónu cez USB-C a takto je to ideálna kombinácia. Motorola síce ponúka k tomuto telefónu aj špeciálnu dokovaciu stanicu, ktorá slúži zároveň ako stojan ale my odporúčame klasický kábel aj so špeciálnym napájaním. Predáva napr. Alza.sk za sumu 26,90 eur.

Ready For funguje veľmi dobre aj keď presuniete z telefónu na veľkú obrazovku televízora napr. hry a takto sa dajú robiť aj zaujímavé videohovory. Softvérová výbava totiž umožňuje aktivovať pokročilé sledovanie objektov pri video-komunikácii. Najlepšie na tom je to, že takto môžete použiť aj mobilné aplikácie z telefónu na displeji počítača.

Ready For pri využívaní g100 ako notebooku. Zdroj: motorola

Ready For pri využívaní g100 ako notebooku. Zdroj: motorola

Smartfón ako pracovný nástroj

moto G100 je výborný pri videohovoroch a pri vykonávaní viacerých úloh súčasne. V podstate je to nástroj, s ktorým by ste mohli efektívne pracovať celý deň. Tým myslíme vybavovanie mailov, tvorba prezentácie a pod. Jeho softvérová výbava pritom umožňuje rozdelenie obrazovky na dva časti a do každej môžete umiestniť samostatnú aplikáciu. Využijete to napr. pri sledovaní videa a súčasnej komunikácii na Facebooku.

Hlavné parametre na rýchlu prácu

K spomenutému 5G pripojeniu ešte pripočítajte aj Wi-Fi 6. Ak ste s telefónom na mieste, kde je dobrý signál, pocítite silu týchto technológií. Aj spustenie aplikácií je rýchle a to sa týka aj spustenia fotoaparátu.

K svižnému behu okrem 5G, Snapdragon 8 procesora pomáha tomu aj 8 GB pamäti. Pre používateľa je tu úložný priestor 128 GB. Slot v moto g100 je hybridný (buď dve nano SIM alebo kombinácia nano SIM + microSD) a po pridaní karty microSD môžete zvýšiť pamäťovú kapacitu až na 1 TB. To využijete vtedy, ak pracujete s videami. Pri strihu videa sa g100 nezapotila.

Batéria s kapacitou 5000 mAh podľa našich testov vydrží až na 1,5 dňa pri fakt intenzívnom používaní tohto telefónu. Displej má uhlopriečku 6,7 palca, je to typ CinemaVision s rozlíšením 1080 × 2520 bodov. Dobre sa na ňom sledujú filmy, pričom pomer strán je filmový – 21:9. Podstatné ale je, že obnovovacia frekvencia tohto displeja je 90 Hz a dynamické scény na ňom vyzerajú plynulo. Výrobca pridal aj na farebnom rozsahu zobrazenia a displej má tiež certifikáciu HDR10. Ak máte filmy s takouto normou, hneď zistíte rozdiel. Prináša totiž verné farby a výborný kontrast. Chceli by sme ale o niečo lepší zvuk z reproduktora.

Hry vyzerajú na g100 dobre a to nie je len zásluha displeja, ale tiež aj výkonného procesora a 8 GB pamäti RAM. Výkonný procesor pritom načítava grafiku dvakrát rýchlejšie ako predchádzajúce zariadenia z rodiny moto g. V hernom režime vás navyše nebudú rušiť prichádzajúce hovory či oznámenia. Oceňujeme, že g100 má stále 3,5 mm jack port a súčasťou dodávky je aj napájací zdroj s výkonom 20 W. Slúchadlá nie sú v dodávke.

Fotografická výbava

Kamerový systém má hlavný snímač s rozlíšením 64 Mpx. Využiť pritom môžete aj technológiu Quad Pixel na štvornásobne vyššiu citlivosť pri nedostatku vonkajšieho osvetlenia. Kamery vzadu sú celkovo štyri, ultraširokouhlá má 16 Mpx, potom je tu 2 Mpx makro kamera a TOF snímač.

moto g100, Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Fotografická výbava na moto g100, Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Predný fotoaparát je duálny a hlavná kamera má rozlíšenie 16 Mpx. Ultraširokouhlá má rozlíšenie 8 Mpx. Tento systém dokáže pripraviť pekné selfie fotky s ostrými detailmi a vybrať si môžete úzky alebo široký záber. Pri fotografovaní zadnou kamerou je výhodné až 5-násobné priblíženie obrazu, čo radi používame. Ďalší režim je makro, s ktorým sa dajú urobiť naozaj pekné a detailné zábery.

Pri videách je k dispozícii zaujímavý režim, ktorý dokáže súčasne nahrávať obraz prednou aj zadnou kamerou súčasne. Ide o nový režim Duálne snímanie, ktoré umožní súčasne snímať vás aj cieľový objekt. To osvieži výsledné video, keďže máte v jednom filme vlastne dva príbehy. Video sme točili v rozlíšení 4K s frekvenciou 60 alebo 30 fps.

Pokročilý zvuk

Ďalšie zlepšenie je v akustickej časti. Nasnímaný zvuk je totiž veľmi dôležitý na celkovej hodnote videa. Audio Zoom alebo Priblíženie zdroja zvuku využíva pokročilé mikrofóny na zachytenie zvuku od natáčaného objektu. Filtruje pritom okolitý hluk aj hlasy a sústreďuje sa na to, čo natáčate. Na to, aby ste funkciu Audio Zoom použili, treba funkciu zapnúť v prostredí video kamery a nastaviť mierku obrazu 2× a vyššie. Funguje to naozaj pekne.

moto g100, Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Prepojovacie porty na moto g100, Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Softvérové ​vylepšenia

moto g100 prichádza s funkciou My UX, ktorá umožňuje prispôsobiť si telefón podľa vlastného želania. Obsahuje aj gestá ako je zapnutie svetla, štart fotoaparátu alebo spomenuté rozdelenie obrazovky na dve časti. V zásade ale moto g100 prichádza s takmer čistým operačným systémom Android 11. To je tiež jeden z dôvodov vysokej rýchlosti práce s týmto telefónom.

Dodávka a cena

Telefón prichádza v dvoch farbách – dúhová obloha a dúhový oceán. V slovenskom preklade je to modrá a sivá. Telefón však naozaj mení farby pri dopade svetelných lúčov na jeho povrchu. Súčasťou dodávky je aj ochranné puzdro. Telefón váži 215 gramov a snímač odtlačku prsta v zapínacom tlačidlu na pravej strane telefónu.

Farebné verzie moto g100. Zdroj: motorola

Farebné verzie moto g100. Zdroj: motorola

Oficiálna cena tohto telefónu je 499 eur, mal by byť dostupný okamžite. My sme pre vás zisťovali detaily a napr. v predajni Alza ale aj Datart je v predobjednávke moto g100 ešte o 100 eur lacnejší. Za g100 teda tu zaplatíte 399 eur, a to sa fakt oplatí.

Verdikt

Motorola modelom G100 potvrdzuje vynikajúce vzťahy s firmou Qualcomm a Google. Má procesory, ktoré inde chýbajú, nekazí operačný systém vlastnými nástrojmi. G100 je je myslený ako špičkový fotomobil. Je to skôr pracovný nástroj s brutálnou batériou a všetkým potrebným na situácie, kedy potrebujete z telefónu urobiť niečo ako notebook. A pomôže vám aj vo chvíľach relaxu. Priali by sme si stereo reproduktor a v balení by sme privítali aj slúchadlá. Celkovo je to ale vysoká hodnota za predajnú cenu.

Fotografie z moto g100

Galéria telefónu motog100

Viac o moto g100 a g50

Motorola predstavuje doposiaľ najrýchlejší moto g s platformou Ready For pre lepší zážitok

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.