Motorola je pri chuti a do svojej rodiny moto g práve zaraďuje dva nové smartfóny. Sú to modely strednej triedy s orientáciou na zaujímavú cenu.

Pritom ponúkajú výborný systém kamier a solídny výkon. moto g30 a moto g10 prichádzajú s dlhou dobou prevádzky na batériu. Operačným systémom je Android 11 s minimálnymi úpravami od moto. Oba sú vybavené NFC a súčasťou dodávky je aj napájací adaptér.

S týmito novinkami nie je problém platiť. Obsahujú aj NFC snímač. Zdroj: motorola

S týmito novinkami nie je problém platiť. Obsahujú aj NFC snímač. Zdroj: motorola

moto g30: poriadne fotky za super cenu

moto g30 kombinuje štvoritú zadnú kameru s maximálnym rozlíšením 64 Mpx, ktorá má priniesť ostré a jasné snímky. Technológia Quad Pixel zaisťuje, že vaše snímky budú kvalitné aj za šera, pričom v noci môžete použiť špeciálny nočný režim a získať aj vtedy kvalitné fotky. Ultraširokuhlá kamera má zorný uhol až 118 ° a na fotku sa vám tak zmesí 4× viac v porovnaní so štandardným 78 ° objektívom. Špeciálna kamera Macro Vision zaistí 4-násobné priblíženie. Uvidíte tak drobné detaily, ktoré by vám inak vo fotografii chýbali.

Oplatí sa napr. pri fotení kvetov alebo jedla. Rozostrené pozadie vo fotografiách je veľmi populárne a v tomto prípade sa dá sila rozostrenia nastaviť. S moto g30 tak vzniknú profesionálne vyzerajúce fotografie s využitím snímača hĺbky. Pripočítajte ešte selfie kameru, ktorá má rozlíšenie až 13 Mpx. S hlavnou kamerou urobíte Full HD video s frekvenciou až 60 fps.

moto g30 a špeciálne tlačidlo pre Google Assistant. Zdroj: motorola

moto g30 a špeciálne tlačidlo pre Google Assistant. Zdroj: motorola

Uhlopriečka displeja je 6,5 palca a je to Max Vision HD+ displej. S obnovovacou frekvenciou 90 Hz dosiahnete kratšie oneskorenie a plynulejšie zobrazovanie. Kapacita pamäti je 128 GB, čo je dostatok na fotografie, filmy, piesne, aplikácie a hry. Pamäťový priestor sa dá ďalej rozširovať pomocou microSD karty a takto sa dá pridať až 512 GB.

Batéria má kapacitu až 5000 mAh a to zaisťuje viac ako dva dni prevádzky na jedno nabitie. TurboPower 20 vám pritom poskytne za 20 minút nabíjania dostatok energie na prevádzku až 12 hodín. Nabíjanie je 20 W.

moto g30 a slot pre SIM a microSD kartu . Zdroj: motorola

moto g30 a slot pre SIM a microSD kartu . Zdroj: motorola

Základom tohto telefónu je platforma Qualcomm Snapdragon  662 + 6 GB RAM a to dáva dostatok života na plynulú prevádzku telefónu bez zasekávania.

Cena moto g30 na slovenskom trhu je 189 eur, telefón bude dostupný v predajniach u nás 23. februára 2021. K dispozícii bude farba tmavá perla a pastelová obloha. O tom, u akých operátorov na Slovensku bude telefón dostupný zatiaľ nevieme.

moto g10: ušetrite ešte viac za pár kompromisov

Aj v tomto prípade je k dispozícii štvoritý kamerový systém s maximálnym rozlíšením 48 MPx. Rovnako ako v predchádzajúcom prípade môžete využiť Quad Pixel a nočný režim fotenia či dosiahnuť fotky s rozmazaným pozadím. Selfie kamera má 8 MPx. Batéria má opäť kapacitu 5000 mAh a kapacita zabudovanej pamäti je v tomto prípade 64 GB. Tento priestor sa dá opäť rozšíriť o ďalších 512 GB pomocou microSD karty. Vyrobený je z plastu a odoláva pokropeniu vodou (IP 52), nabíjanie je len 10 Wattové. Dizajn nabíjacieho portu je USB-C, v skutočnosti je to USB 2.0 port. K dispozícii je aj 3,5 mm jack port pre slúchadlá.

moto g10. Zdroj: motorola

moto g10. Zdroj: motorola

Základom telefónu je platforma Qualcomm Snapdragon 460 a 4 GB RAM. Displej má uhlopriečku 6,5 palca a je to typ Max Vision HD+ s pomerom strán 20:9. Pomer plochy displeja k celkovej prednej strane je 85 %.

Cena moto g10 na slovenskom trhu je 149 eur, telefón bude dostupný v predajniach u nás 23. februára 2021. K dispozícii bude farba polárna šedá a perlová biela.

Aj s moto g10 pohodlne zaplatíte. Zdroj: motorola

Aj s moto g10 pohodlne zaplatíte. Zdroj: motorola

Užitočné softvérové ​​inovácie

Motorola My UX je komplexná sada nástrojov, ktorá vychádza z Google Androidu a umožňuje lepšie si vychutnať hudbu, videá a  hry. Zachovali sa pritom obľúbené moto akcie ako je rozsvietenie baterky potrasením alebo spustenie fotoaparátu otočením zápästia. Nadstavba umožňuje tiež rozdeliť obrazovku na dve časti a robiť viac vecí naraz. V skutočnosti však moto telefóny využívajú takmer čistý Android.

moto g30 a g10 odolávajú aj kvapkám vody. Zdroj: motorola

moto g30 a g10 odolávajú aj kvapkám vody. Zdroj: motorola

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.