Na začiatok dobré správy. Moto g41 sme si zobrali ako telefón na fotenie počas letnej dovolenky. A neobanovali sme. Robí fajn fotky, poradí si aj pri nízkej úrovni svetla a ani jednu fotku sme nemali rozmazanú (s výnimkou makro fotiek).

Dizajn

Telefón pôsobí elegantne, mali sme ho v tmavej modrej farbe a telo je plastové. Oceňujeme, že Motorola zachovala aj 3,5 mm jack port, pripočítajte k tomu aj podporu zvuku pre Dolby Atmos. Hmotnosť telefónu je 178 gramov, dobre sa nosí v ruke aj vo vrecku nohavíc. Telefón podporuje NFC, môžete s ním platiť. Vyhotovenie odpudzuje vodu, telefón však nemôžete ponoriť do vody. Reproduktor je len jeden a je v spodnej časti telefónu.

moto g41Zdroj: TOUCHIT.sk
Dizajn zadnej strany moto g41

Fotenie

Dôvodom je optická stabilizácia a fotoaparát so slušným rozlíšením 48 MPix. Preto sa dá použiť technológia Quad Pixel, teda združenie viacerých pixelov do jedného snímacieho bodu, aby sa zvýšila snímacia plocha, a preto klesol šum vo fotkách. Fotografie navyše vyzerajú prirodzene, sú na nich živé farby.

moto g41Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Fotka za denného svetla s moto g41 (zámok Hluboká n/V)

Okrem hlavného snímača je tu aj 8 MPx ultraširokouhlý s uhlom záberu 118°. Tiež tu nájdete snímač hĺbky ostrosti, ktorý vytvorí pekné portrétové fotografie s rozostretým pozadím.

K dispozícii je aj 2 MPx makro objektív. Áno, dajú sa s ním urobiť pekné fotky, ale musíte dobre vedieť, ako sa to robí. Inak to budú rozmazané a nepoužiteľné fotky. Kritická je vzdialenosť okolo 4 cm od foteného objektu. Potom, ako sa naučíte ako na to, na zachytenom objekte nájdete aj jemné detaily.

moto g41Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Makro fotografia s moto g41

Fotografickú výbavu dopĺňa predný selfie 13 MPx fotoaparát, ktorý nemá špeciálne vlastnosti, ale fotí portréty dobre.

moto g41Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Selfie s moto g41

Z efektov sme najviac využívali pri fotení nočné fotenie a naozaj takto získate pekné fotky aj vtedy, keď očami prakticky nič nevidíte. Špeciálne sme na takéto fotenie vybrali podzemie pod mestom Valtice a tu fotili tamojšie „sklepy“. Určite také scény nefoťte s bleskom, výsledok nebýva dobrý, na toto je režim nočné fotenie a pokojne držte telefón v ruke, ale pevne.

Na druhom mieste sme používali režim portrétu a to aj pri fotení prednou kamerou. Použiteľné je aj zvýraznenie vybranej farby. Prakticky nikdy sme nepoužili kinematograf a duálne snímanie. Určite sú ale ľudia, ktorým sa to zapáči.

moto g41Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Podzemie s moto g41 a nočným fotením

Ďalšie príklady fotografií

  • moto g41Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • moto g41Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • moto g41Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
  • moto g41Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Displej a batéria

Displej je parádny, uhlopriečka má 6,4 palca, je to OLED displej s rozlíšením Full HD+. Dá sa dobre používať aj na priamom slnečnom svetle.

Kapacita batérie je 5000 mAh a telefón sme na fotenie a dovolenkové vybavovanie mailov používali bez nabíjania celý deň a po 24 hodinách nám zostala kapacita 23 %. Súčasťou dodávky je aj 30 W napájací adaptér, ten používa technológiu TurboPower a za pol hodinku máte telefón nabitý na polovicu. V dodávke ešte nájdete priehľadný plastový obal a prepojovací kábel.

moto g41Zdroj: TOUCHIT.sk
Spodná strana moto g41 s USB portom a reproduktorom

Procesor a operačný systém

Procesorom je 12 nm MediaTek Helio G85 s frekvenciou 2 GHz + grafický čip, k tomu je 6 GB RAM a 128 GB. Operačným systémom je Android 11, je tu prísľub na ďalšiu aktualizáciu, počas realizácie testu v auguste 2022 ešte nebola k dispozícii. Ide o dvojSIMkový telefón, je možné rozšírenie pamäťovej kapacity o microSD kartu (priestor je zdieľaný so SIM2).

moto g41Zdroj: TOUCHIT.sk
Efektný OLED displej na moto g41

Motorola používa takmer čistý Android, systém je tak rýchly. Navyše v rámci rozhrania My UX môžete použiť ovládanie špeciálnymi moto gestami. Plus je tu zopár prispôsobení rozhrania a to je tak všetko. To sa v niektorých situáciách aj hodí.

Telefón sa v slovenských e-shopoch predáva za cenu okolo 200 eur. Za túto cenu je to veľmi dobre použiteľný telefón pre niekoho, kto nepotrebuje špičkový výpočtový výkon a chce dobre fotiť a mať dlhú výdrž na batériu.

moto g41Zdroj: TOUCHIT.sk
Priesvitný obal na moto g41

Páči sa nám

  • dobré fotky s hlavným a ultraširokouhlým fotoaparátom
  • efektný dizajn
  • kompletná dodávka za výhodnú cenu
  • dlhá výdrž na batériu

Nepáči sa nám

  • makrofotky sa treba naučiť fotiť
  • zatiaľ len OS Android 11

Zapožičal: Motorola

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.