Nová aplikácia prinesie v rozšírené možnosti ochrany smartfónu a všetky bezpečnostné nastavenia pod jednou strechou.

Aplikácia Moto Secure je postavená na technológii ThinkShield, ktorá zvyšuje zabezpečenie zariadení značky Lenovo. Prínosom aplikácie nie je len kontrola bezpečnostných nastavení na jednom mieste, ale aj nové spôsoby ochrany zariadenia.

Zdroj: Motorola

Pridáva napríklad možnosť zákazu vypnutia dátového spojenia tak, aby útočníci nemohli z uzamknutej obrazovky zamedziť pripojeniu telefónu na internet. Táto funkcia je tiež dostupná aj na smartfónoch iných značiek.

Zdroj: Motorola

Moto Secure tak trochu pripomína bezpečnostné aplikácie, ktoré obsahujú podobné moduly na ochranu súkromia používateľov. Aplikácia bude vyžadovať na svoj beh Android 13 a doteraz bola dostupná na zariadeniach Lenovo ThinkPhone. Aktuálne je tiež dostupná na smartfónoch moto g73 5G a moto g53 5G. Výrobca ale plánuje rozšíriť aplikáciu na ďalšie svoje smartfóny.

Z pohľadu bezpečnosti ide o previazanie hardvéru a softvéru a používatelia získajú možnosť vytvorenia zabezpečeného priečinka, ktorý je chránený špecifickým PIN kódom. Tu si môžu vybrať maskované ikony zo štyroch možností a zvoliť si názov priečinku namiesto viditeľného zobrazenia aplikácií v menu. Je to vhodné na skrytie aplikácií na prístup do banky alebo e mailových aplikácií, či ďalších, v ktorých používate citlivejšie dáta.

Zdroj: Motorola

Ďalej bude pomáhať a chrániť zariadenie aj pri podozrivých Wi-Fi sieťach, kde v rámci ochrany môže zabrániť spoofingu zablokovaním pripojení 2G. Funkcia bude vhodná najmä na verejných Wi-Fi sieťach.

Medzi netradičné funkcie treba zaradiť zmenenú klávesnicu pri zadávaní PIN kódu. Počas tohto procesu sa bude pozícia jednotlivých čísiel meniť tak, aby sa nedali odpozorovať. Funkciu používajú aj niektoré iné zabezpečené produkty, napríklad špeciálna séria šifrovaných pevných diskov Kingston.

Zdroj: Motorola

Zdroj: Motorola

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.