Motorola Defy predstavuje odolný telefón, ktorý dobre vyzerá. Dokazuje, že odolnosť môže ísť ruka v ruke s tým, že váš telefón môže byť vaša vizitka a ste na ňu hrdý.

Ono v skutočnosti to nie je celkom tak motorola telefón, aj keď nesie túto značku. Spoločnosť ho predstavila v spolupráci s firmou Bullitt Group. Určite si viacerí spomeniete na odolné telefóny CAT, pričom aj v tomto prípade za telefónmi stála práve značka Bullitt. Defy má však všetky gestá známe z telefónov motorola, teda napr. potrasenie telefónu v ruke spustí svetlo. Motorola defy má všetky ochranné prvky na skutočnú odolnosť a preverili sme ho tak pri páde na zem ako aj voči odolnosti voči rôznym tekutinám. Páči sa nám jeho vysoký výkon a tiež dlhá doba životnosti na batérie.

Motorola Defy sa vody rozhodne nebojí. Pokojne môžete tento telefón ponoriť do vody.
Motorola Defy sa vody rozhodne nebojí. Pokojne môžete tento telefón ponoriť do vody. Zdroj: Ondrej macko/TOUCHIT.sk

Reálne pekné fotky a batéria

Smartfón dobre fotí. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 48 MPx a svetelnosť f/1.8. Pre nočné fotky je výhodou združenie štyroch pixelov do jedného s väčšou plochou a vo výsledku s nižším šumom. ďalej je tu macro objektív, ktorý má rozlíšenie 2 MPx, čo by sme chceli aspoň na úrovni 8 MPix.

Výbava fotoaparátov na zadnej strane telefónu motorola defy
Výbava fotoaparátov na zadnej strane telefónu motorola Defy. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Batéria má kapacitu 5000 mAh, čo je fajn. Reálne sme tak s týmto telefónom vydržali dva dni bežnej prevádzky pri komunikácii a vybavovaní agendy. Pokiaľ ho zoberiete na natáčanie videa, budete ho nabíjať každý deň.

Displej odolá prasknutiu aj poškriabaniu

Displej má uhlopriečku 6,5 palca a rozlíšenie HD+. Výrobca umiestnil nad displej vrstvu 0,7 mm sklo Corning Gorilla Glass Victus. Konštatujeme, že je to celkom dobré, samozrejme, nemôžete byť zhýčkaní 4K displejmi vlajkových lodí najväčších výrobcov smartfónov.

Rovnako si displej ale aj celý telefón dobre poradí s poliatím rôznymi tekutinami. Nevyžaduje zaobchádzanie v rukavičkách. odolá pádom, klincom ale aj farbe.

Defy pri maľovaní v izbe. Telefón dokonca prežil kompletné ponorenie do farby.
Defy pri maľovaní v izbe. Telefón dokonca prežil kompletné ponorenie do farby. Zdroj: Peter Macko/TOUCHIT.sk

Šikovné pútko na telefón

K telefónu výrobca dodáva aj pútko na ruku a to hodnotíme pre tieto prípady ako veľmi šikovné riešenie. Naozaj ho nestratíte napr. pri pohybe v teréne. Trochu náročne sa síce nasadzuje na telefón, ale to sa robí len občas.

Takto sme používali Defy pri maľovaní v izbe.
Takto sme používali Defy pri maľovaní v izbe. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Čo všetko sme s ním skúšali?

No celkom toho bolo dosť. Ponorili sme ho do piva, do slanej vody a tiež nám spadol z výšky 1,5 metra na dlaždice. Keď sa pozriete pod lupou, zistíte, že menšie odreniny na jeho tele sú, ale bežným okom ich nevidíte. Zobrali sme ho aj na horskú túru, kde si užil napr. sedenie na ňom pri umiestnení do zadného vrecka na nohaviciach. Celkovo prežil celé jeho trápenie bez újmy. Konštatujeme, že je naozaj odolný a príliš si starosti o jeho prežitie robiť nemusíte.

Nabíjanie sa realizuje cez USB-C port, oceňujeme, že je tu aj 3,5 mm jack port. To moderným telefón z nášho hľadiska naozaj citeľne chýba.

Čo to stojí?

No, motorola Defy nie je celkom lacný telefón. Je to prirodzene riešenie pre človeka, ktorý oceňuje vysokú odolnosť a celkom efektný vzhľad telefónu. Rovnako prináša aj pekné fotografie a to aj v noci. Operačným systémom je android 11 a kapacita RAM je 4 GB, pre používateľa je k dispozícii aj 64 GB úložisko, ktoré sa dá ďalej rozšíriť cez microSD kartu. To všetko niečo stojí a výrobca stanovil jeho cenu na 329 eur.

Fotografie

S týmto telefónom sme urobili veľa fotografií nielen cez deň ale aj v noci, dokonca aj pod vodou. Konštatujeme, že celkom pekne fotí a prináša dobrý zážitok. Veď posúďte sami.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.