Toto je viac lifestylovo orientovaný telefón, hlavne ak si ho vyberiete v špeciálnej farbe Very Peri.

Základné parametre

Telefón prichádza s displejom s uhlopriečkou 6,28 palca a ide o P-OLED displej s frekvenciou 120 Hz a pomerom strán 20:9. Kapacita RAM je 8 GB, veľkosť pamäte pre používateľa je 128 GB, rozšírenie o microSD nie je možné. V našom prípade sme mali dvojSIMkový telefón. Základná platforma je 6 nm Qualcomm SM6375 Snapdragon 695 5G.

Spodný panel na edge 30 NeoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Spodný panel na edge 30 Neo

Snímač odtlačku prsta je pod displejom, NFC je na palube, v spodnej časti je port USB-C a vo výbave sú dva reproduktory.

Motorola edge30 NeoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Motorola edge30 Neo vo viacerých farbách

Operačný systém je Android 12, výrobca sľubuje 2 roky hlavných aktualizácií a tri roky bezpečnostných aktualizácií. K tomu je ešte nadstavba od Motoroly, ktorá umožňuje pár kozmetických vylepšení a gestá. Určite ale nespomaľuje operačný systém.

Displej so 120 Hz frekvenciou na edge 30 neoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Displej so 120 Hz frekvenciou na edge 30 neo

Fotografická výbava

V zadnej časti sú dva fotoaparáty. Hlavný zadný fotoaparát má rozlíšenie 64 MPx, clona je f/1.8 s veľkosťou snímacích prvkov 0,7 µm, optickou stabilizáciou a PDAF zaostrovaním. Ultraširokouhlý fotoaparát má rozlíšenie 13 MPx, clona je f/2.2 a uhol záberu je 120˚. Veľkosť snímacích prvkov je 1,12 µm a k dispozícii je automatické zaostrovanie. Video je možné realizovať na FullHD rozlíšení na 30, 60 a 120 fps.

Zadný fotoaparát na edge 30 NeoZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zadný fotoaparát na edge 30 Neo

Predná selfie kamera má rozlíšenie 32 MPx, clona f/2.4 s rozmerom snímacieho prvku 0,7 µm. Video urobíte na FullHD s 30 fps.

Batéria a nabíjanie

Batéria má kapacitu 4020 mAh, v dodávke je napájací zdroj s výkon 68 W. Okrem toho je v dodávke aj ochranný obal a prepojovací kábel. Telefón podporuje aj bezdrôtové nabíjanie. Telefón nám na jedno nabitie vydržal na 38 hodín. Nabíjanie je rýchle, stačí vám 50 minút na nabitie.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Kompletná dodávka motorola edge 30 neo

Dizajn. rozmery a farby

No, toto je zaujímavá téma. Motorola má priamu spoluprácu s Pantone, čo je firma stojaca za farbami. Podľa dohody môže Motorola dlhodobo aj jediná využívať na svojich telefónoch používať farbu roka. Tou je v súčasnosti farba označená ako Very Peri. Okrem toho je tu farba Black Onyx, Ice Palace a Aqua Foam.

Very PeriZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Toto je farba Very peri od Pantone

Telefón má hrúbku 7,8 mm, blok s fotoaparátmi je vystupujúci a znamená to, že telefón sa pri položení na stôl kýva. Mierne menej sa kýva, ak nasadíte priesvitný zadný kryt.

Skúsenosti z používania a fotografie

Telefón sa celkom dobre drží v ruke a pohodlne sa zmestí do vrecka. Používali sme ho spolu s dodávaným krytom, nechceli sme riskovať jeho poškodenie pri páde. Pri teste nám raz zmokol, neprejavilo sa to negatívne na jeho funkcii. Podľa výrobcu, ale nie je vodeodolný.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Vyhotovenie telefónu edge 30 Neo

Okolo krytu kamery je LED pásik, ktorý sa rozsvecuje rôznymi spôsobmi podľa toho, čo sa práve deje. Je to taký nerušivý spôsob ako upozorniť na prichádzajúci hovor napr. na mítingu. Stačí, aby ste položili telefón displejom na stôl a máte informáciu o tom, čo sa práve deje. Ako to bude fungovať nastavujete v časti Svetlené efekty. Upozornenie je možné na prichádzajúci hovor, budík, správu a nabíjanie.

LED pásik okolo bloku s fotoaparátmiZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
LED pásik okolo bloku s fotoaparátmi

Fotenie s nočným režimom

Porovnanie hlavného a širokouhlého fotoaparátu

Fotografovanie so selfie fotoaparátom

Vyhodnotenie

Motorola edge 30 Neo je dobrý telefón. Určite nefotí tak, ako edge 30 Ultra, ale fotky aj v noci sú v poriadku. Vyhotovenie je v tomto prípade základným lákadlom telefónu, predovšetkým farba Very Peri bude pre niektorých primárnym dôvodom na nákup. Oceňujeme kompletnú dodávku a tiež to, že ekologické myslenie je v tomto prípade smerované na recyklovaný papier a absenciu plastových častí. Nie absenciu napájacieho zdroja.

Cena: 369,99 eur

Zdroje: vlastné, Motorola

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.