Veľmi podarený telefón, ktorý nemá zásadnú chybu.

Potrebujete ale hneď na začiatok oželieť dve veci – plnú vodoodolnosť a optické priblíženie (verzia edge 20 Pro mala 5× priblíženie). Toto je najvybavenejší telefón zo série edge 30. Dobre sa drží v ruke aj vďaka jeho zaobleniu a celkovo ide o rýchly smartfón. Máte tu totiž najnovší Snapdragon 8 Gen 1 a 12 GB RAM. Kombinácia, ktorá dá o sebe poznať. Takisto výrobca pokračuje v minimálnych zásahoch do systému a ponúka špecializovanú nadstavbu My UX.

Prejsť na nový edge ak máte 20 Pro? Pravdepodobne nie a jednu generáciu viete oželieť. V skutočnosti tu máte len veľmi málo ozajstných noviniek, alebo niečo na čo by ste nedočkavo čakali. Oceňujem spracovanie zadnej strany, ktoré je matné a nešmýka sa v rukách. V balení máte aj klasický obal na zadnú stranu, toto sa mi tiež páči a je to o niečo zlepšená ochrana, ako ho vôbec nemať.

Výrobca dáva tomuto telefónu Android 12 priamo ako základný systém od výroby. Podstatné ale je, že zároveň dáva prísľub na dva ďalšie hlavné verzie Androidu. Tešiť sa môžete na verziu 13 a 14. A po dobu troch rokov budete dostávať bezpečnostné aktualizácie.

Tá patrí medzi jednoduchšie a nezaťažuje systém. Mne sa páčilo, že vďaka tomu som mal užitočné funkcie nad bežné funkcie k Androidu a zároveň som videl ako naozaj vyzerá Android 12. niektorí iní výrobcovia robia väčšie zásahy a tak sa časť pôvodných prvkov systému skryje pod ich nadstavbu. Je to otázka vkusu, kto má rád Samsung (ak mám spomenúť konkrétny príklad), bude spokojný so Samsungom.

Edge 30 Pro sa veľmi dobre používa a je to to najlepšie, čo aktuálne Motorola má. Cena je nižšia, pretože táto značka sa snažila vždy priniesť najviac funkcií a technických možností za čo najnižšiu cenu. Nadstavba ponúka zmenu témy, fontov a veľkostí. Súčasťou je aj aplikácia Moto, ktorá umožňuje zatrasením ruky rozsvietiť LED diódu a použiť ju ako príručné svetlo. Tieto funkcie poznáte, roky ich má Motorola vo všetkých svojich smartfónoch.

Rýchle nabíjanie

Veľmi príjemne pôsobí rýchle nabíjanie s výkonom 68 W. Výrobca hovorí o tom, že za 15 minút nabijete smartfón na 50 % kapacity. Toto som neskúšal, ide o test z vybitého telefónu, potvrdiť ale môže super rýchle nabíjanie. Úplne to mení pohľad na nabíjanie. Odrazu nepotrebujete plánovať, kedy nabijete telefón. Stačí pár desiatok minút a máte kapacitu na celý deň. Toto je vynikajúca vec a rýchle nabíjanie patrí medzi moje najobľúbenejšie funkcie. Výrobca umožnil nabíjanie iných zariadení a takisto aj 15 W nabíjanie bezdrôtovo.

Bez audio konektora

Mnohým z vás ale chýbať pravdepodobne nebude. Je to niečo, na čo sme si už mnohí zvykli. Spravidla by sa dalo predpokladať, že používateľ ktorý si kúpi tento telefón, si k nemu pripojí bezdrôtové slúchadlá. Získate ale dva reproduktory a tak máte stereo režim (ten v Edge 20 Pro nebol). Kvalita reprodukcie je veľmi dobrá a môžete ju využiť na filmy aj hudbu. V tomto smere dostávate nadštandardnú výbavu. Keď k tomu započítať Dolby Atmos a možnosť upraviť si zvuk podľa seba, je jasné, že sa dostávate na novú úroveň.

144 Hz displej

Je nastavený na automatický režim a takto si ho môžete nechať. Systém rozhodne sám, kedy je potrebné zvýšiť frekvenciu displeja. Máte ale možnosť určiť pevné frekvencie a to buď 50 alebo 144 Hz. Displej je veľmi dobrý, získavate prvotriednu kvalitu.

Ready For prenosný počítač

Alebo stolný, ide o prepojenie počítača a smartfónu bezdrôtovo na jednej Wi-Fi alebo pomocou USB-C kábla. Super rýchly prenos využijete aj vďaka rýchlemu štandardu UFS 3.1 internej pamäte a USB-C na USB-C káblu. To je ten, ktorý je súčasťou nabíjačky. Veľmi jednoducho môžete posielať súbory z a do počítača ako aj prijímať hovory cez počítač.

Špecialitou je možnosť využiť selfie kameru alebo hlavný fotoaparát pri videokonferencii. Je to vynikajúca vec, keďže telefón má určite kvalitnejšiu kameru, ako váš prenosný počítač. Ready For je výborná vec, ktorá podstatným spôsobom rozširuje možnosti telefónu, dobre sa používa a aby som nezabudol, môžete ovládať rozhranie telefónu v okne vo Windows. Skrátka taký DeX od Samsungu ale po vzore Motoroly.

Fotografie

Hlavná špecialita je v dvojici 50 Mpx snímačov, pre hlavný a ultraširokouhlý / makro objektív. Práve ten druhý bol väčšinou veľmi zanedbávaný a zvykli sme, že má nejakých 8 Mpx. Na kvalitu nemá vplyv len hodnota Mpx, no tu je cítiť, že dostávate podstatne kvalitnejší snímač. Ak ste totiž chceli ultraširokouhlé fotky, zväčša ste limitovali kvalitu alebo ste museli fotiť za veľmi dobrých svetelných podmienok. Stále to platí aj teraz, no s menším dôrazom a tak odfotíte dobre vyzerajúce fotky aj večer.

Nechajme megapixely a poďme na zaostrovanie. Je super rýchle a je veľmi presné. Bodaj by nie, výrobca totiž použil technológiu All-Pixel Focus, ktorá využíva viac pixelov na zaostrenie scény. Okrem toho je tu aj optická stabilizácia. Video sa dá nakrúcať v 4K s HDR10+ a je tu technológia na priblíženie zvuku. Mikrofóny sa zosilnia podľa toho, ako veľmi priblížite na obraz zdroj zvuku.

Absolútnou špecialitou je 60 Mpx selfie fotoaparát. Robí vynikajúce fotky a je to poznať. Zatiaľ je to snímač s najvyšším rozlíšením, aký som testoval. To ak nepočítam telefóny s otočným fotoaparátom, kde selfie je zároveň zadný fotoaparát.

Zloženie fotoaparátov:

  • 50 Mpx f/1.8, hlavný fotoaparát, OIS
  • 50 Mpx, ultraširokohlý 114°, Macro
  • 2 Mpx, snímač hĺbky

Testovacie fotografie

Verdikt

Motorola Edge 30 Pro je vynikajúci telefón. Nie je dokonalý. Takto to výrobca asi nemyslel. Máte tu ale špičkový výkon, displej, zvuk, veľmi dobrý fotoaparát. Skrátka, všetko, čo reálne potrebujete. Nebyť toho, že telefón z testu vraciame výrobcovi, používal by som ho pokojne niekoľko mesiacov.

Opäť tu bude diskusia, či kúpiť Xiaomi alebo Samsung. Je to na vás. Kto chce čistý Android s minimálnymi zásahmi a overené dodávania aktualizácií, toto je cesta. Škoda len absencie optického priblíženia. To by som ja ocenil a toto mi chýbalo. Rád si približujem vzdialené objekty. Inak telefónu nemám až tak čo vytknúť. Len aby ste mali predstavu, iná značka by za toto pýtala minimálne o dve stovky viac.

Páči sa nám

  • Super parametre za najlepšiu cenu
  • Vynikajúce fotografie a rýchle zaostrovanie s OIS
  • Výborná selfie kamera
  • Matný povrch zadnej strany
  • 68 W nabíjanie
  • OLED displej a Dolby Atmos

Nepáči sa nám

  • Zatiaľ stále nemá plnú vodoodolnosť
  • Bez optického zoomu, pričom minulá verzia ho mala

Cena: 799 eur za verziu 12 / 256 GB

Zapožičal: Motorola

Technické parametre

Model telefónuMotorola Edge 30 Pro
Operačný systémAndroid 12, aktualizácie 1. 1. 2022
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]12 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 8 Gen 1, 8-jadrový, 3 GHz
Displej, počet farieb, HDROLED, 144 Hz, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, ABGNac6, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet50 Mpx, f/1.8, 3×
Predný fotoaparát, max. Mpx60 Mpx, f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnosti4800 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]163 × 76 × 9 / 196
Vodeodolnosťnie proti ponoreniu, IP52
Bezdrôtové nabíjanieáno, 15 W
KonektorUSB-C, 68 W
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score980189
PCMark for Android – Performance14508
3DMark Wild Life7921

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.