Motorole to naozaj vyšlo – dosiahli svetový rekord v rozlíšení hlavného snímača a ako prvý telefón s 200 MPx snímačom je tu práve edge 30 Ultra.

Rekordná fotografická výbava

Hneď na začiatok treba povedať, ako to naozaj funguje. Výrobcov komponentov je menej ako je značiek telefónov. Výrobcovia si komponenty objednávajú a takto ich potom uvádzajú vo svojich smartfónoch. Zdá sa, že hlavný snímač v edge Ultra je od firmy Samsung, model HP1. Objaví sa teda určite v budúcej vlajkovej lodi od tejto firmy a uvidíme ho aj pri značke Xiaomi a ďalších. Jeden z veľkých výrobcov kamier je spoločnosť Sony, tá však nejde cestou obrovského rozlíšenia. Kamera prichádza s nasledovnými parametrami: 200 MPx, clona f/1.9, veľkosť snímača 1/1,22 palca, plocha snímacieho bodu 0,64 µm, PDAF a optická stabilizácia (OIS).

Motorola edge 30 Ultra
Motorola edge 30 Ultra s 200 MPx snímačom

Okrem toho je tu Ultra široká kamera s rozlíšením 50 MPx ( f/2.2, 117˚, 1/2,76 palca, 0,64 µm, AF a teleobjektív (12 MPx, f/1.6, 1/2,93 palca, 1, 2 2µm, PDAF, 2x optický zoom). K tomu pripočítajte ešte prednú kameru s opäť obrovským rozlíšením 60 MPx (f/2.2, 0,.64 µm). Video je možné so zadnou kamerou nakrúcať s rozlíšením 8K@30fps alebo 4K@30/60fps, pri prednej kamere je to 4K@30fps.

Motorola edge 30 Ultra
Motorola edge 30 Ultra s mierne vystupujúcim blokom fotoaparátov

Displej s frekvenciou 144 Hz

Edge 30 Ultra používa 144 Hz panel OLED, ktorý je navyše zakrivený – názov Edge je teda mimoriadne príhodný. Jeho uhlopriečka je 6,67 palca s podporou HDR10+, maximálnym jasom 1200 nitov, pomerom strán 20:9 a hustotou 393ppi. Snímač odtlačku prsta je pod displejom.

Motorola edge 30 Ultra
Motorola edge 30 Ultra a jeho 144 Hz displej

Telefón nie je vodeodolný, stupeň krytia je IP52. Znamená to, že pár kvapiek počas dažďa mu neublíži ale ponárať ho zámerne do vody nie je šťastný nápad. Motorola tento stav nazýva vode odpudivý.

Softvérová výbava

Operačným systémom je Android 12, výrobca sľubuje 3 roky hlavných aktualizácií operačného systému a 4 roky podpory bezpečnostných aktualizácii. Nadstavba tu existuje, dajú sa pomocou nej meniť fonty, tvary ikon, prináša šikovné gestá, ale nadstavba neprináša rôzny softvérový balík, ktorý by v konečnom výsledku znižoval rýchlosť telefónu. Motorola ako americká firma má veľmi dobré vzťahy s Google a je to na výbave tohto telefónu aj vidieť.

Ešte pripomeňme softvér Ready for, ktorý umožňuje pripojiť telefón k veľkému displeji a Ready for PC ako spojenie telefónu s počítačom/notebookom s operačným systémom Microsoft Windows.

Procesor, batéria a nabíjanie

Výrobca použil momentálne to najlepšie, čo sa dá a na palube je procesor Snapdragon 8+ Gen 1. K tomu je 512 GB priestoru pre používateľa a až 12 GB RAM (existujú aj iné pamäťové verzie). Ďalšou prémiovou vlastnosťou je možnosť nabíjania s výkonom až 125 W a napájací zdroj je v balení produktu. Kapacita batérie je 4610mAh a telefón podporuje aj rýchle bezdrôtové nabíjanie 50 W. Ešte je tu reverzné nabíjanie 10 W.

Motorola edge 30 Ultra
Motorola edge 30 Ultra a 125 W napájací zdroj

Výrobca tvrdí, že 7 minút nabíjania znamená 12 hodinovú výdrž telefónu. Pri našom teste po 10 minútach nabíjania nám telefón vydržal na zhruba 10 hodín skutočne intenzívnej prevádzky, pričom sme s ním hlavne fotili a prenášali dáta. Je to veľmi dobrý výsledok veľmi rýchleho nabíjania. Ešte uvedieme, že ide o 5G telefón.

Navyše, telefón nestojí 1000 eur ako ostatné vlajkové lode s podobnou parametrickou výbavou, jeho cena je na Slovensku 899 eur a telefón sa už predáva.

Balenie a prvé skúsenosti

Áno, je ekologické, s recyklovaného papiera ale ako sme už uviedli, je tam aj 125 W napájací zdroj, prepojovací kábel USB-C-na USB-C a ochranné puzdro. Presne tak, ako to má byť až na to, že by sme ocenili aj USB-C slúchadlá. Finálne balenie má mať ešte svoju vôňu, pri našom testovacom balení sme žiadnu osobitú vôňu necítili tak nemôžeme sprostredkovať tento dojem.

Motorola edge 30 Ultra
Dodávka Motorola edge 30 Ultra

Po odbalení zistíte, že telefón sa veľmi dobre drží v ruke. Áno, je to dané aj zakrivenými hranami displeja. Zadný panel zodpovedá zakriveniu displeja a obidve plochy sa stretávajú na tenkých hliníkových lištách po stranách telefónu. Pôsobí tak ako tenký telefón, skutočná hrúbka je 8,4 mm.

Ostrovček s tromi fotoaparátmi na zadnej strane mierne vyčnieva z tela a v skutočnosti to znamená, že telefón ľahšie zodvihnete zo stola. Má takto ale tendenciu kývať sa. Ak nasadíte priehľadný zadný kryt, zadná plocha je úplne rovná. Na test sme mali dual SIM verziu tohto telefónu, rozšírenie pamäte o microSD kartu nie je možné.

Na testovanie sme mali verziu vo farebnom prevedení Interstellar Black a jej zadný panel má povrchovú úpravu, ktorá sa na slnku leskne. Nedržia sa na ňom odtlačky prstov, hoci je sklenený. Displej je chránený sklom Gorilla Glass 5 a to aj na zadnej strane. Na prezentácii v Miláne sme videli aj bielu verziu (Starlight White) s rovnakým materiálom.

Motorola edge 30 Ultra
Lesklá zadná časť Motorola edge 30 Ultra

6,67-palcový displej OLED má rozlíšenie 1080p. V skutočnosti nie je tak ostrý ako panely s rozlíšením 1440p, ale na je to dostatočne dobré na používanie. Motorola však prekonáva konkurenciu v ďalšej oblasti – tento panel sa dokáže obnovovať pri frekvencii až 144 Hz (bežne je to 120 Hz).

Fotografujeme

Edge 30 Ultra je naozaj prvým telefónom, ktorý využíva 200Mpx snímač Samsung HP1. S optickým snímačom s uhlopriečkou 1/1,22 palca patrí k najväčším snímačom, ktoré nájdete v súčasných smartfónoch. A aby sa sem zmestili tak veľa pixelov, samotné pixely sú dosť maličké (0,64 µm). Snímač využíva binning (spájanie) v pomere 16:1 pre efektívnu veľkosť pixelov až 2,56 µm a to pri výslednom rozlíšení snímok 12,5 Mpx. Len pre úplnosť dodajme, že tento dizajn výrobca snímača nazýva Tetra2pixel. Objektív fotoaparátu je stabilizovaný a má ekvivalentnú ohniskovú vzdialenosť 23 mm pri svetelnosti f/1,9.

Porovnanie fotoaparátov hlavný, širokouhlý a teleobjektív scéna 1

Porovnanie fotoaparátov hlavný, širokouhlý a teleobjektív scéna 2

Porovnanie fotoaparátov hlavný, širokouhlý a teleobjektív scéna 3

Detaily získané pomocou hlavného fotoaparátu scéna 1

Edge 30 Ultra
Odfotil motorola edge 30 Ultra

Detaily získané pomocou makrofotografie, scéna 2

Odfotil motorola edge 30 Ultra
Odfotil motorola edge 30 Ultra s režimom makrofotografia

Nočné fotografie sú obyčajne veľkou výzvou. edge 30 Ultra to ale zvládol na jednotku. Práve tu sa prejaví kvalita snímača a spájanie pixelov.

motorola edge 30 Ultra
Odfotil motorola edge 30 Ultra v nočnom režime z ruky
motorola edge 30 Ultra
Odfotil motorola edge 30 Ultra v nočnom režime pri rýchlom deji

Selfie fotoaparát sme otestovali tiež a to pri rôznych svetelných podmienkach.

Vyhodnotenie a skúsenosti

Segment high-end telefónov potrebuje oživenie a Motorola Edge 30 Ultra má na to potenciál. Hlavný fotoaparát s rozlíšením 200 Mpx je pekná správa a marketingový tím ho určite využije pri presadzovaní tohto telefónu. V skutočnosti za viac ako vysoké rozlíšenie 200 MPx považujeme za užitočné spájanie pixelov a to tak, že nočné fotky pôsobia doslova úžasne. Stačí sa pozrieť na naše výsledky pri fotení v noci.

Motorola edge 30 Ultra
Spodný panel na Motorola edge 30 Ultra

Podľa nášho názoru je dosah teleobjektívu s dvojnásobným priblížením vzhľadom na konkurenciu malý, pri niektorých fotkách sme robili ďalšie priblíženie scény a práve tu považujeme za výhodné automatické zaostrovanie. Pri fotografovaní je vidieť, že telefón po odfotení dopočítava fotky tak, aby sa využil potenciál umelej inteligencie. A trvá to možno 2 sekundy, s tým počítajte. Robí to takmer každý telefón značky Motorola, pri konkurencii to nie je tak výrazné. Tiež sme si všimli, že je iná biela pri fotení rôznymi objektívmi – či hlavným, tele alebo širokouhlým fotoaparátom. To softvérový update vyrieši, Motorola sa stará o svoje telefóny.

Displej s frekvenciou 144 Hz je príjemným spestrením, otázka je, čo dokážete rozpoznať rozdiel medzi 144 a 120 Hz, ale čísla sú jasné. Zaujme 125W nabíjanie, ale aj to si vyžaduje o niečo dlhšie testovanie. Najnovší Snapdragon prináša solídny výkon a stabilné výsledky pri dlhodobej záťaži. Osobne si veľmi pochvaľujeme systém Ready for.

Zdroje: vlastné, Motorola

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.