Motorola sa celkom rozbehla. Už sme testovali model edge 40 Pro a je to vynikajúci telefón. Teraz k nám do redakcie pribudol telefón edge 40 a v tomto článku predstavíme naše skúsenosti s ním.

Predovšetkým treba povedať, že edge 40 sa dosť podobá na edge 30 Fusion. Tých zmien zase nie je až tak veľa, ako by sme čakali.

Motorola edge 40 má efektný zaoblený pOLED displej s uhlopriečkou 6,55 palca a rozlíšením FullHD. Je tu ochrana proti prachu a vode IP68, výrobca použiť hlavný fotoaparát s rozlíšením 50 MPx a k dispozícii je aj rýchle nabíjanie.

Motorola Edge 40Zdroj: TOUCHIT.sk
Motorola Edge 40

Dizajn

Edge 40 je dostupný vo farbe zelenej Nebula Green a čiernej Eclipse Black. Na test sme mali čiernu verziu. Telefón sa ľahko drží v jednej ruke. Predurčuje ho k tomu aj jeho bezokrajový displej. Edge 40 podporuje HDR10+ a maximálna obnovovacia frekvencia je 144 Hz. Pri testovaní sme si nastavili pevnú frekvenciu 120 Hz. Optický snímač odtlačku prsta je pod displejom, displej nemá ochranné sklo od Corning.

Motorola edge 40 je relatívne úzky telefón a má hrúbku len 7,58 mm. Hmotnosť je lem 171 gramov. Na prvý pohľad vás zaujme zadná časť telefónu prepojená s brúseným hliníkovým rámom. Dominantou zadnej časti je totiž vegánska koža, v skutočnosti to však skôr pôsobí ako gumená plocha. Otázkou je, ako sa bude takáto koža po čase čistiť. V koži sú efektne vyrazené hlavné parametre hlavného fotoaparátu. Na tomto type krytu sa nijako nezachytávajú odtlačky prstov. A mimochodom, balenie obsahuje aj jemný parfum, aby ste si dobre užili chvíľu pri rozbaľovaní nového telefónu.

Vegánska koža na zadnom kryte Motroloa edge 40Zdroj: TOUCHIT.sk
Vegánska koža na zadnom kryte Motroloa edge 40

Pravda je, že toto vyhotovenie zaisťuje naozaj stabilné držanie telefónu v ruke. Otestovali sme aj odolnosť voči vode. Telefón naozaj vydržal ponorenie do sladkej vody. Mali sme ho aj v prašnom prostredí a stále spoľahlivo funguje.

Objektívy bez krytu na Motorola edge 40Zdroj: TOUCHIT.sk
Objektívy bez krytu na Motorola edge 40

Súčasťou dodávky je aj priesvitný plastový kryt, ktorý síce skryje efektnú vegánsku kožu, ale telefón sa zase prestane kolísať, keď je položený na stole.

Spodný panel telefónu edge 40Zdroj: TOUCHIT.sk
Spodný panel telefónu edge 40

Nabíjanie a práca s telefónom

Spolu s telefónom dostávate v balení aj 68 W nabíjačku TurboPower a tento výkon je aj maximálny pre nabíjanie edge 40. Ak je telefón úplne vybitý, potom za 10 minút nabíjania si pripravíte telefón na celodennú základnú prácu – vybavovanie agendy, prezeranie webu a pod. Plné nabitie batérie nám zabralo 40 minút. Kapacita batérie je 4400 mAh. Použiť môžete aj 15 W bezdrôtové nabíjanie.

Dodaná 68 W nabíjačka je typu PD, dá sa teda využiť aj na nabíjanie notebooku. Pri našom používaní na plné nabitie vydržal telefón pracovať celý deň a ráno sme mali ešte 33 % kapacity batérie k dispozícii. Počítať tak môžete s 1,5 dňovým používaním telefónu na jedno nabitie.

Súčasťou dodávky je aj 68 W napájací zdrojZdroj: TOUCHIT.sk
Súčasťou dodávky je aj 68 W napájací zdroj

Telefón prichádza s operačným systémom Android 13 a Motorola pridala do softvérovej výbavy aj ďalšie nástroje na zvýšenie bezpečnosti práce s telefónom. Nájdete tu tak funkciu Moto Secure, ktorá chráni vaše osobné údaje. Môžete si napr. vytvoriť špeciálne chránený adresár, viac preverovať sieť, na ktorej ste pripojení a ešte viac posilniť ochranu uzamknutého telefónu.

Výhodou je stále takmer čistý Android, Motorola sľubuje dve veľké aktualizácie operačného systému. Otázkou je, kedy tieto aktualizácie reálne prídu. Moto gestá stále fungujú a to máme radi.

Bočný panel telefónu edge 40Zdroj: TOUCHIT.sk
Bočný panel telefónu edge 40

O výkon sa stará 6-nm procesor MediaTek Dimensity 8020. Určite to nie je najvýkonnejší procesor, na základnú prácu napr. aj s hrami plne postačí. Rovnako sa postará o pripojenie k 5G a Wi-Fi 6e sieti. Zároveň je energeticky efektívny a to aj stojí za dlhou výdržou tohto telefónu na batériu. Využiť môžete 8 GB LPDDR4X RAM a 256 GB úložisko UFS 3.1. Motorola edge 40 podporuje aj bezdrôtové pripojenie Ready For.

Fotografujeme

Výrobca vybavil telefón hlavným fotoaparátom s rozlíšením 50 MPx, clonou F 1.4 a veľkosťou snímacích bodov 2 mikrometre. To umožňuje pohodlne fotiť aj pri nízkej úrovni svetla.

S telefónom sme fotili hlavne pri nízkej úrovni svetlaZdroj: TOUCHIT.sk
S telefónom sme fotili hlavne pri nízkej úrovni svetla

Rovnako môžete dosiahnuť efektné rozostrené pozadie snímok. K tomu je k dispozícii aj ultraširokouhlý fotoaparát s s rozlíšením 13 Mpx a možnosťou Macro Vision. Selfie kamera má veľmi vysoké rozlíšenie 32 MPx. Motorola edge 40 má možnosť profesionálneho nastavenia fotoaparátu, je tu aj zámok Horizont a pod. Teleobjektív, na ktorý sme si pri používaní Edge 40 Pro zvykli, tu však nie je.

Prinášame porovnanie hlavného a ultraširokouhlého fotoaparátu

Vyskúšali sme aj selfie fotku ako aj profesionálne nastavenie hlavného fotoaparátu

Vo výbave je aj snímač okolitého svetla, ktorý ďalej prispôsobí parametre fotenia. Využiť môžete aj zaostrenie na všetky pixely a telefón je vybavený aj optickou stabilizáciou.

Vyskúšali sme aj fotenie s hlavným fotoaparátom pri minimálnom svetle.

Ultraširokouhlý snímač má pri fotení pri nízkej úrovni svetla o poznanie viac šumu a na niektorých miestach sa strácajú detaily.

Vyskúšali sme aj macro fotoaparát, tu sa ale treba dosť sústrediť na zachytenie ostrého obrazu

edge 40 a Macro fotografia
edge 40 a Macro fotografia

Najlepšie fotky ale dostanete s hlavným fotoaparátom a vo fotke tu nájdete aj detaily

edge40 foto s hlavným fotoaparátom
edge40 foto s hlavným fotoaparátom

Video dokážete edge 40 robiť do 4K s 30 fps a to zadnou i prednou kamerou. Pre zadný fotoaparát by sme si priali 4K na 60 fps. Vyskúšali sme vytváranie videa a v porovnaní s modelom Edge 40 Pro je tu evidentne horšia stabilizácia obrazu. Samotný obraz je kvalitný, podobne aj zvuk. Ak teda použite gimbál, natočíte s edge 40 pekné video.

Zvuk

Okrem toho má edge 40 podporu pre zvuk Dolby Atmos na stereo reproduktoroch. Navyše vďaka Motorola Spatial Sound je zvuk vychádzajúci zo slúchadiel alebo reproduktorov veľmi dobrý.

Verdikt

V celkovom hodnotení ide o zaujímavý telefón s efektným dizajnom a celkom dobrými možnosťami fotografovania pri nízkej úrovni svetla. Pri tejto predajnej cene navyše nie je zvykom poskytnúť ochranu IP68 a ani nie bezdrôtové nabíjanie.

Cena: 599 eur

Zapožičal: Motorola

Páči sa nám

  • ochrana IP68
  • nabíjanie 68 W + bezdrôtové nabíjanie
  • kožený kryt v zadnej časti
  • kvalita displeja
  • kvalitné fotky s hlavným fotoaparátom

Nepáči sa nám

  • nepodporuje pamäťové karty
  • horšia stabilizácia videa
  • chýba teleobjektív
  • chýba podpora videa 4K 60 fps

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.