Firma sa púšťa do celkom nového segmentu a to prémiového.

Teraz už to nie je motorola, ktorá „je za túto cenu super“. Toto je plne vybavený model, vlajková loď značky.

Je to dobrý telefón? Jasné, že je. Niektoré veci by sme možno zmenili. To je ale otázka požiadaviek a očakávaní a popravde ani jedna vlajková loď na trhu sa neobíde bez menšej kritiky.

Čo je to vlastne za telefón?

Najväčšou zaujímavosťou je zahnutý displej. To tu ešte nebolo a prívlastkom edge ukazuje motorola ako vážne to so zahnutým displejom myslí. Ide výrazne cez okraj. Na obrázkoch to pôsobí nádherne a skutočne futuristicky. V skutočnosti to pôsobí zvláštne.

Ak sme si už sčasti na tento typ displejov zvykli, teraz je ale napriek tomu na čase si položiť otázku: „Prečo mi niekto prehol displej?“. Predstavte si, že by vám niekto takto zahol TV. Dobre, toto nie je TV.

Takto zohnutý displej zobrazuje lom svetla. Neuvidíte ho tak pekne ako na prezentačných fotografiách, hoci aj tu výrobca sčasti priznáva, že zaoblenie skla bude spôsobovať lom odrazeného svetla.

Takže podľa uhlu pohľadu tu sú dve výrazne presvetlené vertikálne alebo dve tmavé vertikálne čiary. Keď sa naň pozriete zboku, uvidíte jasnejšie bočnú časť displeja, stmavne sa vám ale vrchná. Je to zvláštne ale dá sa na to zvyknúť.

Výrobca sa na to pripravil a zamýšľal využitie v ďalších aspektoch. O tom viac neskôr. Za nás je to veľmi pekné, na displej sa dá zvyknúť, no stále si vieme predstaviť bezrámčekový displej aj keď bude plochý. Trendy sú jasné a vlajková loď 2020 s plochým displejom nie je to, čo sa dnes nosí.

Technické parametre

Model telefónumotorola edge+
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 4. 2020
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]12 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 865, 8-jadrový, 2, 84 GHz
Displej, počet fariebOLED, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2340
Slot na pamäťovú kartunemá
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.1, ABGNac/ax, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video108 + 16 + 8 Mpx, 6K, 30 fps
Predný fotoaparát / video25 Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]162 × 71 × 10 / 203
KonektorUSB-C, 18 W

Po stránke výbavy kupujete silnú výbavu a naozaj rýchly a dobrý telefón. Výrobca dokonca pridal na kapacite RAM a tak máte 12 GB, čo nebýva celkom štandardná kombinácia a výrobcovia sa pri 256 GB RAM z nejakého dôvodu „dohodli“ na 8 GB. Pochvala výrobcu a vy tak máte silný telefón, na ktorom bude dosť pamäte na hry aj na prácu vo viacerých aplikáciách súčasne.

Displej podporuje HDR10+ a farebný rozsah DCI-P3. Je typu OLED a po stránke zobrazenia je výborný, vďaka technológii OLED aj na priamom slnku. Štandardne funguje v režime 90 Hz, no môžete si ho prepnúť aj na 60 Hz režim. Pri 5000 mAh batérii sme to naozaj nepotrebovali robiť. Aj keď majú nové Samsungy 120 Hz displej, nám 90 Hz stačilo a je to viditeľný posun.

Ide o model na jednu SIM kartu a bez slotu na microSDXC kartu. Nám toto neprekážalo a pamäť s kapacitou 256 GB je dostatočná. Nie je tu odolnosť voči ponoreniu do vody. Telefón má ale vode-odpudivú vrstvu. Výrobca sa drží svojej tradície a nie a nie pridať skutočnú vodeodolnosť.

Toto už ale nie je „dobrý mobil za túto cenu“. Toto je už najvyššia liga. My sme telefón skúšali aj pri daždi. Netreba sa ničoho báť. Ak ho vyslovene nevykúpete v umývadle, nič sa mu nestane. Stačí z neho vodu striasť a osušiť.

Optický snímač odtlačkov je pod displejom a funguje veľmi dobre. Nemáme k nemu žiadne výhrady. Odomykanie tvárou ale nie je možné.

Chválime stereo reproduktory. Najviac sme si ich pochvaľovali pri filmoch a hraní hier, no je jasné, že aj pri hudbe majú svoj význam. Po stránke zvuku sa nám Galaxy S20tky zdajú lepšie.

Konštrukčne má svoje zvláštnosti, napríklad vystúpený rám po bokoch. Bolo to zvláštne prvý deň používania ale toto je detail, na ktorý sme si zvykli a nemá zmysel sa o ňom veľmi baviť. Je to tak a telefón je pevný, nemáme mu po tejto stránke čo vytknúť. Snáď len (tak ako všetkým) vlajkovým lodiam s čiastočnou výnimkou u Samsunug, je kývanie telefónu.

Zadné fotoaparáty sú vystúpené a ovládanie, keď je položený na stole je nepríjemné. Neustále klepotanie o stôl a jeho preklápanie nás nútilo ho zakaždým radšej zobrať do ruky.

Škoda, že je tu nabíjanie len s výkonom 18 W. Trvá trošku dlhšie ako pri iných smartfónoch, napríklad Samsungoch s 25 W alebo Xiaomi Mi 10 s podporou 30 W nabíjania. Na edge+ potrebujete vyše dvoch hodín, aby ste nabili jeho 5000 mAh batériu. A podporuje aj bezdrôtové nabíjanie s výkonom 15 W.

Benchmarky

Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score582423
PCMark for Android – Performance11594
3DMark Sling Shot Extreme – Total7365
Graphic8420
Physics5120
VRMark Amber Room – Total7207
A1 SD Bench – RAM [MB/s]17571
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]1466 / 441

Systém a zahnutý displej

Nadmerne zahnutý displej nie je žiadnou prekážkou pre kúpu tohto telefónu. Na divný lom svetla sme si zvykli a výrobca displej využil. Nie je to teda len samoúčelné zahnutie, lebo teraz je to trendy, dobre sčasti áno.

S týmto celým súvisí aj nadstavba My UX, ktorá je prvýkrát použitá práve v telefónoch edge / edge+.

Aj keď ide o OLED displej, výrobca nepoužil skutočný always-on režim. Je tu stále režim Moto Obrazovka, ktorá rozsvieti displej, keď sa k telefónu priblížite. Funguje presne tak, ako na iných telefónoch tejto značky. Rozsvieti sa veľmi často a tak sme ho aj v tomto prípade vypli.

Zahnutý displej slúži na zobrazenie svetelných efektov. Je to veľmi pekné a signalizuje sa vám hovor, nabíjanie ale aj iné notifikácie. Napríklad aj vtedy, keď počúvate Spotify a prejde sa na druhú skladbu. Toto už bolo ale rušivé. V smere keď sa nezobrazila žiadna notifikácia, iba sa začalo prehrávanie ďalšej skladby.

Aké aplikácie majú používať túto formu notifikácií sa zatiaľ nastaviť nedá. Výrobca by na tom mohol zapracovať v aktualizácii. Tiež aj v efektoch. Máme ich radi, to priznávame, a bolo by fajn môcť si upraviť farby alebo typ efektu.

Chválime rozšírenie funkcie Moto Gametime o tlačidlá L a R pre podporované hry. Vyskúšali sme si to na Asphalt 9 a bolo to fajn, pripomínalo nám to trochu Sony PSP. Funkcia bude blokovať oznámenia a môže aj hovory ak to chcete. Nebude vás pri hraní nič rušiť.

Funkcia Zobrazenie na okrajoch pridáva malý panel, ktorý je vynikajúci a chválime ho. Áno toto je funkcia, ktorá pracuje lepšie ako na Samsungoch, hoci je inak koncipovaná a má trochu iné možnosti. Polohu, priehľadnosť aj vibrovanie po spustení panela si môžete nastaviť. Stačí sa ho dotknúť a prejsť prstom do stredu obrazovky.

Zobrazí sa panel zástupcov s limitom na 6 ikon. Je na vás, či si sem dáte aplikácie, skratky k vybraným možnostiam aplikácií alebo kontakty. Je tu dokonca aj pravítko, čo je celkom fajn a toto je užitočná vec. Raz za čas, ale sme radi, že tu bude, keď ju bude treba.

Úloha tohto panela je však ešte jedna a tou je prepínanie aplikácií medzi celým displejom a zobrazením iba po zahnuté rohy. Prvé dni sme všetko zobrazovali na zahnutom displeji od okraja po kraj, aby sme si to vyskúšali. Postupne sme ale snáď všetko aplikácie vrátili do užšieho režimu zobrazenia.

Čo sa týka nadstavby Moto. Tá je tu stále a ponúka zaužívané možnosti. Viac o nadstavbe Moto s dočítate v článku motorola moto g7 plus: Ako nastaviť rozšírenia Moto. Inak je tu čistý Android 10 a prísľub na dostupnosť dvoch hlavných verzií, teda Android 11 a 12.

Fotoaparát

Výrobca urobil definitívne správnu vec. Použil 108 Mpx fotoaparát a pridal teleobjektív s podporou 3× optického priblíženia. No a nakoniec je tu aj makro objektív.

Dá sa použiť a boli sme s ním spokojní. Teda ak sa bavíme o dobrom svetle. Vlastne celkovo sa pri motorole edge+ a výbornými fotkami bavíme pri dobrom osvetlení.

V šere je to horšie a telefón buď veľmi pomaly zaostruje alebo rozmazáva. Ešte k makro režimu. Ak fotíte priveľmi zblízka, fotoaparát navrhne použiť tento režim a dá sa naň ľahko prepnúť.

Znova dodávame, že potrebujete poriadne svetlo, inak budú mať fotky preostrené hrany objektov. To poznajú tí, čo vo fotoeditore použijú funkciu doostriť a aplikujú silný efekt.

Nočné fotky majú rezervy, pomáha ale nočný režim, ktorý sa motorole podaril. Za konkurenciu ale zaostáva.

Celkovo sa pri fotení prejavuje nadmerné rozostrovanie. To je daň za 108 Mpx a najmä fyzická veľkosť čipu k použitým objektívom. Dá sa s tým naučiť fotiť aj tu platí, že treba použiť iný uhol alebo fotiť z väčšej diaľky.

Ocenili sme optickú stabilizáciu a prepínanie režimov. Podobne ako pri telefónoch strednej triedy od motoroly nechýbajú rôzne režimy, ako Kinematograf, Zvýraznená farba alebo napríklad výrez.

Testovacie fotky

Macro

Štandardná a 3× optické priblíženie

Nočný režim vs. automatický

Ostatné

Video sa dá nakrúcať až v 6K. Náš komentár je podobný ako pri 8K – teda nevidíme veľký zmysel v tomto režime. Ak by malo video 4K podporu 60 fps, bolo by to trochu lepšie. Nie je tu taká podpora. V režime Full HD ale je a to je podľa nás to hlavné.

Zloženie fotoaparátov je nasledovné:

  • 108 Mpx f/1.8, OIS, hlavný fotoaparát
  • 13 Mpx ultraširokouhlý 117° + macro vision, f/2.2
  • 8 Mpx tele objektív
thumbs-up-icon

Výhody

  • Pomer strán 21:9
  • Možnosť rýchleho prepínania, ako budú aplikácie zobrazené na displeji
  • Výkon
  • Kvalita denných fotografií
  • 3× optické priblíženie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Iba 18 W nabíjanie
  • Chýba skutočná vodeodolnosť
  • Pomalé zaostrovanie v horších svetelených podmienkach

Cena: 999 EUR

Zapožičal: motorola

Fotografie: Ondrej Macko

Verdikt

Motorola edge+ je telefón, ktorý ide v duchu vlajkových lodí. Ak sa vám páči, nič jeho kúpou nepokazíte. Je tu však absencia skutočnej vode odolnosti. To by vám mohlo chýbať.

No a nakoniec treba ešte spomenúť, že nefungoval režim Wi-Fi routeru v pásme 5 GHz.

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy S20: Čo môžete čakať od najlacnejšieho modelu z novej série? (VIDEO TOUCHIT)