Najlacnejší z novej série edge20. Kde si stojí a čo ponúka?

Aby ste lepšie pochopili recenziu tohto telefónu, odporúčam prečítať si recenziu na najviac vybavený model zo série edge 20, verzia Pro je neuveriteľne praktická. To je však aj verzia Lite, ktorá stojí menej a stále má vo výbave 108 Mpx fotoaparát a OLED displej.

Čo ponúka a čo chýba

Verzia Lite je stále dobrá voľba. Nedajte sa pomýliť prívlastkom Lite. Je to skôr k tomu, aby ste odlíšili tento model spomedzi trojice noviniek. Telefón ako taký sa dobre používa aj drží v ruke a je naozaj rýchly. To súvisí s druhou vecou, ktorou sa nedajte pomýliť. Procesor MediaTek Dimensity 720 je určený na náročnejšie používanie a dostávajú ho lepšie telefóny strednej triedy. V benchmarkoch to nevyhrá ale v praktickom používaní vám dá dostatočný výkon na pohodlné používanie telefónu.

K spracovaniu nemám výhrady, je to veľký telefón so 6,7“ displejom, čiže tu nemáte žiadne limity, tomu odpovedá aj veľká batéria a takisto ako aj verzia Pro, máte tu rýchle 30 W nabíjanie. Kritika na to, že by mohlo byť aj rýchlejšie tu nie je na mieste, pretože telefón je v cenovej hranice nad 300 eur. Pri verzii Pro som to kritizoval, to je vlajková loď a stojí 699 eur. Nabíjačka je v balení, tu výrobca nerobí rozdiely, no uvidíme, kedy sa pridá k „zelenej“ iniciatíve.

Takisto tu funguje režim prepojenia s počítačom alebo monitorom Ready For. V balení už ale nemáte kábel, ktorý je súčasťou len najdrahšej verzie. V balení už tradične zostal plastový ochranný kryt. Táto „halierová“ záležitosť sa mi páči a oceňujem to. V minulosti pribaľované slúchadlá dnes už asi nikomu nechýbajú.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Displej je stále typu OLED, má ale 90 Hz frekvenciu. Je to stále lepšie ako 60 Hz a prostredie je plynulejšie. Vyzerá to dobre a odporúčam si zvýšenú frekvenciu zapnúť. Nebojte sa zvýšenej spotreby, ani ju nepostrehnete. Pri 5000 mAh batérii určite nie a je tu aj spomínané rýchle nabíjanie.

Na rozdiel od verzie edge 20 / edge 20 Pro je tu audio konektor. Toto presne odpovedá cieľovej skupine. Je väčší predpoklad, že tí, čo si kúpia verziu Lite budú viac vyžadovať aj tento typ pripojenia audia. Spodná strana má mono reproduktor, hrá veľmi dobre. Rozhodne je to nadštandard spomedzi mono reproduktorov.

Rozhranie My UX je to, čo dobre poznáte a Motorola je stále takmer čistý Android, hoci ozajstný čistý Android je dnes už len Nokia. Ak teda máme na mysli smartfóny s oficiálnou distribúciou na Slovensku.

Fotoaparát

Výrobca spravil jednu dá sa povedať zaujímavosť. Ponechal tu 108 Mpx snímač vo forme hlavného fotoaparátu. Ten cez technológiu Ultra Pixel spraví 12 Mpx fotografie, čiže spája 9 pixelov dokopy na vytvorenie jedného finálneho bodu. Táto technika je použitá naprieč všetkými výrobcami pri použití nielen čipu so 108 Mpx rozlíšením. Vo výsledku dostanete naozaj lepšie fotky.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Špeciálne pri nočnom režime, Motorola má tento režim dobre spracovaný a tak sa nebojte fotiť aj v tmavých podmienkach. Tento režim sa ale nedá použiť pri ultraširokouhlom objektíve. Škoda, na tomto by výrobca ešte mohol zapracovať. Nočné fotky naprieč rôznou optikou je zatiaľ doména drahších smartfónov.

Fotenie je rýchle a už používate prepracovanú aplikáciu Fotoaparát, ktorá je k dispozícii nielen pre najnovšie edge20 ale aj iné smartfóny v portfóliu značky. Ako už býva bežné, jej možnosti sa menia v závislosti na smartfónu, na ktorom ju používate.

Nie je tu napríklad Audio Zoom, teda zaostrenie mikrofónu podľa toho, ako máte priblíženú scénu. To je ale detail, inak tu všetky podstatné možnosti máte, napríklad jeden z novších režimov Zvýraznená farba aj pri videu, nielen pri fotografiách ako tomu bolo roky spätne pri tejto značke.

Zloženie fotoaparátov:

  • 108 Mpx f/1.9, hlavný fotoaparát
  • 8 Mpx, ultraširoký 118°, Macro, 4×
  • Objektív na meranie hĺbky scény

Testovacie fotografie

Denné

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Makro fotografia

Nočné

Páči sa nám

  • 90 Hz displej
  • Veľká batéria a 30 W nabíjanie
  • Výkon procesora a svižnosť telefónu
  • Veľmi dobré nočné fotky
  • Podpora Ready For
  • Cena a nadštandardná výbava

Nepáči sa nám

  • Iba základná odolnosť voči vode a prachu

Verdikt

Edge 20 Lite je telefón, ktorý by sa vám mohol páčiť. Veľká obrazovka, batéria, rýchle rozhranie, kvalitné fotografie. Skrátka tu nemám telefón príliš čo vytknúť. Je teraz otázka, čo preferujete. Keď to bude takmer čistý Android, gestá napojené na snímače ako Moto Akcie, pravidelné aktualizácie a servis, tak tu výrobca určite vedie.

Ak sa budete obzerať po konkurencii najmä z radu Realme alebo Xiaomi, v niektorých smeroch dostanete viac, v niektorých ale nie. Preto ak ste mali v minulosti Motorolu a ste spokojní s tým, že dostávate super funkcie za vynikajúcu cenu, odporúčam pokračovať.

Cena: 349,90 eur za verziu 8 / 128 GB

Zapožičal: Motorola

Technické parametre + bechmarky

Model telefónuMotorola edge 20 Lite
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 8. 2021
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
Procesor [max. frekvencia]MT Dimensity 720, 8-jadrový, 2 GHz
Displej, počet farieb, HDROLED, 90 Hz, HDR10
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet108 Mpx, f/1.9, 3×
Predný fotoaparát, max. Mpx32 Mpx f/2.25
Vymeniteľná batéria a vlastnosti5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]166 × 76 × 8 / 185
Vodeodolnosťnie proti ponoreniu, IP52
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 30 W
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score325351
PCMark for Android – Performance8371
3DMark Wild Life1251

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.