Pokračovateľ série edge prichádza na trh v troch verziách, do redakcie prišiel najviac vybavený model.

Kým niektorí výrobcovia začali raziť teóriu o zelenom prístupe, tu je stále v balení nabíjačka. Skutočne pridanou hodnotou je balenie ako také, máte tu prepojovací kábel USB-C / HDMI na to, aby ste využili funkciu Ready For, čo je obdoba Samsung DeX od Motoroly. Tento prístup som ocenil, nakoľko si kupujete plné využitie telefónu. Dostanete k nemu rýchlu 30 W nabíjačku a kábel, ktorý si inak musíte kupovať samostatne. Tu vám dáva výrobca niečo, čo keď kúpite, môžete naplno využívať od rozbalenia.

Jedna pripomienka k nabíjaniu. Motorola edge20 Pro je vlajková loď. Inak povedané, je to to najlepšie, čo firma má. Dostanete k tomu 30 W nabíjanie. Keď si kúpite telefón Motorola moto g60s, dostanete za 249 eur až 50 W nabíjanie. Tiež aj horšie parametre, to beriem. Telefónov v portfóliu značky začína byť až príliš. Ak sa v nich ešte stále vyznáte, gratulujem, lebo ja nie.

Od budúceho týždňa bude na Slovensku dostupná aj špeciálna verzia Blue Vegan Leather za cenu 699 eur. Veľmi dobre sa drží v ruke a je to tip pre tých, čo uprednostnia tento typ zadnej strany na rozdiel od lesklej.

Čo dostávate?

Verzia edge20 Pro je výborný telefón, takmer po každej stránke. V prvom rade výrobca prináša skutočnú klasiku. Neprehýba vám displej, ktorý síce dobre vyzerá na fotkách, veľa úžitku vám ale neprinesie. Tu je plochý displej typu OLED a 144 Hz. Toto je parameter pre každého, kto je náročný ale nepotrebuje vyslovené hlúposti, ktoré potom nie vždy fungujú ako by to prezentácie na webe chceli. Dobre sa drží v ruke aj používa, snímač odtlačkov je na tlačidle zapnutia a je to veľmi dobrá voľba, Som rád, že po tom, čo s tým prišla firma Sony pred mnohými rokmi sa k tomuto výrobcovia začínajú zase vo väčšom vracať. OLED displej v tejto cenovej triede, je rozhodne krok dopredu a konkurenčná výhoda.

Chýba tu audio konektor. Mne už veľmi nie, hoci vždy sa nájde nejaká situácia, kedy by som ho chcel využiť. Ale s týmto sa dá žiť. Jediné, čo by som ešte Motorole odporúčal, je integrovať prehodenie navigačných tlačidiel. Ovládanie gestami je síce fajn, ako vidno vždy sa vrátim k tlačidlám. Popri rozširovaní ich nadstavby, by som teda ako používateľ ocenil tlačidlo späť na pravej strane, keďže telefón používam v pravej ruke.

Čo sa týka rozhrania tak telefón využíva nadstavbu My UX zameranú viac na funkcie ako výzor. Aj preto stále nemôžete meniť poradie hlavných obrazoviek, škoda. Prispôsobení je dosť a fungujú tu veci ako zatrasenie rukou na zapnutie LED svetla, rýchle horizontálne preklopenie zapne fotoaparát atď. Vnímavá obrazovka zase ponechá displej zapnutý, ak sa na telefón pozeráte. Škoda, že to nefunguje, keď je položený na stole.

Spodná hrana

Výhradu mám aj k rozsvecovaniu displeja pri notifikáciách. Mohol by svietiť stále, veď je to OLED displej. Alebo aspoň keby sa displej nezapínal na základe náhodných tieňov priblíženia neviem čoho aj keď neprišla žiadna notifikácia. Po pár hodinách som túto funkciu vypol, zbytočne ma rušila pocitom, že niečo prišlo.

Telefón má iba mono reproduktor a to štandardne na spodnej hrane. Hrá ale veľmi dobre a na pozeranie filmov je vynikajúci. Je hlasitý a tak hudbu alebo filmy budete rozhodne počuť. Po tejto stránke by som nevidel problém v tom, že je mono a nie stereo. Dostanete dobrý zvuk, rozhodne lepší ako býva pri mono verzii štandardom. Súčasťou je ekvalizér, ktorý funguje nielen po zapojení slúchadiel ale aj so vstavaným reproduktorom. Na výber je automatický režim alebo si vyberiete zo vstavaných ako Hudba, Film atď a ešte si každý môžete prispôsobiť podľa seba.

V čoraz viac lokalitách sa dá využiť 5G signál, tu bol stabilný a ak sa telefón prepol do 4G, je to otázka vysielačov. Po stránke konektivity si telefón viedol veľmi dobre. Tí z vás, čo máte veľa dát a chcete využívať mobil ako modem, tu som si pochvaľoval rýchle nadviazanie spojenia PC s mobilom. Na slabších zariadeniach trvá aj 10 sekúnd, kým dostanete do PC internet, hoci spojenie k mobilnému hotspotu je dávno aktívne.

Rýchlosť nabíjania na úrovni 30 W je teda v poriadku. S týmto sa dá fungovať, bezdrôtový spôsob mi nechýbal, no chápem, že to býva žiadaná funkcia. Výdrž batérie je výborná a dá sa na ňu spoľahnúť. Je to typicky jednodňová výdrž pri silnom využití, no mnohí sa dostanú aj na dva dni, keď telefón nepoužívajú tak často. Vytvorenie hotspotu na 5G sieti má ale za následok rýchlejšie vybíjanie batérie, to budete poznať oproti 4G hotspotu. To len ak by ste chceli mobil využívať aj takto. Ušetriť sa dá prepnutím na pomalšiu sieť, ak naozaj nepotrebujete vyššie rýchlosti. Z praktického pohľadu je zatiaľ viac argumentov v prospech 4G.

Vedľa konektora na nabíjanie je slot na dve Nano SIM (5G + 5G). Pamäť s kapacitou 256 GB sa nedá rozšíriť. Myslím, že je to dostatočná veľkosť. Komu nie, musí sa poobzerať po inom smartfóne.

Odolnosť je proti náhodnému postriekaniu a dažďu, takisto prachu ale nie vo forme úplnej odolnosti pri ponorení. Výrobca opätovne pridal vodoodpudivú vrstvu a povrch telefónu je vďaka špeciálnej úprave menej náchylný na odtlačky prstov. Môžem potvrdiť, už dávno som nezažil, takto odolný telefón, ktorý nie je treba stále utierať od šmúh.

Ready for

Funkcia, ktorá sa dá dobre využiť v špecifických prípadoch. Je to na každom z vás, aký prístup zvolí. Prepojenie je rýchle a skutočne bez problémové. Podľa návodu to zvládne aj vaša babka, naskenujete QR kód a už to ide. Škoda, že zariadenia musia byť na jednej Wi-Fi sieti. Toto ma prekvapilo, keďže je mobil k počítaču pripojený káblom. Využíva sa ale IP adresa a tak je to jasné. V prípade bezdrôtového použitia funkcie Ready For je logické, že zariadenia musia byť na jednej sieti.

Aplikácie sa dajú potom používať v okne tohto prepojenia. Má to význam napríklad pri prezeraní obrázkov alebo kopírovaní súborov. Na notebookoch Lenovo je podporované priame „Copy&Paste“, na ostatných značkách sa dá použiť zdieľanie, napríklad z Galérie a následne na počítači Ctrl + V na vloženie obrázkov. Netflix si takto nepozriete, to je obmedzenie samotného Netflixu. Avšak to už nebude obmedzenie, zapnite si ho na browseri v PC, teda ak používate túto funkciu s notebookom. V každom prípade ja oceňujem takúto funkciu. Kto chce, scenár použitia si nájde, kto to nechce, zavadzať mu nebude.

Snapdragon 870

Vynikajúci procesor a aj vďaka nemu máte lacnejší telefón. Zabudnime na benchmarky a pozrime sa na realitu. Používanie telefónu sa veľmi podobá modelu 888. Tu vyhráva optimalizácia rozhrania aj to ako výrobca pristupuje k nadstavbe a softvérovým rozšíreniam. Proklamáciám ako Motorola intenzívne spolupracuje s Googlom, stoja naozaj za uverenie a máte aj reálne výsledky. Plynulé rozhranie, pravidelné aktualizácie a hladký beh aplikácií ako aj rôznych zákutí systému. V tomto smere na vás telefón spraví dojem.

Periskopový fotoaparát

Veľká vec ohľadne takto spracovaného teleobjektívu. Konštrukčne vychádza z periskopu. Výrobcovia sa tak podarilo dosiahnuť lepšie usporiadanie prvkov objektív, nemusel ich tak natlačiť na seba a máte tu 5× zoom bez straty kvality. Dokonca aj 50× Super Zoom, čo už je kombinácia aj so softvérom, sa dá použiť. Vyskúšate si pevnú ruku a každým dychom sa vám pohne záber ale keď ho odfotíte, výsledok stojí za to. Toto je niečo, čo nebudete používať bežne, ale na rozdiel od 100× zoomu, ktorý som mal možnosť vidieť, sa dá tento konkrétny zoom v Motorole použiť.

Zdroj: Motorola

Vo forme hlavného snímača je tu 108 Mpx čip a ultraširokouhlý objektív s makro fotením priblíži 5× fotografovaný objekt. Fotenie s ním je lepšie ako napríklad pri Xiaomi, kde sa vám zvyšok hneď rozostruje. Spomedzi rôznych značiek mobilov, motorola dotiahla makro fotenie najďalej a do najpoužiteľnejšej formy.

Z mojich skúsenosti si zaostrovanie niekedy vyžaduje viac času, typicky ale do jednej sekundy. Treba sa len na displeji uistiť, že máte zaostrené. Potom je všetko v poriadku. Celkovej kvalite a spoľahlivosti pomáha optická stabilizácia. Fotenie z ruky je potom oveľa reálnejšie, to práve v spojitosti s natívnym 5× zoomom. V tomto smere je to silná zbraň tohto telefónu.

Aplikácia na fotenie je už prepracovaná po novom a majú ju aj ostatné modely tejto značky. Jej možnosti sú ale úmerné tomu, čo ponúka hardvér telefónu. Tu je v plnej výbave. Môžete využiť funkciu skenovania textu. Aplikácia rozpoznáva scény a tak napríklad v automatickom režime no za šera navrhne použiť nočný režim. Nakoniec aj samotná automatika funguje veľmi dobre a použije istú obdobu tohto režimu, podobne ako iné smartfóny.

Medzi zaujímavosti patrí selekcia farby, nazvaná ako Zvýraznená farba. Teraz sa dá tento efekt použiť aj pri videu.

Zloženie fotoaparátov:

  • 108 Mpx f/1.9, hlavný fotoaparát
  • 16 Mpx, ultraširoký 119°, Macro, 5×
  • 8 Mpx, teleobjektív, 5× zoom, OIS

Testovacie fotografie

Denné

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Macro fotografia

Nočné

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Hlavný objektív, 5× zoom, automatický režim

Páči sa nám

  • Dobre sa drží v ruke aj v lesklej verzii
  • Plynulý chod systému
  • Štedrá kapacita RAM
  • Vynikajúci 5× optický zoom
  • Ready For HDMI kábel súčasťou balenia
  • Kvalita denných aj nočných fotiek

Nepáči sa nám

  • Vlajková loď by mohla mať viac ako 30 W nabíjanie
  • Iba základná odolnosť voči vode a prachu
  • Nočný režim iba pre hlavný objektív

Verdikt

Edge20 Pro za mňa predstavuje tú správne pojatú Motorolu. Dostávate telefón, ktorý sa dobre používa a dobre fotí. Je za veľmi dobrú cenu, výrobca nešpekuluje so somarinami a stavia radšej na istotu. Takto to má byť a takto ja dlhé roky chápem túto značku.

Nájde sa niekoľko vecí, ktoré by som mohol telefónu subjektívne vytknúť, napríklad stále nie je odolný voči ponoreniu do vody. Nemá všetko, ale má podstatné veci a na podstatnej úrovni výbavy. Séria moto g je veľmi obľúbená. Kto má priazeň pri tejto značke a chce ísť trochu ďalej edge20 Pro bude dobrá kúpa.

Cena: 699 eur za verziu 12 / 256 GB

Zapožičal: Motorola

Technické parametre

Model telefónuMotorola edge20 Pro
Operačný systémAndroid 11, aktualizácie 1. 8. 2021
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]12 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 870, 8-jadrový, 3,2 GHz
Displej, počet farieb, HDROLED, 144 Hz, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac6, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet108 Mpx, f/1.9, 3×
Predný fotoaparát, max. Mpx32 Mpx f/2.25
Vymeniteľná batéria a vlastnosti4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]163 × 76 × 8 / 190
Vodeodolnosťnie proti ponoreniu, IP52
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 30 W
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score684233
PCMark for Android – Performance14468
3DMark Wild Life4181

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.