Smartfón, ktorý rozširuje rodinu moto g a okrem všetkých podstatných vlastností prináša príjemnú zmenu – dotykové pero.

Do telefónu sa zmestil aj audio konektor a výrobca nerobí veľké ústupky. Batéria s kapacitou 4000 mAh je dostatočná na celý deň náročného používania.

Dotykové pero

Toto bude pravdepodobne hlavný dôvod, prečo si kúpiť tento smartfón. Na trhu je to ojedinelý kúsok, za predpokladu, že nechcete platiť viac ako za dvojnásobok pri modeloch Samsung Note10. Filozofia moto g pro je vyjsť v ústrety všetkým, čo si radi píšu poznámky rukou.

Tu máte všetky možnosti, ako na telefónoch bez pera, no motorola pridala vlastnú aplikáciu. Tú môžete využívať na poznámky alebo kreslenie. Umožňuje nastaviť rôzne typy pera, farby ako aj zmeniť podklad. V štandardnom nastavení používa čiernu plochu, my sme si ju prepli na biely podklad. Toto sa nám javilo prirodzenejšie, keďže aj bežný papier je zväčša biely.

Vytiahnutím pera smartfón zavibruje a zobrazí zvislý panel so skratkami. K dispozícii je možnosť pridať si aj tri vlastné alebo si nechať priamo spustiť aplikáciu Moto Note. A takisto je tu možnosť, že sa nestane nič.

Prínosom je aj pripomienka, ak máte vytiahnuté pero a definovanú dobu ste ho nepoužili. Takto ho aspoň nestratíte alebo niekde nezabudnete. Takisto sa dá využívať aplikácia Google Keep alebo Evernote prípadne OneNote.

Technické parametre

Model telefónumotorola moto g pro
Operačný systémAndroid 10, aktualizácie 1. 5. 2020
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 128
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 665, 8-jadrový, 2 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,4 / 1080 × 2300
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC5.0, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video48 + 2 + 16 Mpx, 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video16 Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [g]159 × 76 × 9 / 192
KonektorUSB-C, 15 W

Používanie telefónu

Telefón nie je najrýchlejší. Ako je už pri sérii g známe, dostávate najlepšie hodnoty za vynikajúcu cenu. V balení je nabíjačka s výkonom 18 W, telefón podporuje 15 W nabíjanie. Je to mierne pomalšie ale v zásade to pre nás nepredstavovalo výraznejší problém. Páčil sa nám kruhový výrez na displeji aj mierne zaoblenie ochranného skla. Displej ako taký je plochý.

Sú tu dva reproduktory a dajú sa využiť ako stereo audio s podporou Dolby. Moto Zvuk vám automaticky nastaví najlepší zvuk podľa obsahu, ktorý prehrávate alebo si vyberiete svoje nastavenie. Na výber je vlastná úprava ekvalizéru ako aj možnosť zosilnenia zvuku, vytvorenie priestorového efektu alebo napríklad zvýšenie basov či výšok.

Moto Zvuk sa dá pridať do rozbaľovacieho menu a nastavenia tak budete mať ľahko po ruke. Navyše sa dajú zvukové preferencie priradiť podľa konkrétnych slúchadiel alebo reproduktora.

Páčilo sa nám aj spracovanie telefónu a lemovanie vystúpených objektívov. Menej sa potom šmýka na hladkých plochách. Celkovo ale nie je zadná strana taká klzká, čo je ďalšia praktická vec navyše.

Chválime aj spôsob, akým sa vyberá dotykové pero. Musíte ho vybrať nechtom, avšak netreba na to nejakú extra silu. O svoje nechty sa obávať nemusíte a zase oceníte, že pero skutočne dobre drží v zariadení.

Základ na pohodlné používanie tu je vo forme 4 GB RAM. Výkonovo je občas cítiť, že telefón nie je najrýchlejší. Faktom ale je, že sa dá veľmi dobre používať. Nedajte sa odradiť výsledkom testu AnTuTu. No a nakoniec je fajn, že tu máte možnosť vložiť až 512 GB kartu. Musíte sa ale rozhodnúť medzi Dual Nano SIM alebo jedna SIM a rozšírenie 128 GB interného úložiska.

Systém je zapojený do platformy Android One. Čiže máte záruku na 2 hlavné verzie Androidu a 3 roky bezpečnostných aktualizácií. V tomto sa môžete na motorolu spoľahnúť, stará sa o svoje smartfóny. Za takúto dobrú cenu zároveň kupujete aj dobrý servis. Súčasťou sú Moto Akcie a Moto Gametime. Pri hraní hier vás nebudú rušiť notifikácie, všetko sa dá nastaviť. Ak čakáte dôležitý hovor, ten sa zobrazí aj počas hrania. Toto je užitočné rozšírenie.

Benchmarky

Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score167781
PCMark for Android – Performance6823
3DMark Sling Shot Extreme – Total1130
Graphic985
Physics2332
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5489
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]290 / 183

Fotoaparát

Zloženie fotoaparátov je netradičné, ale pre fanúšikov nakrúcania videa praktické. Máte tu totiž akčnú kameru, čiže pootočený senzor tak, aby ste mohli robiť video na šírku so zvislo držaným telefónom.

Štandardný 48 Mpx snímač dopĺňa makro objektív. S výsledkami fotenia sme boli spokojní. Vlastne sme makro veľmi často používali na fotenie detailov viac ako štandardný objektív.

Zloženie fotoaparátov:

  • 48 Mpx f/1.7, hlavný fotoaparát
  • 16 Mpx akčná kamera 117°, f/2.2
  • 2 Mpx macro snímač, f/2.2

Fotenie je rýchle, to aj v prípade nočných fotiek a aplikovaní režimu na fotenie za nízkeho osvetlenia. Treba si dať len pozor na to, aby ste mali dobre zaostrené. Tu proces chvíľu trvá.

Často nás fotografie prekvapili a to aj pri fotení kontrastných scén. Fotky sa ešte následne spracujú, počas fotenia nevidíte reálny výsledok. Po vstupe do galérie a prezeraní fotiek uvidíte ďalšie detaily, napríklad spracovanie HDR po zložení fotiek do jednej.

Makro fotografia

HDR

Denné štandardné

Nočné

thumbs-up-icon

Výhody

  • Dotykové pero
  • 4000 mAh batéria
  • Nešmýka sa
  • Kvalita nočných fotiek a HDR
  • Akčná kamera

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Iba 15 W nabíjanie
  • Pomalšie zaostrovanie pri nočných fotkách

Verdikt

Motorola moto g pro je telefón so všetkým dôležitým, čo potrebujete. Navyše je tu dotykové pero. Je rýchly, hoci občas je poznať, že má slabší procesor. Získate z neho veľmi dobré fotky, chválime najmä režim HDR. No a nakoniec jeho univerzálnosť potvrdzuje aj akčná kamera.

Cena: 299 EUR

Zapožičal: motorola

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Motorola moto G pro: telefón so stylusom za výhodnú cenu (VIDEO TOUCHIT)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.