Ide o novú pripravovanú službu Snapdragon Satellite.

Výrobca čipov Qualcomm na prebiehajúcom veľtrhu MWC v Barcelone oznámil, že spoločnosti Motorola, Nothing, Oppo, Vivo, Honor a Xiaomi s ním spolupracujú na zavedení satelitného pripojenia do svojich smartfónov. Tieto firmy už vraj začali vyvíjať zariadenia, ktoré hardvérovo podporujú novú službu Snapdragon Satellite. Tú Qualcomm oznámil na veľtrhu CES začiatkom tohto roka, ale až doteraz nekonkretizoval žiadnych hardvérových partnerov.

Na príprave Snapdragon Satellite Qualcomm spolupracoval so spoločnosťou Iridium, ktorá prevádzkuje sieť 66 satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme, prostredníctvom ktorých poskytuje hlasové aj dátové služby. Pripojením k nej mal disponovať aj nový Samsung Galaxy S23, ale zatiaľ túto možnosť nepodporuje.

Snapdragon Satellite má byť globálny systém obojsmerných správ, ktorý umožní telefónom či iným zariadeniam posielať i prijímať textové správy, keď sú mimo pokrytia mobilných sietí. Bude sa teda podobať službe núdzového satelitného pripojenia Emergency SOS od spoločnosti Apple, ktorú majú všetky štyri telefóny radu iPhone 14.

Funkcia Emergency SOS umožňuje používať iPhone 14 na pripojenie k satelitom, keď nie je k dispozícii mobilný signál ani Wi-Fi. Pomocou špeciálnej aplikácie pre iPhone môžu ľudia, ktorí potrebujú pomoc, posielať textové správy, ako aj súradnice polohy, aby uľahčili záchranným zložkám svoju lokalizáciu.

Qualcomm tvrdí, že jej služba funguje „od pólu k pólu“, zatiaľ čo Emergency SOS od Apple je zatiaľ dostupná iba v USA, Kanade a niekoľkých európskych krajinách. Snapdragon Satellite bude fungovať na zariadeniach založených na procesore Snapdragon 8 Gen 2, ktorý je teraz dostupný len v niekoľkých telefónoch vrátane Galaxy S23 a OnePlus 11 5G. V budúcnosti ju majú podporovať všetky 5G modemy od Qualcommu a jeho procesory Snapdragon.

Žiadny z uvedených hardvérových partnerov spoločnosti Qualcomm zatiaľ nevydal konkrétne oznámenie o zavedení tejto funkcie.

Zdroj: Pcmag.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.