Vybrať si z množstva smartfónov na trhu nie je jednoduché, najmä ak je tu špecializovaný smartfón ako tento.

Výrobca ho zameral na fotenie objektov z blízka, odtiaľ je aj prívlastok macro v jeho názve. Už na pohľad je vidno na zadnej strane trochu iný objektív. Je úplne hore a je určený práve na fotenie detailov.

Ostatné objektívy sú hlavný a pomocný. Telefón má laserové zaostrovanie a je dostatočne rýchle. Hardvérovo slabšia konfigurácia oproti silnejším a najmä drahším smartfónom mu však na komforte používania príliš neuberá.

Telefón patrí do skupiny lacnejšej strednej triedy. Nie je to náhrada za smartfóny motorola one zoom alebo one vision. Je to ďalší smartfón v tejto rodine a nekladie si za cieľ posúvať technologickú priečku vyššie. Dobre sa drží v ruke a nešmýka sa. To vďaka plastovej zadnej strane.

Vyhotovenie a možnosti

Má hrubšie telo, to ale zároveň ukrýva batériu s kapacitou 4000 mAh. Škoda, že tu nie je rýchlejšie nabíjanie. Vystačiť si musíte s 10 W systémom nabíjania. Oceňujeme ale prítomnosť konektora USB-C. Výrobca sa rozhodol vytlačiť starší microUSB konektor aj z tejto cenovej triedy.

Detail, ktorý vo výsledku spríjemní používanie, najmä ak máte iné zariadenia s týmto konektorom alebo si do budúcna takéto kúpite. Napríklad prenosný reproduktor. Je to dual SIM telefón a základná 64 GB pamäť sa dá rozšíriť o pamäťovú kartu. To v prípade, že oželiete jednu SIM kartu, slot je totiž hybridný.

Po stránke celkového vyhotovenia a parametrov je to všestranne zamerané zariadenie. Tým, že má špecializovaný objektív, nemá žiadne limity na bežný spôsob používania. Výrobca použil 6,2“ displej s kvapôčkovým výrezom. Do neho umiestnil predný fotoaparát s rozlíšením 8 Mpx a možnosťou nakrúcania Full HD videa pri 30 sn./s. Displej je síce len v HD+ rozlíšení, no bežne to nijako nepostrehnete.

Odmenou ale bude dlhšia výdrž na batériu. Telefón vydrží dva dni a nebude ho treba tak často nabíjať. My sme ho nabíjali častejšie, nakoľko proces s 10 W nabíjačkou trvá dlhšie. Chceli sme zabrániť jeho prílišnému vybitiu s tým, že v prípade potreby by sme následne nemali viac času na jeho nabitie.

Systém

Operačný systém je Android 9 a ako už býva zvykom, je tu čistý Android. Nechýba nadstavba Moto, kde nájdete užitočné rozšírenia na ovládanie smartfónu pohybmi. Oceníte aj zobrazovanie notifikácie na tmavom displeji po príchode nových upozornení ako aj automatické rozsvietenie tmavej obrazovky, keď budete v blízkosti telefónu.

My sme túto funkciu vypli, letmý pohyb rukou neustále rozsvecoval displej. Ako náhrada za always-on displej sa to dá použiť. Viac nás potešila prítomnosť sledovania, kedy sa na obrazovku pozeráme. Súčasťou je FM rádio. Inak je fajn, že smartfón ponúka systém bez zbytočného balastu. Všetko, čo potrebujete, si nainštalujete sami.

Prehľad benchmarkov

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score159855
PCMark for Android – Performance5892
3DMark Sling Shot Extreme – Total1284
Graphic1118
Physics2680
VRMark Amber Room – Total1472
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5933
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]182 / 139

Výhody

  • Kapacita batérie
  • Vodeodpudivá vrstva
  • Reálna výdrž 2 dni na jedno nabitie
  • Fotenie objektov z blízka

Nevýhody

  • Nemá plnú vodeodolnosť

Verdikt

Motorola one macro je smartfón nižšej strednej triedy s plynulým chodom. Má 4 GB RAM, čo mu pomáha oddialiť spomalenie pri používaní aplikácií. V zásade je to smartfón, ktorý ponúka všetko, čo od neho za túto cenu očakávate a pridáva macro objektív navyše.

Vďaka nemu odfotíte blízke objekty zo vzdialenosti už od 2 cm a znamená to ako keby ste mali pri štandardnom objektíve 5-násobné priblíženie.

Cena: 229 EUR

Zapožičal: motorola

Prečítajte si aj:

motorola one zoom: Cenový tip na smartfón s 3× zoomom

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.