Fotenie skutočných detailov so smartfónom nebolo nikdy jednoduché, ak priam nemožné.

Teraz je situácia iná a je tu smartfón, ktorý je zameraný na fotografovanie detailov. Makro objektív, ktorý ma charakteristicky nazvaná motorola one macro vám umožní vidieť svet o trochu inak.

Telefón patrí do skupiny lacnejšej strednej triedy. Nie je to náhrada za smartfóny motorola one zoom alebo one vision. Je to ďalší smartfón v tejto rodine a nekladie si za cieľ posúvať technologickú priečku vyššie. Dobre sa drží v ruke a nešmýka sa. To vďaka plastovej zadnej strane.

Extra záležitosťou je farebný prechod, opäť unikátny a navyše striedmy. Vhodný aj pre konzervatívnejšie zmýšľajúcich používateľov.

Vyhotovenie a možnosti

Telefón je svojím určením značne univerzálny. To, že dobre fotí makro fotografie, neznamená, že by sa nedal použiť inak. Vlastne je to vhodný telefón na pozeranie filmov, vďaka veľkému 6,2“ HD+ displeju a keďže má predĺžený pomer strán, aj na pozeranie webu.

Pomer strán 18:9 prichádza práve ako reakcia na spôsob umiestnenia a veľkosti displeja. Výrobca použil kvapôčkový výrez a do neho umiestnil predný fotoaparát s rozlíšením 8 Mpx a možnosťou nakrúcania Full HD videa pri 30 sn./s.

Telefón má hrubšie telo, to ale zároveň ukrýva batériu s kapacitou 4000 mAh. V balení je adaptér s výkonom 10 W. Oceňujme prítomnosť konektora USB-C. Výrobca sa rozhodol vytlačiť starší microUSB konektor aj z tejto cenovej triedy.

Detail, ktorý vo výsledku spríjemní používanie, najmä ak máte iné zariadenia s týmto konektorom alebo si do budúcna takéto kúpite. Napríklad prenosný reproduktor.

Motorola one macro je dual SIM telefón a základná 64 GB pamäť sa dá rozšíriť o pamäťovú kartu. To v prípade, že oželiete jednu SIM kartu, slot je totiž hybridný. Po stránke celkového vyhotovenia a parametrov je to všestranne zamerané zariadenie a tým, že sem výrobca nedával displej s vyšším rozlíšením, priniesol aj lepšiu výdrž na batériu.

Nezanedbateľnou odmenou teda bude dlhšia výdrž na batériu. Konkrétne sa bavíme spoľahlivo o dvoch dňoch používania alebo kompletne celom dni od rána do noci, ak skutočne veľa fotíte, hráte hry alebo chatujete a nechcete sa nechať nijako obmedzovať.

Fotoaparát

Poďme na fotoaparát, keďže ten je skutočne netradičný. Na bežné fotografie tu máte 13 Mpx snímač so svetelnosťou f/2.0 a 2 Mpx snímač s objektívom na meranie hĺbky. No a nakoniec vysoko špecializovaný objektív s 2 Mpx čipom a so svetelnosťou f/2.2 je práve Macro Vision.

Telefón má laserové zaostrovanie a je dostatočne rýchle. Hardvérovo slabšia konfigurácia oproti silnejším a najmä drahším smartfónom mu na komforte používania príliš neuberá.

S makro objektívom môžete fotiť už zo vzdialenosti 2 cm bez toho, aby sa vám fotka rozmazávala. Tomu odpovedá ekvivalent 5-násobného priblíženia bežným objektívom.

Nepotrebujete sa učiť nič špeciálne. Fotoaparát je šitý na mieru tohto smartfónu. Stačí vybrať režim Makro a začať fotiť. Výsledky fotenia vás príjemne prekvapia a fantázii sa medze nekladú.

Makro fotografie

Systém

Operačný systém je Android 9 a ako už býva zvykom, je tu čistý Android. Nechýba nadstavba Moto, kde nájdete užitočné rozšírenia na ovládanie smartfónu pohybmi. Oceníte aj zobrazovanie notifikácie na tmavom displeji po príchode nových upozornení ako aj automatické rozsvietenie tmavej obrazovky, keď budete v blízkosti telefónu.

My sme toto vypli, letmý pohyb rukou neustále rozsvecoval displej. Ako náhrada za always-on displej sa to dá použiť. Viac nás potešila prítomnosť sledovania, kedy sa na obrazovku pozeráme.

Súčasťou je FM rádio. Inak je fajn, že smartfón ponúka systém bez zbytočného balastu. Všetko, čo potrebujete, si nainštalujete sami.

Prehľad benchmarkov

BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score159855
PCMark for Android – Performance5892
3DMark Sling Shot Extreme – Total1284
Graphic1118
Physics2680
VRMark Amber Room – Total1472
A1 SD Bench – RAM [MB/s]5933
Úložisko čítanie / zápis [MB/s]182 / 139

Verdikt

Motorola one macro fotí veľmi dobre. Nemusíme ho ani obhajovať, že je to 200-eurový telefón. Slabšie stránky sa prejavia pri večerných fotkách. Cez deň a na fotenie detailov, ktoré inak nemáte veľmi ako zachytiť, je výborný. Hlavným lákadlom je tvorba makro fotiek.

Tie totiž s iným telefónom v tejto a podobnej cenovej triede neodfotíte. Zároveň získavate telefón, ktorému nič zásadné nechýba. Má dlhú výdrž na batériu a čistý Android.

A navyše výrobca o neukrátil ani o dátovú kapacitu. Máte tu  4 GB RAM, čo mu pomáha oddialiť spomalenie pri používaní aplikácií a na ukladanie dát tu je 64 GB úložisko.

Technické parametre

Model telefónumotorola one macro
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 5. 9. 2019
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
Procesor [max. frekvencia]MediaTek Helio P70, 8-jadrový, 2 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,2 / 720 × 1520, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video13 (f/1.7) + 2 + 2 Mpx, Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 (f/2.2) Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158 × 75 × 9 / 186
KonektorUSB-C, 10 W
thumbs-up-icon

Výhody

  • Kapacita batérie
  • Vodeodpudivá vrstva
  • Reálna výdrž 2 dni na jedno nabitie
  • Fotenie objektov z blízka

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Nemá plnú vodeodolnosť

Cena: 229 EUR

Zapožičal: motorola

Prečítajte si aj:

motorola one zoom: Cenový tip na smartfón s 3× zoomom

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.