Telefón Motorola ThinkPhone bol uvedený na trh začiatkom roka 2023 a dostal sa aj na pulty predajní vo vybraných regiónoch. Na veľtrhu IFA 2023 mala Motorola zaujímavú ukážku, ktoré boli nedávno oznámené pre sériu smartfónov značky Think prostredníctvom tesného partnerstva so spoločnosťou Microsoft.

Windows 365 Cloud PC pre telefón Motorola ThinkPhone

Motorola tak ukázala podporu pre Windows 365 Cloud. Vďaka tomu má (zatiaľ výhradne) telefón Motorola ThinkPhone funkcie podobné stolným počítačom. Bežia na základe využívania služby Microsoft Cloud PC Enterprise a vyžadujú aj aktívne predplatné tejto služby.

Motorola ThinkPhone pripravená na prepojenie s Windows 365Zdroj: Touchit.sk
Motorola ThinkPhone pripravená na prepojenie s Windows 365

Následne môžete nechať na cestách svoj notebook doma, ak máte dobré pripojenie na internet, môžete využiť konektivitu telefónu ThinkPhone a pripojiť ho k napríklad k monitoru či televízoru v hoteli a to pomocou káblu USB-C na HDMI. Dokonca je možné zariadenie premeniť na plnohodnotný počítač aj bezdrôtovým prepojením s klávesnicou a myšou ako sme to videli na prezentácii v Berlíne.

Dokovacia stanica určená pre ThhinkPhone na pripojenie s Windows 365Zdroj: Touchit.sk
Dokovacia stanica určená pre ThhinkPhone na pripojenie s Windows 365

Na displeji sme potom mali pocit, že pracujeme s plnohodnotným počítačom so systémom Windows 365. Najlepšie na tom je, že si môžete prispôsobiť počet procesorov a aj množstvo pamäte, ktoré chcete v cloude mať. Samozrejme, za tieto funkcie si musíte pri predplatnom zaplatiť, ale využiť sa to dá. Toto všetko samozrejme môžete plnohodnotne využiť len vtedy, keď máte pripojenie na internet.

ThinkPhone ako notebookZdroj: Touchit.sk
ThinkPhone ako notebook

Ako sme sa dozvedeli, Motorola plánuje túto službu rozšíriť aj na niektoré iné telefóny Motorola, v skutočnosti neexistuje technické obmedzenie, aby sa služba nedala spustiť na lepšie vybavenom Android telefóne.

Len pripomeňme, že aj Samsung má niečo podobné a to vo svojom systéme DeX. Rozdiel je v tom, že režime notebooku využívate v skutočnosti Android aplikácie. Na druhej strane, dá sa využiť aj bez internetu. Systém od Motorola umožní využiť akúkoľvek Windows aplikáciu a to aj s poriadnym výkonom. Musíte si to však predplatiť. ThinkPhone je tu vlastne len prostriedok na zobrazenie informácií a prenos vystupov z myši a klávesnice.

Motorola ThinkPhone ako Walkie-Talkie

Ďalšia prezentovaná funkcia je režimu vysielačky pre Microsoft Teams. Využíva programovateľné červené tlačidlo (Red Key) na telefóne ThinkPhone. Táto funkcia môže byť užitočná pri konferenčných hovorov, pretože tlačidlo môžete nastaviť tak, aby fungovalo ako okamžité spustenie hovoru. Stačí teda stlačiť tlačidlo, keď chcete s vašim partnerom hovoriť alebo mu poslať správu.

Režim Walkie-Talkie na Motorola ThinkPhoneZdroj: Touchit.sk
Režim Walkie-Talkie na Motorola ThinkPhone

Ako nám povedali na stretnutí zástupcovia spoločnosti Motorola, cloud systému Windows 365 a režim Walkie-Talkie v službe Teams sú zahrnuté v nadchádzajúcej aktualizácii softvéru. Presný termín spustenia týchto služieb sme sa ale nedozvedeli, typujeme to na polovicu septembra.

Nastavenie režimu Walkie-Talkie na Motorola ThinkPhoneZdroj: Touchit.sk
Nastavenie režimu Walkie-Talkie na Motorola ThinkPhone

Hlavné špecifikácie a cena telefónu Motorola ThinkPhone

Telefón Motorola ThinkPhone je vybavený certifikátom IP68 a vojenskou klasifikáciou, čo odráža jeho odolnosť. Disponuje 6,6-palcovým displejom OLED, ktorý je chránený sklom Gorilla Glass Victus a poháňa ho procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Kapacita batérie je 5000 mAh a konfigurácia úložiska je až 12/512 GB. Zariadenie využíva operačný systém Android 13 a má ďalšie bezpečnostné funkcie.

ThinkPhone je určený hlavne pre podnikové použitie. Na trhu v USA sa predáva aj na otvorenom trhu a tu je cena 699 USD (bez dane) s 8 GB RAM a 256 GB zabudovanou pamäťou.

Zdroje: vlastné, Motorola

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.