O najnovších telefónoch Motorola sme už na našich stránkach informovali. Teraz sme si boli pozrieť novinky naživo.

Motorola moto edge 40 Neo s farbami Pantone

Motorola edge 40 Neo je obnova veľmi populárneho modelu Motorola edge 40. Jeho hlavnou výhodou je naozaj úplná odolnosť voči vode s certifikáciou IP68. To sme si aj na tlačovej konferencii overili a telefón vydržal vo váze s vodou celú hodinu. Po vytiahnutí fungoval ďalej.

Lepšia odolnosť voči vode

Motorola obyčajne totiž garantovala tzv. odpudivosť voči vode, nie však odolnosť, ktorú oceníte, ak vám telefón nedopatrením spadne do vody. To sa teraz pokojne s edge 40 Neo môže stať.

Potápanie moto Edge 40 Neo do vodyZdroj: TOUCHIT.sk
Potápanie moto edge 40 Neo do vody

Nové farby

Telefón prichádza v troch farbách, nám osobne sa najviac páči modrá. Telo je plastové, vo výbave je však aj zadná časť telefónu v ekologickej vegánskej koži. To pôsobí zaujímavo pri držaní telefónu v ruke. Ako sme sa dozvedeli, verzie telefónov s Pantone farbou sa na Slovensku veľmi dobre uchytili. Hlavne farba Very Peri bola mimoriadne populárna. Aj edge 40 Neo má farebné vyhotovenia s certifikáciou Pantone. Konkrétnej farbe je potom prispôsobená aj softvérová výbava v telefóne, a to napr. svojou tapetou. Výhodou edge 40 Neo je skutočne nízka hmotnosť telefónu – je to len 170 gramov a hrúbka len 7,79 mm.

Marek Toth: máme tri farby Pantone aj v Edge 40 NeoZdroj: TOUCHIT.sk
Marek Toth: máme tri farby Pantone aj pre edge 40 Neo

Displej a podpora štandardov

Ďalej je tu 6,5-palcový pOLED displej s podporou HDR10+, rozlíšením FHD+, frekvenciou 144 Hz a svietivosťou 1300 nitov. Certifikáciu DOlby Vision napr. pre Netflix však telefón nepodporuje. Procesorom je MediaTek Density 7030, je to 5G telefón s podporou Wi-Fi 6E. Podstatná je ale kapacita pamäte 12 GB a 256 GB priestoru pre používateľa. Podľa Motoroly je 12 GB nový štandard kapacity RAM na Slovensku. Veríme, že si to osvoja aj ďalšie značky smartfónov v našej krajine.

Farebné verzie moto Edge 40 NeoZdroj: TOUCHIT.sk
Farebné verzie moto edge 40 Neo

Fotografovanie

Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 50 Mpx, veľkosť snímacieho prvku je 2 um, je tu aj optická stabilizácia. K tomu je 13 Mpx ultraširokouhlá kamera a 32 Mpx selfie kamera. Širokouhlou kamerou je možné realizovať aj makro zábery. Okrem toho je tu tlačidlo pre 2-násobný zoom, ktorý sa vytvorí výrezom z hlavného fotoaparátu. Ako sme si vyskúšali, ak chcete fotiť v šere, potom je to skôr len o hlavnom fotoaparáte a bez zoomu. Ale vyskúšame podrobnejšie.

Zvuk

Zvuk je vytváraný s dvojicou reproduktorov a je s podporou Dolby Atmos. Telefón podporuje systém Ready For na spojenie s Windows notebookom, k dispozícii sú rozšírené bezpečnostné funkcie na ochranu osobných informácií.

moto Edge 40 Neo aj s príslušnými krytmiZdroj: TOUCHIT.sk
moto edge 40 Neo aj s príslušnými krytmi

Softvér a podpora

Telefón prichádza s operačným systémom Android 13 a dostane 2 veľké aktualizácie OS a 3 roky bezpečnostných aktualizácií. Výhodou je pre Motorolu typicky minimálna nadstavba nad operačný systém – našťastie nespomaľuje. Ako fotoaparát používa edge 40 Neo aplikáciu Google Photos. Na fotky je to v poriadku, ale ak chcete robiť video, skúste radšej nejakú alternatívu a tých je na Google Play dostatok. Typické moto gestá tu stále môžete použiť. Priestor je tu na dve SIM karty, je to kombinácia fyzickej nano SIM a eSIM.

Parametre moto Edge 40 NeoZdroj: TOUCHIT.sk
Parametre moto Edge 40 Neo

Súčasťou dodávky je samotný telefón, 60 W napájací adaptér a kryt vytvorený z ekologických materiálov – konkrétne z rastlín. Kryt je z rovnakých farieb ako je samotný telefón. Kapacita batérie je 5000 mAh a telefón sa nabije na 50 % za 15 minút. Voči modelu edge 40 však pri Neo chýba 5 W bezdrôtové nabíjanie. Prepojovací adaptér pre prenos dát a nabíjanie má tvar USB-C, ale pre prenos dát je to len USB 2.1. Krabička od telefónu je z recyklovaného papiera bez použitia plastov a telefón po vybalení z nej vonia. Cena tohto telefónu je 449 eur.

Motorola moto g84 5G

Ďalší z telefónov je Motorola moto g84 5G. Je to telefón s cenovkou 299 eur, čo patrí na Slovensku k najpredávanejším modelom. Má hmotnosť 167 gramov, prichádza v troch farbách a aj tu je model s farebnou certifikáciou Pantone. Konkrétne je to farba Viva Magenta. Konštatujeme, že telefón vyzerá prémiovo, vôbec nepripomína cenovku pod 300 eur.

Motorola moto G84 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Motorola moto g84 5G

Displej tohto telefónu má uhlopriečku 6,5 palca, rozlíšenie FHD+ a je to pOLED displej so 120 Hz, 10 bit. Aj tento telefón má kapacitu 12 GB a priestor pre používateľa 256 GB. K tomu je navyše aj microSD karta, ďalej 3,5 mm jack port a podpora FM rádia.

Farebné verzie moto G84 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Farebné verzie moto g84 5G

Hlavná kamera 50 Mpx a je s optickou stabilizáciou. K tomu je ultraširokouhlá kamera a snímač hĺbky. Špecialitou je priestorový zvuk. Certifikácia voči prachu a vode je IP54. Kapacita batérie je opäť 5000 mAh, súčasťou dodávky je 30 W nabíjačka a obal na telefón. Procesor je Snapdragon 695, telefón opäť podporuje aj eSIM a tiež Ready For.

Hlavné parametre moto G84 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Hlavné parametre moto g84 5G

Telefón prichádza s operačným systémom Android 13 a dostane jednu veľkú aktualizáciu OS a 3 roky bezpečnostných aktualizácií.

Motorola moto g54 POWER EDITION

Ako sme sa dozvedeli, toto je telefón, ktorý bol vytvorený aj na základe spätnej väzby od používateľov zo Slovenska. Určený je pre krajiny strednej Európy a vytvorený je na maximálny pomer výkon/cena. Podľa vyjadrenia Mareka Tótha z Motoroly je toto telefón, ktorý sa do Vianoc stane kráľom na našom trhu.

Farebné verzie moto G54 5G POWER EDITIONZdroj: TOUCHIT.sk
Farebné verzie moto g54 5G POWER EDITION

Jeho cena je totiž len 259 eur a je to tak najlacnejší telefón s podporou eSIM a zároveň je to 5G telefón. V balení je potom samotný telefón, obal a napájací zdroj. Prichádza v troch farbách a jeho hlavnou výhodou je až 6000 mAh batéria. Tá môže slúžiť (cez USB-C kábel) aj ako výkonná powerbanka, čo príde vhod. Procesor je MediaTek 7020, kapacita pamäte je aj tu pre Motorolu už štandardných 12 GB/256 GB.

Až 6000 mAh batéria v moto G54 5G POWER EDITIONZdroj: TOUCHIT.sk
Až 6000 mAh batéria v moto g54 5G POWER EDITION

Telefón prichádza s operačným systémom Android 13 a dostane jednu veľkú aktualizáciu OS a 3 roky bezpečnostných aktualizácií. Systém Ready For tu však nehľadajte, ten nepodporuje.

Telefóny vyskúšame a prinesieme našu recenziu.

Zdroj: vlastné, Motorola

Prečítajte si tiež:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.