Podpora stále nie je samozrejmosťou a výrobcovia sa radi pochvália kompatibilitou s VoLTE alebo VoWiFi.

Technológia, ktorú musia podporovať nielen operátori ale aj smartfóny. Drahšie smartfóny na trhu a nové modely majú takúto podporu. Staršie modely museli byť testované na tento účel v sieti operátora a podpora na tento typ volaní bol pridaný aktualizáciou softvéru. Motorola má takúto podporu vo svojich smartfónov, ak ide o kusy určené pre Slovenský trh. Môžete s nimi telefonovať cez dátovú sieť 4G/LTE a tiež prostredníctvom Wi-Fi. Vďaka technológii VoWiFi je možné používanie hlasových hovorov a posielanie správ aj v priestoroch so zlým signálom, ako napríklad pivnica či garáž.

Hovory aj v pivnici

Telefonovať môžete aj na miestach, kde býva zvyčajne problém so signálom. Typicky napríklad v krčmách alebo pivničkách. S podporou VoWiFi sa môžete pripojiť na Wi-Fi, ktorá môže byť v týchto priestoroch dostupná a následne sa použije ako nosný spoj na vytvorenie telefónneho spojenia. Po opustení Wi-Fi siete sa prepne na využívanie VoLTE bez toho, aby nastalo prerušenie hovoru. VoLTE má okrem rýchlosti nadviazania hovoru ( približne 1,5 sekundy v 4G/LTE a približne 3,5-5 sekúnd v 2G/3G) aj inú výhodu.

Počas prichádzajúceho hovoru a volania môžete ďalej využívať internetové spojenie, čo inak možné nie je. Okrem toho umožňuje rýchlejšiu dostupnosť doplnkových služieb ako napr. vylepšenú kvalitu hlasu s použitím HD kodekov na prenos audia alebo ovládanie presmerovaní hovorov.

Zdroj: Motorola

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.