Mozilla zverejnila svoje plány, ktoré chce pretaviť do nových funkcií v prehliadači Firefox.

Podobne ako pri iných prehliadačoch, aj tu sa hovorí o zoskupovaní kariet. Vertikálne karty sú v niektorých prehliadačoch ako napríklad Vivaldi samozrejmosťou už dlhšiu dobu. Mozilla plánuje pridať túto funkciu aj do svojho prehliadača. Takisto plánuje zaviesť nový systém profilov, ktorý by oddelil napríklad školské, pracovné alebo osobné surfovanie na internete. Profily umožňujú vytvárať prehliadače na báze Chromium už dlhšiu dobu. Firefox by tým len dobehol konkurenciu.

Prehliadač plánuje, zefektívniť načítanie stránok a zároveň zvýšiť úsporu batérie pri smartfónovej verzii. Vývojári hovoria, že zlepšili odozvu o 20 % podľa merania Speedometer 3. Pridať chcú aj funkcie na zamedzenie sledovania používateľov online. Sľubujú aj využitie AI, no zároveň sa chcú zamerať na riešenie konkrétnych problémov. V tomto článku sme uviedli, že každý ďalší doplnok môže prehliadač spomaľovať. Z vyjadrení Mozilly je zatiaľ zrejmé, že s implementáciou umelej inteligencie sú opatrní.

Najnovšia verzia označená ako Firefox 126, zverejnená 14. mája, prináša napríklad kopírovanie bez sledovacích prvkov. Ide o skopírovanie internetovej adresy tak, aby boli odstránené všetky ďalšie parametre, ktoré tam nie sú nevyhnutné. Aj bez nich sa dostanete na konkrétnu stránku.

Poznáte ich veľmi jednoducho a všetko, čo začína otáznikom, môžete z internetového odkazu vymazať. Ide o takzvané trackery, ktorými vás stránky sledujú medzi sebou. Napríklad vedia, že ste na stránku prišli z odkazu na Facebooku.

Medzi novinkami je aj podpora technológie NVIDIA RTX Video Super Resolution. Na to, aby ste mohli využiť funkciu Super Video alebo HDR, potrebujete kartu série minimálne NVIDIA RTX 20xx.

firefox-copy_without_site_trackingZdroj: Mozilla

Zdroj: Mozilla

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.