Mozilla obviňuje Microsoft, že používa takzvané dark patterns.

Ide o špecifický typ správania a aplikácií. Tie sú naprogramované tak, aby používateľa donútili vykonať niektorú z činností podľa zamýšľania autorov. Veľmi dobre to poznáme napríklad pri odinštalovaní programov alebo potvrdzovaní otázok aplikácie. Podobne to funguje aj pri potvrdení cookies. Veľké tlačidlo s textom „Áno, súhlasím“, je doplnené o malý textový hyperlink, nie „Nie nesúhlasím“. Aj toto je takzvaný dark pattern, teda temný vzor. Téme sa venoval magazín The Register.

Dokument Mozilly

Mozilla to uvádza vo svojej správe nazvanej Over The Edge. Ide o PDF dokument, ktorý hovorí o manipulatívnych vzoroch dizajnu zo strany Microsoftu. Konkrétne v jeho prehliadači Edge. V správe sa uvádza, že sú používatelia vedení k zvoleniu preddefinovaných možností podľa nekalých praktík označovaných aj ako klamlivé vzory. Z používania týchto techník bol v minulosti obvinený aj obchod Amazon. Po stránke práva však ide o legitímnu činnosť.

Jeden z príkladov temných vzorov: Vyhľadávač Bing zobrazuje túto správu, keď sa používateľ snaží nájsť konkurenčný prehliadač. Napríklad Vivaldi.

edge dark patternZdroj: Mozilla

Organizácia stojaca za prehliadačom Firefox naráža aj na zákon o digitálnych trhoch označovaný ako DMA, ktorý nadobudne od 6. marca 2024 platnosť. Okrem iného sa má sústreďovať aj na odstránenie prekážok hospodárskej súťaže. Prehliadače ako aplikácie, ktoré poskytujú vstupnú bránu do sveta služieb a produktov, sú obľúbeným nástrojom na získavanie dát.

Vlastný prehliadač je dnes nutnosť

Firmy to vedia a aj preto sa Microsoft nevzdal svojho prehliadača a v rámci Windows 10 prišiel s vlastným prehliadačom Microsoft Edge. Ten bol označovaný ako „legacy“ a išlo o vstavanú súčasť tohto systému. Neskôr prišiel s rovnomenným prehliadačom, avšak postavenom na platforme Chromium. Pred mnohými rokmi sme sa stretli s problémom, kedy Microsoft čelil žalobe. Išlo o vnucovanie svojho prehliadača a neférové jednanie. Mal totiž k dispozícii celý operačný systém a predinštalovanú aplikáciu na prezeranie internetových stránok.

V minulosti to bola Opera, ktorá stála za iniciatívou zvrátiť poškodenie férovej súťaže voči ostatným prehliadačom. Používatelia si totiž ďalší prehliadač nemuseli inštalovať. V systéme už jeden mali. K tomu všetkému sa ešte objavila kauza, kedy si Microsoft Edge bez povolenia preberá karty s prehliadača Google Chrome.

Zdroj: The Register

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.