Odstraňovanie osobných údajov z internetu by mohlo byť ešte jednoduchšie.

A najmä treba dodať, že bude reálnejšie, ako keby ste mali tieto pokusy zvádzať sami. Mozilla plánuje v Spojených štátoch spustiť službu s názvom Firefox Monitor Premium a mala by sa sústreďovať na odstraňovanie osobných informácií na internete. Ide o rozšírenie bezplatnej služby Firefox Monitor, ktorá vás informuje o možných únikoch hesiel alebo iných údajov z internetových služieb. Na to doteraz stačila vaša emailová adresa.

Nová služba prináša rozšírenie pôvodnej služby, ktorá tu je zadarmo a okrem upozornenia by ste mali mať možnosť odstrániť vaše údaje z rôznych služieb. Celkovo by ich malo byť podporovaných viac ako 190 vrátane niekoľkých vyhľadávačov. Mozilla sa bude spoliehať na funkciu služby Onerep. Je to služba, ktorá poskytuje monitorovanie údajov na internete a dáva mesačné správy o žiadostiach na odstránenie takýchto údajov či rôzne štatistiky.

Ceny zatiaľ nie sú známe. Pôvodne sa uvádzala cena 4,99 USD mesačne alebo 50 USD ročne. Tie ale môžu byť zmenené a je možné, že budú vyššie, pretože Firefox Monitor Premium vyzerá byť lacnejší ako Onerep, na ktorom prémiová Mozilla beží. Na vyskúšanie môžu aj používatelia služby zadarmo, teda Firefox Monitor vyskúšať skenovanie cez platenú verziu a môžu požiadať o odstránenie 1 osobného údaja. Nie je možné použiť automatické žiadosti a odstraňovanie údajov podobne ako pri platenej verzii. Je to zaujímavá služba, ktorá oceníme aj v Európe.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.