Tapety s HDR pridajú novú úroveň do farebnosti prechodov a tieňovania.

Vo Windows 11 sa postupne objaví podpora formátu JPEG XR v rámci pozadí na pracovnej ploche. Tento formát uchováva obrázky s HDR informáciou. Podľa webu Neowin sa táto možnosť objavila v zostave systému označenej ako 23516. V tejto chváli ide o verziu Insider. HDR obrázky si môžete pozerať vo stavanom prehliadači obrázkov, napríklad IrfanView zatiaľ tento formát nezobrazuje korektne.

HDR obrázky sa zobrazia aj v Prieskumníkovi ako náhľad JPEG obrázku, no farebnosť bude deformovaná. Použitie HDR obrázku v tomto formáte zatiaľ nie je možné, pretože ich výberový filter podľa typu súboru nenájde. To je rozdiel medzi otvorením obrázka v systéme a jeho prezeraním a medzi priamym použitím ako pozadia. Microsoft má v ponuke ukážkové obrázky, ktoré si môžete stiahnuť tu.

nastavenia hdr vo windows 11Zdroj: TOUCHIT

Dodávame, že okrem samotnej podpory zo strany aplikácií potrebujete mať aj podporu systému. Musíte mať notebook s displejom alebo monitor, ktorý HDR zobrazenie podporuje. Dá sa to overiť v nastaveniach, ako vidno na našom obrázku. Kompatibilné zariadenia budú mať možnosť zapnúť si tento režim. Pozrite sa, ako vyzerá obrázok JPEG XR korektne načítaný s podporou HDR a ako vyzerá takýto obrázok bez tejto podpory.

Ako nastaviť HDR?

Otvorte okno Nastavenia – Systém – Obrazovka a hľadajte položku Použiť HDR. Kompatibilné zariadenia majú prepínač na zapnutie tejto technológie priamo v prvom okne časti Obrazovka. AK nie, vo vnútri týchto nastavení nájdete možnosť emulovať túto podporu a ide len o vylepšenie zobrazenia, nie priamu podporu. Pri kúpe notebooku alebo monitora musí byť podpora HDR uvedená. Ide o samostatný parameter viazaný na displej, nie na grafickú kartu.

Zdroj: Neowin

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.