Skicár alebo v českej lokalizácii Malování či v originále nazvaný Paint dostáva výraznú aktualizáciu.

V minulosti sme informovali o tom, že Skicár dostane nástroj na odstraňovanie pozadia z obrázka. Je to zároveň jeden z najviac rozvíjajúcich sa programov v operačnom systéme Microsoft Windows. Nová funkcia umožní pracovať s vrstvami tak, ako to poznáme v pokročilejších grafických editoroch.

Nová verzia je zatiaľ dostupná len v zostavách Developer a Canary pre systém Windows 11, teda pre tých používateľov, ktorí sú zapojení do programu Insider. Vrstvy bude možné pridávať, odstraňovať, meniť ich poradie, prípadne duplikovať alebo spájať a zároveň bude aplikovaná aj logická štruktúra na sebe postavených vrstiev. Znamená to, že ak niektorú odstránite, alebo odstránite len jej časť vymazaním pozadia, dostane sa do popredia objekt vo vrstve pod ňou.

praca s vrstvami v skicariZdroj: Microsoft

Možnosť spriehľadniť pozadie patrí medzi novinky, ktoré oceníte nielen pri práci s vrstvami, ale napríklad aj pri potrebe uložiť priehľadné PNG. Táto činnosť ukáže šachovnicový vzor, ktorý poznáme z iných editorov a značí odstránenie pozadia. To bude na rozdiel od terajšieho stavu skutočne odstránené a nenahradí sa bielou farbou, ktorá nie je transparentná.

Medzi funkcie, ktoré môžeme očakávať v budúcnosti, bude patriť aj napojenie na umelú inteligenciu. A to konkrétne nástroj DALL-E. Ide o nástroj, ktorý nepatrí Microsoftu, ale spoločnosti OpenAI. Tá stojí aj za jazykovým modelom GPT-4.

Zdroj: PhantomOcean3

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.