Budeme sa opakovať, ale aktuálna generácia herných komponentov dáva hráčom doteraz nevídanú slobodu. Výkonný herný počítač môžete mať v tele All-in-One počítača alebo v kompaktnej skrinke s miniatúrnymi rozmermi. To je aj prípad počítača MSI Trident 3, ktorého skrinka je vyrobená v dizajne hernej konzoly.

Trident 3 na nás zapôsobil na prvý pohľad. S prívlastkom Arctic má biele šasi, k dispozícii je aj čierna verzia. Počítač je v predaji vo viacerých konfiguráciách, nami testovaná konfigurácia má v názve modelu VR. Toto označenie naznačuje, že si zariadenie poradí aj s virtuálnou realitou.

MSI Trident 3 sme testovali v konfigurácii s procesorom Intel Core i7-7700, 16 GB RAM od výrobcu SK Hynix a grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1070 v mierne pretaktovanej MSI Armor verzii s 8 GB GDDR5 videopamäte. Zariadenie ponúkalo aj 256 GB systémový SSD disk a 1 TB pevný disk  s rýchlosťou 7200 otáčok za minútu pre hry a multimédiá.

Počítač má pomerne veľký 330 W externý napájací adaptér, ktorý bude potrebné šikovne umiestniť, aby nekazil celkový dojem. MSI Trident 3 má podobnú veľkosť ako konzola Xbox One S, avšak mnohonásobne väčší výkon. Zariadenie je možné položiť naležato alebo nastojato. Kábel k napájaciemu zdroju je však pomerne dlhý, takže ho schováte napr. za monitor, ak máte počítač položený na stole hneď vedľa obrazovky.

Kompaktné herné delo

Okrem kompaktných rozmerov nás Trident potešil nevtieravým osvetlením a najmä bohatou portovou výbavou. Na prednej strane nájdete HDMI port pre pripojenie VR okuliarov, dva USB 3.0 porty, USB-C port a dvojicu 3,5 mm jackov pre slúchadlá a mikrofón. Na zadnej strane skrinky sa nachádza ethernet, štyri USB 2.0 porty, jeden USB 3.0 port a ďalšie dva HDMI porty + výstupy z grafickej karty – 2× DisplayPort, 2× HDMI výstup a DVI. Na zadnej strane tiež nájdete ďalšie tri 3,5 mm konektory. V tomto smere treba MSI pochváliť, portová výbava je skutočne bohatá a s veľkou rezervou zvládne aj pripojenie VR okuliarov.

ModelMSI Trident 3 Arctic
ProcesorIntel Core i7-7700, 3,60 GHz, štvorjadro
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1070, 8 GB GDDR5
Operačná pamäť16 GB DDR4, 2400 MHz
Pevný disk256 GB SSD + 1 TB HDD, 7200 ot./m.
Konektivita3× USB 3.0, 4× USB 2.0, USB-C, 5× HDMI, 2× DisplayPort, DVI, ethernet, 5× 3,5 mm jack
PCMark 10
Rozšírený test6 690
Základné používanie7 847
Produktivita7 697
Tvorba digitálneho obsahu7 221
Hranie12 417
3DMark
Time Spy5746 / 2625 (Extreme)
Fire Strike4283 (Ultra) / 8008 (Extreme) / 14973
Sky Diver33 459
Cloud Gate32 229
Ice Storm174 758
Záťažový test (Time Spy Extreme)98,70%
VRMark
Orange Room9 638
Blue Room1 802

Faktom je, že pripojiť VR headset má v prípade nami testovanej konfigurácie zmysel. Grafická karta GeForce GTX 1070 poskytuje vysoký grafický výkon, čo sme v praxi otestovali. Počas používania počítača sme mali k dispozícii aj herný monitor od AOC s rozlíšením 4K, takže sme počítač poriadne zaťažili.

Výsledky meraní nájdete v tabuľke, z praktického hľadiska však konštatujeme, že MSI Trident 3 si v nami testovanej konfigurácii poradí s ľubovoľnou novinkou v 4K rozlíšení. V závislosti od optimalizácie hry budete možno musieť znížiť kvalitu detailov z Ultra na Very High, avšak špičkový vizuálny zážitok z hrania je v prípade tohto počítača zaručený. Kompaktnejšie šasi sa prejavuje na vyšších teplotách, ako sme v prípade stolných počítačov zvyknutí. Teplota procesora sa vyšplhala až na 92 °C, grafická karta sa zahriala na pomerne štandardných 75 °C.

V prípade procesora by možno pomohlo „prepastovanie“, nakoľko sme používali testovaciu vzorku, ktorú už v pár redakciách pred nami poriadne zaťažili. So stabilitou počítača však nebol žiaden problém a aj v rámci testu stability v programe 3DMark bol výsledok na úrovni 98,7 % výborný.

Verdikt

MSI Trident 3 je štýlový herný počítač, ktorý vyzerá ako herná konzola. Využijete ho aj pre iné účely, a to je jeho výhoda v porovnaní s priamou konkurenciou, ktorou sa zdá byť konzola Xbox One X. Tá sa dostane na trh v novembri a sľubuje 4K hranie. MSI Trident 3 je ešte výkonnejšie zariadenie, avšak viac ako 3-násobne drahé. Z hľadiska dizajnu ide o výborný počítač, avšak z hľadiska budúcnosti bude prípadný upgrade komponentov limitovaný externým zdrojom aj veľmi kompaktným telom.

Cena: 1819 EUR
Zapožičal: MSI

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit