Kancelárska multifunkcia môže byť aj dizajnovo veľmi podarená. Model HP LaserJet Pro MFP M426fdw je toho dôkazom a po prvom zoznámení sa s týmto MFP na jeseň v Barcelone sme ho vyskúšali aj v našej redakcii. Je to model na ČB laserovú tlač v plnej výbave teda aj s faxom a podávačom na skenovanie dokumentov.

tip_hp_laserjet_pro_mfp_m426fdw

Zariadenie sa vyznačuje predovšetkým novými technológiami, a to nielen na úrovni tlače, ale aj bezpečnosti. Používa nový typ atramentu, ktorý je takmer tekutý. Mali sme možnosť ho vidieť a na prvý pohľad sme mali pocit, že je vo fľaštičke kvapalina. Výrobca tým dosiahne aj to, že sa minie celý a používatelia dosiahnu výťažnosť, ktorá je uvádzaná. Nebude treba s tonerom hrkať ani ho vyhadzovať, pokým nie je úplne spotrebovaný. Má aj lepšie spracovanie a zariadenie nemusí toľko zohrievať valec. To priamo súvisí s rýchlosťou tlače. Tá je prakticky taká rýchla ako pri použití atramentovej technológie. Pri zabezpečenej tlači stačí zadať PIN na zariadení a spracovanie odoslaného dokumentu z PC sa začne okamžite. Ďalej je tu faktor bezpečnosti a zariadenie je odolné voči hackerom, ktorí často zneužívajú práve MFP so sieťovou kartou na prienik do firmy. Ak zariadenie rozpozná pokus o preflashovanie BIOS-u, sama ukončí všetky úlohy a reštartuje sa.

HP-LaserJet-Pro-M426fdw_2b_vyd2015_6_nowat

Vtedy zavedie nový BIOS a o niekoľko minút je zase pripravená. Samozrejme, odošle hlásenie správcovi zariadení alebo sieťovému administrátorovi. Ďalej výrobca zapracoval na ovládaní cez dotykový displej. Ten už nemá mäkké plastové krytie, ale sklíčko podobne ako pri smartfónoch. Ovládanie je o poznanie lepšie ako u ktorejkoľvek minulej série. No a netreba nijak zvlášť zdôrazňovať, že tu nájdete všetky voľby na skenovanie, tlač kancelárskych dokumentov a ďalšie nastavenia tak, aby ste nepotrebovali ani počítač. Zariadenie sa pripája okrem USB kábla a ethernetového portu aj cez Wi-Fi. Tento spôsob sme vyskúšali aj my a v kancelárii sme ho ocenili. NFC technológiu vnímame ako doplnok k už tak komplexnému pokrytiu funkcií pre modernú kanceláriu.

Výborné rýchlosti sme dosiahli pri tlači 50-stranového dokumentu v obojstrannom režime. Bol vytlačený za 1:42 min. a to vďaka tomu, že kým sa papier otáča, už sa tlačí ďalšia strana. Keďže je tu špeciálny atrament a spracovanie pri nižšej teplote, nedostanete na výstupe teplom pokrútené papiere. Tlač je v priemere s rýchlosťou 30 str./ min. Zariadenie sa dá napojiť na cloudové služby, ktoré môžete manažovať priamo z rozhrania displeja. Odporúčaný objem tlače je do 4000 strán mesačne. Môžete si kúpiť toner na 3100 alebo 9000 strán. K zariadeniu sa dá dokúpiť aj zásobník na ďalších 550 listov. Ten stojí 156 eur.

Cena: 419 EUR
Zapožičal: HP Inc

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.