Titul za najlepší smartfón na MWC 2017 si nakoniec právom odniesla nová vlajková loď od Sony.

Xperia XZ Premium má len to najlepšie. Zaujme kvalitným spracovaním, elegantným dizajnom i výborným fotoaparátom. Počítajte s nami – Qualcomm Snapdragon 835, 4 GB RAM, 64 GB pamäte pre používateľa + microSD kata a 5,5-palcový displej. Ale pozor – s podporou 4K a tiež HDR (High Dynamic Range). A k tomu spolupráca s firmou Amazon, aby sa tento displej naozaj dal naplno využiť. Amazon tak pri službe Prime Video okrem televízorov poskytne HDR obsah aj pre smartfóny. A to je úplne po prvýkrát.

Hideyuki Furumi bol po predstavení Xperia XZ Premium evidentne spokojný. V ruke drží najvýkonnejší smartfón výstavy

Tým však nekončíme, Xperia XZ Premium má revolučný fotoaparát, ktorý je kombinovaný s vlastnou pamäťou. A k tomu ešte aj prediktívne zaostrovanie, ktoré odhadne, kam sa bude pohybovať fotografovaný objekt. Nová kamera zvládne aj efektné spomalené videá, lebo video zachytáva pri opakovacej frekvencii 960 obrázkov za sekundu. A ďalšia novinka – download na odpovedajúcej bezdrôtovej sieti až do rýchlosti 1 Gbit/s. Jednoducho, tých prvenstiev je poriadne veľa, Xperia XZ Premium tak stojí presne na opačnej strane ako vynovená Nokia 3310. Certifikáciu IP68 až u vlajkovej Xperie asi netreba pripomínať.

Toto sú vlastnosti novej Xperie v kocke

V čom vidíme potenciál

Na spomalené videá ľudia zaberú, to vyzerá naozaj efektne. Rovnako sa nám páči luxusný dizajn novej vlajkovej lode u Sony. Výkon môže nová Xperia rozdávať a fotografovanie s prediktívnym zaostrovaním sa bude používateľom páčiť.

Čoho sa obávame

Niektoré funkcie Xperia XZ Premium sa na Slovensku nebudú dať naplno využiť. Áno, Amazon Prime Video je aj na Slovensku, ale nemá žiadny obsah v slovenčine alebo v češtine. Rýchlosť 1 Gbit/s znie dobre, ale kde u nás nájsť sieť, ktorá by to podporovala?

Cenu nikto z predstaviteľov Sony nepotvrdil, odhadujeme to na niečo nad 800 eur a príchod na náš trh zase na koniec mája.

Pokračovanie reportáže budeme publikovať postupne. Za pozvanie na MWC ďakujeme spoločnostiam Lenovo, Orange, Samsung Slovakia a Slovak Telekom. 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

MWC 2017: Samsung

Značky: