Deutsche Telekom (DT) sa na svojej tlačovke zameral na siete 5G ako nového komunikačného štandardu.

5G pritom nie je len o oveľa vyššej rýchlosti, DT predstavil aj garanciu latencie pre siete 5G. A v Európe buduje sieť pre snímače – NarrowBand-IoT, ktorá bude spustená v 8 krajinách Európy. A pozor – medzi touto osmičkou je aj Slovensko.

Rovnako sme videli výsledok spolupráce DT a firmy ZEISS. Špeciálne okuliare pre rozšírenú realitu existujú zatiaľ iba ako prototyp, ale na pohľad vyzerajú rovnako ako bežné okuliare. Pritom pri pohľade cez ne potom uvidíte displej s dátami o okolitých objektoch. Veríme, že sa budú vyrábať aj s optickými korekciami, aby sa dali použiť všeobecne.

CEO Deutsche Telekom, Timotheus Höttges práve ukazuje prototyp okuliarov pre rozšírenú realitu

Pod heslom 5G FOR GOOD predvádzal DT na svojom stánku možnosti siete 5G na praktických príkladoch. Nízka doba latencie pod 8 milisekúnd umožňuje použiť túto sieť aj na ovládanie priemyselných zariadení, presné polohovanie alebo riadenie dopravy v reálnom čase.

Claudia Nemat práve hovorí – Sieť 5G zmení celú našu spoločnosť k lepšiemu

Na stánku sme videli aj spoluprácu DT s SK Telecom (juhokórejská komunikačná spoločnosť) pri medzikontinentálnom využití siete 5G. Špecialisti z jedného kontinentu tak pomocou rozšírenej reality môžu pomáhať pri oprave zariadenia svojim kolegom, vzdialeným od nich tisíce kilometrov. Na stánku sme tiež videli robota, ktorý bol ovládaný na diaľku cez 5G a sieť dosahovala maximálnu latenciu 8 milisekúnd. Operátor pritom garantoval, že oneskorenie nikdy nebude väčšie.

Robot, ktorý bol na diaľku riadený cez 5G a sieť mala garantovanú maximálnu latenciu

V prípade siete NarrowBand-IoT sa 5G sieť využíva na komunikáciu internetu vecí. V praxi ide napr. o vyhľadanie voľného parkovacieho miesta alebo hlásenie odpadkových nádob o stave ich naplnenia. Batéria v príslušných snímačoch má vydržať aj na desať rokov. Sieť NarrowBand-IoT bola spustená v Holandsku a v Nemecku a pripravuje sa okrem iných siedmych krajín aj pre Slovensko.

Pokračovanie reportáže budeme publikovať postupne. Za pozvanie na MWC ďakujeme spoločnostiam Lenovo, Orange, Samsung Slovakia a Slovak Telekom. 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

MWC 2017: „Hlúpe“ tlačidlové telefóny

Značky: