Nielen Nokia sa v tomto smere výrazne angažuje.

Je tu ešte poľský výrobca MaxCom alebo napríklad rakúska firma Emporia Telecom. MaxCom má skutočne široké portfólio telefónov. Teda nielen pre starších používateľov, ale aj do terénu, miniatúrne modely alebo multimediálne ladené telefóny.

V čom vidíme potenciál

Majú vlastný operačný systém, zvaný ako firmvér. Teda nie je tu Android a do telefónu nenainštalujete ďalšie aplikácie navyše. Našťastie, výrobca pridáva prehliadač Opera, ktorý poslúži na jednoduché pripojenie na internet. Telefóny v skutočnosti vôbec nie sú hlúpe. Majú farebné displeje, fotoaparáty, podporujú Bluetooth alebo 2 či 3G pripojenie na internet. Okrem toho je tu FM rádio, MP3 prehrávač alebo prehrávač videa. Takisto hlasový záznamník a kompletný plánovač s kalendárom atď.

Podstatné je, že tu máte klasické mechanické tlačidlá. To je pre mnohých stále najlepšia voľba, ako ovládať telefón. Štatistiky hovoria, že tieto zariadenia sú stále nadmieru obľúbené. Ak potrebujete dať vrátnikovi firemný mobil, dáte mu lacný a pomalý Android telefón alebo tradičný telefón s klávesnicou? Nebude tam inštalovať hlúposti, batéria mu vydrží týždeň na jedno nabitie a vždy sa dovolá, dostane SMS/MMS správy, môže aj niečo odfotiť využije ho ako príručné svetlo, alebo na prijímanie emailov.

MaxCom Classic MM238 3G je typický zástupca multimediálnych telefónov s väčším telom z kovu. Vydrží týždeň na jedno nabitie a má 3G konektivitu s internetovým prehliadačom aj emailovým klientom.

Jeden z úspešným modelov s mechanickou klávesnicou od MaxCom

emporiaRL1 je telefón presne pre vašich starých rodičov. Pre nich by bol dotykový smartfón utrpenie a nezvládali by ho ovládať jemnou motorikou. Tu sú obrovské tlačidlá, veľký a dobre čitateľný displej s vysokým kontrastom, silnými vibráciami, tlačidlami na boku telefónu a rýchlo dostupnými skratkami pre volenie preddefinovaných osôb, spustenie baterky alebo zamknutie klávesnice.

Čoho sa obávame

Ako sekundárny alebo záložný telefón „pre prípad“ je to bez diskusie. Nevýhodou je, že takmer žiadny z nich nemá aplikáciu na podporu nejakej chatovacej aplikácie. Internet je len veľmi obmedzený. Obmedzenia sú aj v kontaktoch. Uložíte sem napríklad len zhruba 300 kontaktov, v závislosti od modelu.

Pokračovanie reportáže budeme publikovať postupne. Za pozvanie na MWC ďakujeme spoločnostiam Lenovo, Orange, Samsung Slovakia a Slovak Telekom. 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

MWC 2017: Coolpad

Značky: