Alcatel predstavil na veľtrhu MWC 2018 množstvo nových telefónov.

Výrobca opäť zmenil značenie jednotlivých radov svojich telefónov. Tentoraz sa rozhodol upustiť od názvov a používa iba čísla. Telefóny sú teda rozdelené do sérií Alcatel 1, Alcatel 3 a Alcatel 5. Vlajková loď je Alcatel 5 a na rozdiel od ostatných sérií je jediným telefónom v rámci daného radu. Alcatel 3 totiž obsahuje 4 rôzne modely, Alcatel 1 má dva smartfóny.

Vlajkové lode Alcatelu mali v minulosti označenie Idol a vyznačovali sa symetrickým dizajnom. V prípade Alcatel 5 sa pripravte na výraznú zmenu dizajnu. Novinka má úplne unikátny dizajn a nič takéto doteraz Alcatel nevyrobil. Musíme uznať, že v prípade Idolov sme neboli fanúšikmi dizajnu, avšak Alcatel 5 vyzerá skvelo. O modeloch Alcatel 3 sa to nedá povedať, tie vyzerajú viac genericky, ale Alcatel 5 sa dizajnovo naozaj podaril a jeho predná strana sa odlišuje od zvyšku konkurencie.

Alcatel 5

Alcatel 5 ponúka 5,7-palcový displej s rozlíšením 1440 × 720. Počas krátkodobého hrania sa s telefónom nám nižšie rozlíšenie neprekážalo. Pomer strán je 18:9 a vďaka IPS panelu ponúka telefón výborné pozorovacie uhly a zobrazenie farieb. Čitateľnosť na slnku je trochu horšia, čo sme priamo v Barcelone otestovali. Displej má 2,5D sklo a tenký rámik pod displejom. Vyzerá to štýlovo. Horný rámik obsahuje duálny predný fotoaparát.

Chrbát je mierne zaoblený a z plastu. Obsahuje snímač odtlačkov prstov a 12 Mpx zadný fotoaparát so svetelnosťou f/1,8. Okrem fotiek môžete nahrávať Full HD video pri 30 fps. Zaujímavosťou je, že sme v aplikácii fotoaparát nenašli detailné nastavenia, iba možnosť prepínať sa medzi režimami a predným a zadným fotoaparátom. K dispozícii je automatický HDR režim, testovacie fotky v Barcelone počas slnečného dňa vyzerali pekne. Sme zvedaví na nočné fotografie.

Alcatel 5

Novinkou v aplikácii fotoaparát je tzv. sociálny režim, ktorý vám umožní vytvoriť koláž viacerých fotiek. Niečo podobné už dlhšie ponúka LG. Predný fotoaparát tiež umožňuje prepínanie medzi dvoma senzormi – jeden z nich má 120° objektív a zaznamená tak viac okolia. Prepnutie funguje automaticky, môžete ho však aktivovať aj manuálne a trvá približne 1-2 sekundy.

Alcatel 5 obsahuje snímač odtlačkov prstov, ktorý okrem odomykania telefónu slúži aj na aktiváciu vybraných aplikácií. V praxi to funguje tak, že si pre každý prst nastavíte inú skratku. Telefón využíva duálny predný fotoaparát na odomykanie pomocou tváre a táto funkcia fungovala počas nášho krátkeho testovania výborne. Telefón sa odomkol v priebehu pol sekundy a na rozdiel od iPhonu X sme nemuseli obrazovku uzamknutia ručne vytiahnuť „hore„, aby sme sa dostali na domovskú obrazovku. Dá sa to však nastaviť.

Alcatel 5

Alcatel 5 využíva procesor MediaTek MT6750 a ponúka 3 GB RAM a 32 GB úložisko. Reakcie telefónu boli svižné, v tomto smere neočakávame žiadne nedostatky. Samozrejme s prihliadnutím na cenu zariadenia. Telefón má 3000 mAh batériu a ako jediná novinka od Alcatelu aj USB-C port. Sklamaním je Android 7, nakoľko niektoré modely Alcatel 3 už majú predinštalovaný Android 8.0 Oreo. Aktualizácia je v príprave aj pre vlajkovú loď, výrobca však neoznámil žiadne termín. Alcatel tiež prisľúbil bezpečnostné aktualizácie aspoň raz za štvrťroka. V tomto smere má výrobca čo zlepšovať, z hľadiska softvérovej podpory v minulosti zaostával.

Alcatel 5 sa u nás dostane do predaja v marci za cenu 229,90 eur. Bude tak konkurovať modelom ako Honor 9 Lite či Huawei P Smart s podobnou výbavou. Alcatel 5 začíname testovať, recenziu prinesieme v tlačenom magazíne TOUCHIT aj na webe touchit.sk.

Alcatel 5 je jediná novinka od Alcatelu s USB-C portom

Prečítajte si aj:

Začalo sa MWC 2018: Svoje trofy ukázal Alcatel a má efektný telefón s pomerom 18:9 už pod 100 euro

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit