Odľahčená verzia systému Android prináša lepší používateľský zážitok pre smartfóny s nízkou cenou.

Vo všeobecnosti platí, že ak si dnes kúpite smartfón s cenou pod 100 eur, budete musieť tolerovať horší používateľský zážitok. Výnimkou sú modely od spoločnosti Xiaomi, smartfón Redmi 5A ponúka výborný pomer cena/výkon a to aj napriek nízkej cene. Na druhej strane je tu napr. nová Nokia 2, ktorá síce vyniká výdržou, avšak používanie telefónu a jeho reakcie nie sú ideálne. Dôvodom je okrem pomalšieho procesoru aj iba 1 GB operačná pamäť.

Systém Android Oreo Go Edition predstavuje odľahčenú verziu Androidu 8.0, ktorá je prispôsobená práve pre smartfóny s pomalším procesorom a menšou RAM. Tento systém tiež obsahuje predinštalované odľahčené verzie aplikácií od Googlu, takže nejde iba o samotný Android, ale o celý „balík“, ktorý Android Oreo Go prináša.

Android Oreo Go Edition má zlepšiť zážitok z používania najlacnejších smartfónov

Prvé smartfóny s Androidom Go prichádzajú

Niekoľko prvých smartfónov s Android Oreo Go spoznáme počas veľtrhu MWC 2018, Alcatel predstavil svojho zástupcu už v sobotu na tlačovej konferencii. Model Alcatel 1X v sebe kombinuje niekoľko prvenstiev – ide o prvý smartfón s displejom s pomerom strán 18:9 a cenou pod 100 eur a tiež o jeden z prvých Android Oreo Go telefónov. V našom prípade je to prvý, s ktorým sme prišli do styku.

Nedá sa povedať, že by sme z Alcatelu 1X vyslovene padli na zadok a to práve kvôli spomenutému Xiaomi Redmi 5A a jeho aktuálne bezkonkurenčnému pomeru cena/výkon v kategórii pod 100 eur. Jednu vec však musíme novinke od Alcatelu uznať – Androidu Oreo Go funguje výborne na zariadení so základnou výbavou, ktorú tvorí MediaTek MT6739 a 1 GB operačná pamäť. Reakcie telefónu sú svižnejšie, ako by sme očakávali a jeho používanie je príjemné.

Alcatel 1X

Nečakajte zázraky, ale v porovnaní s Nokiou 2 s Androidom 7, 1 GB RAM a Snapdragonom 212 na nás pôsobí Alcatel 1X z určitého hľadiska použiteľnejším dojmom, ak teda chcete sem-tam využívať aj aplikácie. Telefón poteší 16 GB úložiskom, displej s rozlíšením 960 × 480 predstavuje potrebný základ. Z ďalšej výbavy spomeňme 8 Mpx fotoaparát a 2460 mAh batériu.

Smartfóny so systémom Android Oreo Go by mali počas MWC predstaviť aj ďalší výrobcovia. Budeme ich pozorne sledovať a sme zvedaví najmä na pomer ceny a výkonu, resp. na cenu samotnú. Alcatel 1X má potenciál zaujať používateľov, ktorý chcú displej s pomerom strán 18:9 za čo najmenší peniaz. Tým ostatným dávame do pozornosti už spomenutý model od Xiaomi.

Prečítajte si aj:

Začalo sa MWC 2018: Svoje trofy ukázal Alcatel a má efektný telefón s pomerom 18:9 už pod 100 euro

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit