Čínsky výrobca Oppo predstavil technológiu 5-násobného optického zoomu pre smartfóny.

Značka Oppo zatiaľ na našom trhu oficiálne nefunguje, avšak nadšencom telefónov je známa. V Číne má táto spoločnosť aktuálne najväčší trhový podiel a z globálneho hľadiska ide o 4. najväčšieho výrobcu. Takisto sa považuje za lídra v mobilnej fotografii, čo chce potvrdiť aj novou technológiou 5-násobného optického zoomu.

Oppo túto technológiu oficiálne predstavil na výstave MWC v Barcelone a prezentoval ju vo forme funkčných smartfónov. Aktuálne ide o prototypy, technológia zatiaľ nie je v štádiu masovej výroby a reálne si ju v obchode nekúpite. To by sa mohlo zmeniť počas najbližších mesiacov.

Technológie je aktuálne dostupná ako prototyp. Vľavo kvalita obrazu pri 5-násobnom optickom priblížení. Vpravo pohľad na duálny fotoaparát prototypu

Duálny fotoaparát s periskopom

Princíp fungovania 5-násobného optického zoomu v smartfóne nie je v princípe nový. Oppo využíva duálny fotoaparát, rovnako ako iPhone 7 Plus. Apple kombinuje fotoaparát s klasickým objektívom a druhý fotoaparát s teleobjektívom. V skutočnosti majú oba objektívy rozdielne ohnisko, vďaka čomu druhý objektív iPhonu ponúka 2-násobný optický zoom.

Oppo navrhol druhý objektív tak, aby ponúkal 3-násobný optický zoom. V porovnaní s existujúcimi technológiami využil pre ďalšie priblíženie zabudovaný periskop, v jednoduchosti povedané. O ďalšie priblíženie sa starajú pokročilé algoritmy a Oppo do teleobjektívu zabudoval aj optickú stabilizáciu obrazu, aby boli výsledné fotky kvalitnejšie a neboli rozmazané.

V skutočnosti teda ide o 3-nasobný optický zoom, avšak výrobca tvrdí, že ponúka celkovo 5-násobné priblíženie bez straty kvality. Aj preto sa kvôli jednoduchšiemu pochopeniu označuje ako 5-násobný optický zoom, hoci to nie je úplne pravda.

Oppo dosiahol 5-násobný optický zoom použitím duálneho fotoaparátu s rozdielnymi ohniskami a využitím princípu fungovania periskopu

Je tenký

Za zmienku stojí, že fotoaparát má hrúbku iba 5,7 mm, čo je o 10% menej v porovnaní s hrúbkou väčšiny duálnych fotoaparátov. V závislosti od hrúbky telefónu tak nemusí vôbec vystupovať z jeho konštrukcie.

Výrobca tvrdí, že novou technológiou chce potešiť najmä milovníkov fotografie. Optické priblíženie je užitočná funkcia, pomocou ktorej sa dajú niekedy zhotoviť krajšie fotky alebo lepšie zachytiť detail. Zatiaľ nie je známe, kedy sa nová technológia využije komerčne, ale je pravdepodobne, že ju ponúkne niektorý z telefónov, ktoré Oppo predstaví v blízkej budúcnosti.

Porovnanie 5-násobného priblíženia použitím Oppo technológie (vpravo) a konkurenčným smartfónom (vľavo)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit