Novinka bola oficiálne predstavená pred pár dňami a včera sme si ju mohli pozrieť a vyskúšať naživo v Barcelone, na výstave ShowStoppers.

Po dizajnovej stránke sa toho veľa nezmenilo, ale o novinky núdza nie je. CAT S61 je stále skutočne odolným a robustným smartfónom, ktorý je vhodný do tých najnáročnejších podmienok. Zariadenie spĺňa stupeň ochrany IP 68 + náročnú špecifikáciu odolnosti MIL-SPEC 810G. Tieto dva certifikáty odolnosti z neho robia doslova tank – CAT S61 je odolný voči všetkým druhom prachu, vode do 3 metrov po dobu 60 minút (aj slaná voda), a taktiež voči vibráciám a výkyvom tlaku. Podstatnou informáciou je odolnosť voči pádom na betón z výšky až 1,8 metra.

Základné informácie

CAT S61 disponuje 5,2“-palcovým Full HD displejom s dotykovým sklom Gorilla Glass 5, vďaka čomu môže byť zaručená vyššie uvedená odolnosť zariadenia. O dostatočný výkon sa stará osemjadrový procesor Qualcomm Snapdragom 630 a 4GB operačnej pamäte RAM. Operačný systém zariadenia je Android Oreo (neskôr Android P).

Interné úložisko má kapacitu 64 GB a je rozšíriteľné o microSD pamäťovú kartu. Hlavná, zadná, kamera má rozlíšenie 16 Mpx a dokáže nahrávať video v max. rozlíšení 4K. Predná kamera má rozlíšenie 8 Mpx. Integrovaná batéria má kapacitu 4500 mAh a nechýba ani podpora rýchleho nabíjania (QC 4.0). Samozrejmosťou je konektivita v plnej výbave – VoLTE, VoWiFi, LTE Cat 13, Bluetooth 5.0, WiFi, GPS a NFC.

Vylepšená termokamera FLIR

Termokamera FLIR (technológia FLIR MSX) dokáže snímať objekty vo vyššom HD rozlíšení, s lepším kontrastom. Predchodca (CAT S60) to dokázal iba vo VGA rozlíšení. Zvýšil sa aj teplotný rozsah, ktorý dokáže tento snímač zaznamenať (od -20 °C do 400 °C). Inováciou prešiel aj softvér, vďaka čomu je možné „termo“ záznam z kamery vysielať online. Doplnkom je komunitné fórum a rôzne tipy a triky, ako túto kameru využiť čo najefektívnejšie (aplikácia MyFlir).

Peter Stephens, výkonný riaditeľ spoločnosti Bullitt Group, globálny držiteľ licencie pre mobilné zariadenia spoločnosti Caterpillar, povedal: „Vieme, že 60 % zákazníkov CAT S60 používa najmenej raz za týždeň integrovanú tepelnú kameru. Zlepšenia pri rozsahu teploty a rozlíšenia, ktoré sa objavili v novom CAT S61, umožnia využiť termálne zobrazovanie pre mnoho ďalších používateľov a prípadov použitia.“

Laserový merač vzdialenosti

Ďalším a úplne novým hardvérovým prvkom v tomto zariadení je – laserový snímač vzdialenosti. Ten je integrovaný v zadnej spodnej časti zariadenia a dokáže merať vzdialenosť do max. 10 metrov. Zariadenie dokáže merať vzdialenosti aj medzi bodmi – až do 10 m, následne vypočítať plochu a prepínať medzi metrickými a imperiálnymi meraniami.

Všetky údaje sú uložené v obraze, takže je možné vykonať alternatívne odhady merania alebo vykonať úpravy bez návratu na miesto, kde boli merania uskutočnené. Laserové meranie sme si vyskúšali priamo na výstavisku a treba povedať, že namerané hodnoty sú iba informačné. V každom prípade je tento laserový snímač použiteľný a v mnohých oblastiach dokáže ušetriť čas. Viac ukáže až reálny test zariadenia.

Snímač kvality ovzdušia

Ďalšou zaujímavou novinkou je integrovaný snímač kvality ovzdušia od spoločnosti Sensirion. Snímač je určený na snímanie kvality ovzdušia v interiéri, kde vie s pomerne veľkou presnosťou zistiť, aké množstvo prachových častíc sa v danom priestore nachádza alebo či nie je vo vzduchu zvýšená koncentrácia znečisťujúcich látok (prchavé organické zlúčeniny a pod.) Zariadenie môže sledovať kvalitu ovzdušia aj permanentne. Ak zaznamená vyšší výskyt, napr. prachových častíc, tak vás nato upozorní, aby ste vyvetrali. Snímač dokáže zmerať aj aktuálnu teplotu a vlhkosť v danej miestnosti.

CAT S61 je v každom smere zaujímavé zariadenie, ktoré síce neprichádza s novým dizajnom, ale vylepšenia, ktoré ponúka, sú skutočne hodnotné. Tento smartfón vie zaujať a my sa tešíme na reálny test, ktorý nám napovie o jeho výnimočnosti viac. Čo však nepoteší je jeho cena. CAT S61 bude dostupný v druhom kvartáli roka 2018 – za odporúčanú cenu 899 eur.

Galéria – CAT S61

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE