Boom bezkontaktného platenia so sebou prináša aj rozmach mobilných platieb.

Sú mobilné platby skutočne bezpečné? Kedy možno smartfónom platiť a kedy nie? Môže sa platba v blízkosti čítačky aktivovať sama?

Spoločnosť Visa Europe sa pozrela na najrôznejšie mýty, ktoré o mobilnom platení kolujú a prináša vysvetlenie k možným nejasnostiam.

MÝTUS č. 1:

V prípade mobilných platieb alebo online peňaženiek je výrazne bezpečnejšie používať kreditnú kartu namiesto debetnej.

SKUTOČNOSŤ: V zabezpečení debetných a kreditných kariet proti ich zneužitiu nie je žiadny rozdiel. Ak sa ich používatelia stanú nevinnými obeťami podvodu, pravidlá Visa Europe ich chránia rovnako.

MÝTUS č. 2:

Mobilné platby ako Apple Pay je možné používať len pri platbe do výšky 20 eur.

SKUTOČNOSŤ:  Ľudia, ktorí používajú mobilné bezkontaktné platby ako Apple Pay, môžu svojim telefónom platiť na ktoromkoľvek bezkontaktnom termináli na svete. Terminály majú schopnosť prijímať platby vyšších čiastok než 20 eur, ak je k dispozícii možnosť overenia totožnosti držiteľa karty (napríklad odtlačkom prsta Touch ID) a ak predajca aktivoval terminál na prijímanie väčších súm.

MÝTUS č. 3:

Prostredníctvom Apple Pay mi niekto môže z iPhonu ukradnúť informácie o mojej karte.

SKUTOČNOSŤ: Bezkontaktné platobné technológie Visa a jedinečné bezpečnostné prvky zabudované do iPhonu aj Apple Watch umožňujú držiteľom kariet Visa používať Apple Pay ľahko a úplne bezpečne a to všetko pri zachovaní úplného súkromia.

Tokenizované platby Visa prostredníctvom Apple Pay

Keď svoju kartu Visa vložíte do Apple Pay, informácie o karte (vrátane 16-miestneho čísla na prednej časti karty) sú spoločnosťou Visa a vašou vydavateľskou bankou nahradené číslom účtu, ktoré je možné bezpečne uložiť na zariadeniach Apple. Toto číslo je následne poskytnuté obchodníkom na spracovanie transakcií uskutočnených prostredníctvom Apple Pay.

Spomínanému procesu sa hovorí „tokenizácia platieb„. Pre používateľov kariet je to prakticky neviditeľný proces, ktorý sa deje v pozadí. Čísla kreditných a debetných kariet Visa sa neukladajú na žiadnom zariadení prevádzkujúcom Apple Pay a ani na serveroch Apple. Rovnako tak nikdy nie sú zdieľané ani s obchodníkmi, čo je ďalšia vrstva zabezpečenia.

payWave for Mobile

Technológia payWave for Mobile vyvinutá spoločnosťou Visa sa používa v rámci Apple Pay na vytvorenie dynamického a zabezpečeného kódu pri každej jednotlivej transakcii. Šifrovací kód je špecifický pre konkrétnu platbu a predajcovi je poskytnutý spoločne s vašim číslom účtu, aby bolo možné platbu prostredníctvom Apple Pay spracovať rovnako, ako keby išlo o normálnu platbu kartou.

Touch ID

Technológia Touch ID vyvinutá spoločnosťou Apple umožňuje overiť platbu buď v predajni, alebo prostredníctvom aplikácií – stačí priložiť prst k iPhonu, Apple Watch alebo iPadu, ktorý je kompatibilný s Apple Pay.

MÝTUS č. 4:

Ak svoj iPhone stratím alebo mi bude odcudzený, môže mi zlodej cez Apple Pay vybieliť účet alebo kartu.

SKUTOČNOSŤ: Smartfóny, dokonca aj v rukách zlodejov, sú stále chránené niekoľkými spôsobmi. Minimálne tým, že informácie o karte Visa nie sú ukladané do telefónu a nenachádzajú sa ani na serveroch spoločnosti Apple. Namiesto toho sa používa bezpečný „platobný token“ alebo číslo účtu spojené s konkrétnym zariadením. Toto číslo možno použiť len na konkrétne zariadenie, na ktorom je prevádzkovaná služba Apple Pay – pre ďalšie zariadenia je bezcenné. Platby cez Apple Pay sú navyše overované pomocou odtlačku prsta Touch ID, ktorý zabezpečuje, že telefón môže na vykonávanie platieb použiť len jeho majiteľ.

MÝTUS č. 5:

Ak mi niekto ukradne token / číslo účtu viazané k zariadeniu, môže s jeho pomocou zistiť číslo mojej karty.

SKUTOČNOSŤ:  Ak sa Vaše číslo účtu (viazané na konkrétne zariadenie) dostane do nepovolaných rúk, nemožno ho použiť na platbu. Je navrhnuté tak, aby platilo len pre nákupy prostredníctvom konkrétneho zariadenia, u konkrétneho obchodníka alebo pre konkrétny typ nákupu. Na žiadosť vydavateľa alebo poskytovateľa elektronickej peňaženky môže navyše Visa token veľmi rýchlo deaktivovať, reaktivovať alebo nahradiť iným. Okrem toho majú používatelia prístup k niekoľkým nástrojom od spoločnosti Apple, napríklad Find my iPhone alebo iCloud, ktoré im umožňujú vzdialene deaktivovať alebo vymazať všetky dáta z ich zariadení, a to vrátane údajov pre platbu alebo tokenov používaných prostredníctvom Apple Pay.

MÝTUS č. 6:

Bezkontaktné mobilné platby je možné používať len vtedy, ak obchodník uzavrel zmluvu s výrobcom konkrétneho terminálu alebo zúčtovacou bankou.

SKUTOČNOSŤ: Mobilné zariadenie je možné používať prakticky všade, kde je bezkontaktný terminál. Po celej Európe ich je v  súčasnosti 2,6 milióna pričom ich počet neustále narastá. Čím ďalej, tým viac narastá aj počet obchodníkov, ktorí aktivujú svoje terminály na prijímanie vyšších čiastok.

MÝTUS č. 7:

Spustenie Apple Pay vo Veľkej Británii znamená, že túto službu je možné využívať iba tam.

SKUTOČNOSŤ:  Služby ako Apple Pay je možné k bezkontaktným platbám využívať takmer všade, kde je bezkontaktný terminál. Vo Veľkej Británii je to viac ako 410 000 miest (viac ako 250 000 obchodníkov), v celoeurópskom meradle potom aktuálny počet presahuje 2,6 milióna. Celosvetovo počet bezkontaktných NFC terminálov neustále rastie. Rôzne krajiny majú pre bezkontaktné platby rôzne limity (vo väčšine krajín EÚ je to ekvivalent 20 libier, na Slovensku je to 20 eur). Pri prekročení limitu sú používatelia vyzvaní overiť mobilnú platbu (v prípade Apple Pay použitím Touch ID). V prípade pochybností si je vždy možné overiť priamo u obchodníka, či je možné platiť mobilom.

MÝTUS č. 8:

Mobilné peňaženky sú možno dobré pre platby v obchode, ale nie je možné nimi vrátiť peniaze.

SKUTOČNOSŤ: Mobilná peňaženka je presne to, čo hovorí jej názov – peňaženka. Karta, ktorú obsahuje, vie všetko, čo bežná plastová karta. Teda platenie nákupov, prijímanie refundácií a poskytovanie odmien a benefitov. Čo sa refundácií týka, tu je to mierne zložitejšie. Vydavateľské banky a obchodníci prevádzkujúci bezkontaktné platby pracujú na tom, aby sa odstránili problémy, ktoré bránia vráteniu peňazí priamo na mobilné platobné zariadenie. Obchodníci však majú povinnosť vrátiť peniaze na účet držiteľa karty, ktorý mobilné platobné zariadenie predloží. Na tento účel môžu obchodníci použiť fyzickú kartu – tú, ktorá je spojená s účtom zariadenia. Po jej predložení je možné vrátenie peňazí vykonať na túto kartu prostredníctvom kontaktného rozhrania.

MÝTUS č. 9:

Ak sa váš telefón ocitne blízko čítačky, môže dôjsť k tomu, že omylom zaplatíte za niečo, čo ste si vôbec nekúpili.

SKUTOČNOSŤ:  Či už hovoríme o platobnej karte alebo mobilnom telefóne, bezkontaktné čítačky na báze NFC fungujú len vtedy, keď sa zariadenie dostane do vzdialenosti približne 4 centimetrov – to je menej ako kľúč od auta alebo Váš palec. Bolo by teda veľmi ťažké za niečo zaplatiť omylom. U Apple Pay musíte navyše ešte potvrdiť všetky platby cez Touch ID, takže náhodná úhrada je prakticky vylúčená.

MÝTUS č. 10:

Ak nahráte svoju kartu do peňaženky typu Apple Pay, nemôžete získavať odmeny alebo iné benefity.

SKUTOČNOSŤ: Ako už bolo povedané vyššie (pozri mýtus č. 8), mobilná peňaženka funguje rovnako ako skutočná peňaženka. Karta v mobilnej peňaženke vie to isté, čo bežná plastová karta – od platenia nákupov, cez vrátenie peňazí, až po poskytovanie odmien a benefitov z obľúbených obchodov. Záleží len na tom, ako je karta zaregistrovaná do schémy predajcu a ako sú transakcie spracované v programe.

MÝTUS č. 11:

Keď svoju kartu Visa prepojíte s Apple Pay, Apple vidí všetko, čo si kupujete.

SKUTOČNOSŤ:  Služba Apple Pay bola navrhnutá tak, aby sa v spoločnosti Apple nezbierali žiadne informácie o transakciách, ktoré by bolo možné spojiť s konkrétnou osobou. Apple si tak uchováva len anonymné údaje. Výpis platieb vykonaných prostredníctvom platobných kariet spojených s Apple Pay sa pre vyššie pohodlie používateľa objavuje v Passbooku; história transakcií je ukladaná iba lokálne na konkrétnom telefóne, nie na serveroch spoločnosti Apple.

MÝTUS č. 12:

Ak použijem telefón k platbe v zahraničí, mobilný operátor mi naúčtuje extra poplatok.

SKUTOČNOSŤ: S použitím karty Visa prostredníctvom platobných služieb, ako je Visa PayWave nie sú spájané žiadne poplatky. Avšak, aby ste mohli prijímať správy a notifikácie od Apple, vydavateľa karty a ďalších prevádzkovateľov mobilných peňaženiek, je potrebné mať aktivovaný dátový program. Na základe vášho dátového tarifu a ponuky operátora vám preto môžu byť účtované ďalšie poplatky za správy a dáta.

MÝTUS č. 13:

Mobilné platby / mobilnú peňaženku môžem používať len keď mám signál.

SKUTOČNOSŤ:  Jediné dve podmienky uskutočnenia platby sú nabitá batéria a telefón v „bdelom“ stave. Keďže token / ID prístroja je uložený priamo v prístroji, používateľ k uskutočneniu nákupu nepotrebuje aktívne dátové spojenie.

Značky: