Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vo finálnej fáze testovania nové kompaktné športové vozidlo BMW 128ti (kombinovaná spotreba paliva: 6,4 — 6,1 l/100 km; kombinované emisie CO2: 148 — 139 g/km) práve podstupuje kalibračné testovacie jazdy na horských cestách pohoria Eifel v okolí Severnej slučky okruhu Nürburgring ako aj priamo na najnáročnejšej pretekárskej trati sveta.

Konštruktéri sa sústredia najmä na dynamické jazdné vlastnosti novej verzie v ponuke BMW radu 1, ktorá vznikla špeciálne pre radosť z aktívnej jazdy. Nový model príde na trh v novembri 2020.

Športové vozidlo s vlastným charakterom

Model 128ti s pohonom predných kolies sa nachádza presne pod špičkovým modelom BMW radu 1, ktorým je BMW M135i xDrive (kombinovaná spotreba paliva: 7,1 — 6,8 l/100 km; kombinované emisie CO2: 162 — 154 g/km) a taktiež ho poháňa novo vyvinutý 2-litrový benzínový motor. Štvorvalec s technológiou BMW TwinPower Turbo pod kapotou BMW 128ti dodáva výkon 195 kW (265 k) a umožňuje športové jazdné vlastnosti ako šprint z 0 na 100 km/h za 6,1 sekundy. Avšak nový model BMW 128ti je oveľa viac ako iba nová verzia BMW radu 1. Okrem viacerých odlišných dizajnových prvkov exteriéru a interiéru sa vyznačuje aj tým, že dostal inak nastavené odpruženie a riadenie. Tie sa sústredili na dosiahnutie mimoriadnych športových jazdných vlastností zameraných na vodiča. Nové športové vozidlo s pohonom iba predných kolies tak dôsledne oslovuje predovšetkým mladšie cieľové skupiny, ktoré požadujú radosť z jazdy typickú pre vozidlá značky BMW.

Technické prvky pre vyššiu precíznosť a priamu odozvu

Nový model BMW 128ti sa bude štandardne dodávať s 8-stupňovou športovou automatickou prevodovkou Steptronic a so samosvorným diferenciálom Torsen, ktorý zlepšuje trakciu prednej nápravy. Má aj špecificky nastavený podvozok M Sport vrátane zníženia svetlej výšky o 10 mm. O zlepšenie ovládateľnosti sa stará aj špeciálne upravený systém BMW Performance Control. Úpravami v prospech precíznejších reakcií a lepšej spätnej väzby prešlo aj riadenie. Treba spomenúť, že BMW 128ti je približne o 80 kg ľahšie ako model BMW 135i xDrive s pohonom všetkých kolies, z ktorého preberá mimoriadne precízne nastavené uloženia stabilizátorov ako aj samotné stabilizátory. Na požiadanie a bez príplatku si záujemcovia môžu objednať aj športové pneumatiky, čo im prinesie viac radosti z jazdy. Jazdným vlastnostiam sa prispôsobili aj brzdy M Sport známe zo špičkových modelov, ktoré zaručujú vynikajúce brzdné vlastnosti.

Značky: