Dobre, primárne môžete mať disk na vaše zálohy.

Princíp je ale v tom, že toto bude vaše súkromné úložisko a vyhnete sa tak analyzovaniu vašich fotiek cloudovými službami. Aj Synology má mechanizmy, aby analyzovalo vaše fotky. To však prebieha len v rámci vašich dát a tak aj tu máte podobné možnosti ako na on-line službách ale s podstatne vyšším súkromím. Teda takisto sa budú dať fotky vyhľadávať podľa typu – fotky z Vianoc, zo svadby, tam, kde je pes alebo kde ste vy atď.

Druhá výhoda sieťového disku je, že sa k nemu môžete dostať aj cez internet. Bude umiestnený doma alebo vo firme a dáta z neho si budete môcť prezerať aj z druhého konca sveta. Dokumenty aj video, všetky dokumenty tak, ako ich na disku máte.

Na rozdiel od bežného disku, ktorý vám môže niekto z členov rodiny omylom vymazať, sa pri NAS nič také nestane. Stačí nastaviť oprávnenia pre vás a pre deti samostatne. Pozrú si tak napríklad fotky, filmy ale do vašich pracovných dokumentov sa nedostanú.

Kompletné šifrovanie je základom a tak sú disky chránené aj pri fyzickom odcudzení. Rovnako tak je vhodné sa zamyslieť nad kúpou dvojdiskovej verzie. V prípade poruchy jedného disku, stačí vymeniť chybný kus a dáta sa znova skopírujú na nový disk. Stále máte teda duplicitu dát. O toto sa stará operačný systém DSM automaticky. Túto možnosť pri externých diskoch nemáte a niečo ako dvojdiskové USB disky nenájdete.

Aplikácie a prostredie na webe je skutočne prepracovaná funkcia. Celý systém ako aj NAS po hardvérovej stránke sa ovláda priamo z webového prehliadača. Nastavíte si, či majú svietiť LED, tichý alebo výkonný režim, kedy sa majú zálohovať dáta alebo kedy uspať či zobudiť zariadenie. Je teda efektívne aj v rámci spotreby energie. Do systému sa dá nainštalovať antivírus, kancelársky balík, nástroj na prevádzku virtuálnych systémov a tak si môžete vyskúšať Linux bez toho, aby ste to museli robiť na notebooku alebo vašom domácom počítači.

Prakticky si môžete predstaviť stolný počítač. Takéto niečo je DS zariadenie, napríklad Synology DS220+, ktoré sme mali na ukážku vo videu. Stačí sa k nemu pripojiť a všetko spravíte cez webový prehliadač. Zariadenie je vhodné pre fotografov ale aj na bežné zdieľanie fotiek a súborov. Vyhnete sa tak Googlu alebo Microsoftu a budete mať nezávislosť nad vašimi dátami.

Fotogaléria systému DSM 7.0

  • Zdroj: TOUCHIT
  • Zdroj: TOUCHIT
  • Zdroj: TOUCHIT
  • Zdroj: TOUCHIT
  • Zdroj: TOUCHIT
  • Zdroj: TOUCHIT

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.