Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Balíte sa na dovolenku? Okrem poistenia seba a batožiny nezabúdajte ani na auto, ak je vašim dopravným prostriedkom.

„V prípade výberu zabezpečovacieho zariadenia si však vopred zistite, či je pre poisťovňu postačujúce, aby v prípade poistnej udalosti poskytla poistné plnenie,“ upozorňuje Peter Kundlák, technický riaditeľ Business Lease Slovakia.

Ak ste sa rozhodli ísť autom na dovolenku, okrem vybavenia si poistenia pre seba a batožinu myslite tiež na poistenie auta a jeho zabezpečenie aj proti krádeži a vlámaniu. Práve výber vhodného zabezpečovacie zariadenia často rozhoduje o tom, či vám v prípade poistnej udalosti poisťovňa poskytne poistné plnenie. Preto si pred jeho obstaraním zistite, či je postačujúce. „Napríklad v súčasnosti majú už takmer všetky nové vozidlá  štandardné zabezpečenia auta vo forme elektronického imobilizéru. Ide o základné zabezpečenie, ktoré väčšina poisťovní síce berie za postačujúce, no len v priemere do limitu hodnoty nového vozidla, teda okolo 20 000 eur,“ upozorňuje napríklad Peter Kundlák, technický riaditeľ Business Lease Slovakia. Hoci sa tento limit môže u jednotlivých poisťovní odlišovať, ak máte vozidlo drahšie, je potrebné aj dodatočné zabezpečenie. Na čo si teda dať pri výbere pozor?

Páka na volant aj tajný vypínač nepomôžu

Jedným zo zabezpečení, ktoré je na zlodejov už krátke, je mechanické zabezpečenie riadiacej páky. Ak sa totiž zlodej dostane do vozidla, napríklad v noci, a nie je ničím rušený, má dostatok času poradiť si s takouto prekážkou. Poisťovne preto ani neakceptujú páku na volant pre jej ľahké prekonanie.

Obdobne aj v prípade tajného vypínača dnes platí, že skúsený zlodej zistí jeho umiestnenie podľa pohybov vodiča pri štartovaní alebo opúšťaní vozidla. „Súčasne neexistuje príliš veľa miest, kde by sa vypínač dal umiestniť tak, aby skúsený zlodej neodhalil jeho polohu v priebehu niekoľkých minút,“ podotýka Peter Kundlák. Preto ani toto zabezpečenie vám poisťovňa neuzná.

Slabý spôsob ochrany je do istej miery aj pieskovanie alebo iné označovanie skiel (leptanie). Na jednej strane to síce môže odradiť zlodejov, pretože ak chcú vozidlo následne legalizovať, označené sklá im zvyšujú náklady. „Ak však zoberieme do úvahy fakt, že väčšina vozidiel sa kradne na náhradné diely, tento spôsob ochrany je veľmi slabý,“ upozorňuje Peter Kundlák.

Imobilizér áno, ale…

Imobilizér ako základné zabezpečenie je u väčšiny poisťovní postačujúce v priemere do limitu hodnoty nového vozidla, teda okolo 20 000 eur. „Pre drahšie vozidlá poisťovne zvyčajne vyžadujú dodatočné zabezpečenie vozidla voči krádeži a na výber má klient najčastejšie z troch možností – alarm s plávajúcim kódom alebo mechanické zabezpečenie riadiacej páky pevne spojené s karosériou vozidla, prípadne vyhľadávací systém na báze GPS,“ spresňuje Peter Kundlák. V prípade operatívneho lízingu si napríklad firmy sami rozhodnú, či a aký druh dodatočného zabezpečenia si vyberú.

Trh v súčasnosti ponúka niekoľko druhov alarmov. Najjednoduchší je alarm s vnútornými senzormi pohybu, ktorý sa aktivuje pri pohybe vo vozidle. Zložitejšie alarmy sú vybavené senzormi náklonu alebo pohybu. „Alarm núti zlodeja konať rýchlo, a, ako sa hovorí, v rýchlosti sa robia chyby. Z tohto dôvodu ho považujem za najlepšie dodatočné zabezpečenie z hľadiska cena versus stupeň ochrany,“ konštatuje Peter Kundlák.

Hoci drahším, ale veľmi účinným zabezpečením sú aj vyhľadávacie systémy na báze GPS. „Pre páchateľa je často zložité vôbec zistiť, že sa vo vozidle nachádzajú, nie to ešte ich nejakým spôsobom eliminovať,“ konštatuje Kundlák. Nevýhodou je vyššia vstupná investícia a mesačné poplatky za „stráženie“. Hoci niektorí vodiči siahajú aj po vyhľadávacích systémoch na báze GSM, tie sú pomerne neúčinné. „Dôvodom je, že rušičky GSM signálu sú dnes legálne bežne dostupné,“ dodáva technický riaditeľ spoločnosti Business Lease Slovakia, ktorá je komplexným poskytovateľom mobility a popredným hráčom na poli operatívneho lízingu u nás.

Bez ohľadu na zabezpečenie, nelákajte zbytočne zlodeja

  1. Nenechávajte vozidlo na opustených miestach, kde majú zlodeji dostatok času a priestoru na prekonanie zabezpečení.
  2. Pri opustení vozidla aktivujte všetky spôsoby zabezpečenia, ktoré vozidlo má.
  3. Nelákajte zlodeja interiérom, teda ponechaním akýchkoľvek hodnotných vecí vo vozidle. Výrazne to zvyšuje pravdepodobnosť vykradnutia a poškodenia vozidla.