Na konci tohto roka nastane problém pre státisíce občanov Slovenska, ktorí využívajú svoje elektronické občianske preukazy na elektronickú komunikáciu so štátom.

Všetci, ktorým bol elektronický občiansky preukaz (eID) vydaný do júna 2021, budú môcť prostredníctvom eID vytvárať kvalifikovaný elektronický podpis iba do konca roka 2022. Na konci roka budú na týchto starších elektronických preukazoch certifikáty pre elektronický podpis automaticky zneplatnené.

Na túto skutočnosť v súčasnosti nie sú dotknutí občania zo strany štátnych orgánov nijako aktívne upozorňovaní. Podľa informácií Slovensko.Digital sa tento problém týka viac ako 200 000 aktívnych používateľov služieb eGovernmentu.

Je zrejmé, že na konci roka budú takto žiadať o nový občiansky preukaz davy ľudí a ak môžete, urobte tak dostatočne zavčasu. Na Slovensku sa za pol roka vydá spolu asi 250-tisíc občianskych preukazov, pre riešenie tohto problému by bolo teda treba kapacitu zvýšiť zhruba na dvojnásobok.

Rušenie platnosti certifikátov na starších občianskych preukazoch vyplýva z konca platnosti bezpečnostnej certifikácie čipu, ktorý je v nich osadený. Žiaľ, zmena certifikátu sa nedá realizovať on-line, bude treba vymeniť celý eID.

Situácia je o to komplikovanejšia, že v blízkej budúcnosti sa má začať s vydávaním úplne nového typu občianskych preukazov, ktoré sa budú dať používať s pomocou bezkontaktného rozhrania protokolom NFC podobne ako je to v prípade pasov.

Ministerstvo vnútra však nevie garantovať, kedy táto zmena nastane, ani či to bude pred koncom roka, čo by bolo viac ako vhodné. Podľa príslušného nariadenia EK však mali byť vydávané už od augusta 2021.

Zdroje: Slovensko.Digital, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.