Cieľom podujatia bola zábava, ale aj ekologický rozmer v podobe zberu starých telefónov.

Celkovo 361 účastníkov súťažilo v prvom ročníku Majstrovstiev Slovenska v hode telefónom, ktoré sa v sobotu (20. 8.) konali na futbalovom štadióne v Lučenci. Víťazom sa stal Matej Šandor z Banskej Bystrice, ktorý hodil mobil Nokia 3310 do vzdialenosti 66,4 metra.

Zdroj: TOUCHIT.SK
Milan Kovalančík (v strede) s manželkou Tatianou a moderátorom podujatia Lukášom Pelčom

Súťažiaci hádzali legendárnymi Nokiami 3310. Bol to vlastne druhý mobilný telefón, ktorý bol bez anténky, ak si dobre pamätám. Spolu s batériou váži 133 gramov, čo je váha akurát na hádzanie, keďže napríklad kriketová loptička má 150 gramov,“ priblížil Milan Kovalančík, zakladateľ a majiteľ firmy Mobilonline, ktorá bola organizátorom podujatia.

Súťažiaci mali podľa jeho slov k dispozícii celkovo 40 kusov týchto telefónov. Boli oblepené priesvitnou lepiacou páskou, aby sa pri dopadoch nerozpadli. Organizátori vytvorili v rámci majstrovstiev tri kategórie. Prvou boli deti do 15 rokov, druhou ženy nad 15 rokov a treťou muži nad 15 rokov.

Zdroj: TOUCHIT.SK
Telefóny Nokia 3310, ktorými súťažiaci hádzali

Ako Kovalančík ďalej spomenul, túto akciu chceli zorganizovať už v roku 2019, ale to bolo pracovne pre Mobilonline také náročné obdobie, že sa súťaž rozhodli o rok odsunúť. Vtedy sa však začala pandémia COVID-19 a tak napokon k realizácii došlo až teraz.

Na toto podujatie sme sa pripravovali už od marca. Pôvodne to mala byť len menšia akcia, ale vďaka partnerom Samsung a 4ka sa nám podarilo zorganizovať takúto krásnu veľkú akciu na štadióne, čo jej dalo úplne iný rozmer,“ poznamenal šéf Mobilonline.

Nezabúdajú na ekológiu

Súčasťou akcie bol i zber starých mobilov, ktoré by inak mohli skončiť v odpade.

„Návštevníci nám doniesli veľmi veľa telefónov. Ročne zrecyklujeme viac ako tisíc mobilov, ktoré nám ľudia donesú. To znamená bez tých, ktoré kúpime a predáme. Niektoré takéto odovzdané telefóny opravíme, prípadne ich predáme v pôvodnom stave za zlomok ceny. Zvyšok používame buď na umelecké diela, alebo do múzea, určite žiadne nevyhadzujeme,“ zdôraznil Kovalančík.

Zdroj: TOUCHIT.SK
Umelecké dielo zo starých telefónov

Majstrovstvá SR v hádzaní telefónom chcú o rok v Lučenci zopakovať. „Budeme mať skúsenosti z prvého ročníka a preto verím, že budú ešte väčšie a lepšie. Mala by to byť najväčšia akcia firmy Mobilonline v rámci roka, ktorou sa chceme zviditeľňovať a zdôrazňovať, že nám na prírode naozaj záleží,“ zakončil majiteľ Mobilonline.

Najlepšie výkony vo všetkých troch kategóriách budú zaznamenané v Knihe slovenských rekordov. Podľa jej zakladateľa Igora Svítoka bol prvý slovenský rekord v hádzaní telefónu s hodnotou 58,4 metra vytvorený v roku 2014 na stretnutí motorkárov na Zemplínskej Šírave.

Zdroj: TOUCHIT.SK

„Dodatočne som preto s vtedajším organizátorom konzultoval detaily, či bol pri hode rozbeh alebo nie a či sa rátalo miesto dopadu, alebo miesto, kam sa telefón zakotúľal,“ vysvetlil Svítok. Dodal tiež, že podobné súťaže nie sú vo svete výnimkou a zvyknú sa niekedy hádzať dokonca chladničky či práčky.

Prvý ročník majstrovstiev prilákal podľa údajov organizátorov viac ako tisíc návštevníkov. Okrem samotnej súťaže na nich čakali atrakcie pre deti, kultúrny program v podobe vystúpenia Lenky Piešovej a Mariána Čekovského, ale aj stánok Samsungu s najnovšími mobilmi a hodinkami či možnosť vytočiť si ceny v šťastnom kolese od 4ky.

Zdroj: TOUCHIT.SK

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.