Je to len test alebo predzvesť niečoho väčšieho?

Na počítačoch od Applu bol nájdený nový kód, ktorý zatiaľ vyčkáva. Nevykonáva nič kritické, no situáciu si kontroluje. Podľa webu ArsTechnica je tento kód na zhruba 30 000 počítačoch a raz za hodinu kontaktujú vzdialený server. Kontroluje si tak, či má spustiť nejaký kód alebo zostať v nečinnosti. Objavený bol spoločnosťou Red Canary, tá ho nazýva ako Silver Sparrow.

Cieľ, akú úlohu na seba kód na počítačoch preberá, je zatiaľ neznámy. Takisto je známe, že nainštalovaný kód na počítačoch obsahuje vlastný mechanizmus zničenia. Dokáže sa sám odstrániť, no táto možnosť zatiaľ použitá nebola. Pravdepodobne to súvisí aj s odpoveďou vzdialeného servera. Tu zatiaľ škodlivý kód nedostal kód na spracovanie a tak je zrejmé, že jeho deštrukcia by bola zbytočná.

Malvér sa spúšťa na „mekoch“ s procesorom M1, tým sa z neho stal druhý známy malvér pre zariadenia s týmto procesorom. Objavený bol v 153 krajinách ako napríklad v USA, Veľkej Británii, Kanade, Francúzsku a Nemecku.

Okrem kódu pre procesory Apple M1 existuje aj verzia pre intelovskú platformu. Zatiaľ o ňom nie je veľa detailov, no spoločnosť považovala za patričné informovať o tomto kóde už počiatočnom štádiu.

silver sparrow malware

Spôsob šírenia „strieborného vrabca“ na počítačoch s macOS. Zdroj: Red Cannary

Zdroj: ArsTechnica

Prečítajte si aj:

Digitálna stopa: Kto vás sleduje na internete?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.