Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Národný dopravca, Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s OZ Detská železnica Košice privíta v dňoch 14. – 15. apríla 2018 návštevníkov na tradične najväčšej prezentácii historických i súčasných železničných vozidiel na Slovensku. Vďaka Rušňoparáde sa tisíckam záujemcov už po osemnásty raz otvorí rušňové depo ZSSK v Košiciach.

„Minulý rok si mohli účastníci Rušňoparády, ktorá prezentuje na jednom mieste moderné i historické vlaky, naplno užiť novozavedený vlak InterCity. Tento rok im ponúkneme možnosť obzrieť si náš najmodernejší rušeň Vectron. O dobrú náladu sa svojím koncertom postará kapela S Hudbou Vesmírnou a kus moderného umenia návštevníkom poskytne vozeň umeleckého vlaku T.R.A.M. Osobne som veľmi rád, že v spolupráci s OZ Detská železnica Košice môžeme podobné podujatie organizovať. Srdečne pozývam všetkých, aby si prišli vychutnať jarný víkend v príjemnej atmosfére vlakov,“ uviedol Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Na tohtoročnej akcii sa predstaví napríklad maďarská lokomotíva, vyrobená ešte pred prvou svetovou vojnou (rok výroby 1910), ktorá sa využíva pre potreby historického filmu (napr. nová verzia filmu Winnetou). Chýbať nebude ani Krutwig, posledný typ parného rušňa vyrábaného v bývalom Československu, či „holywoodska hviezda“ z filmu Peacemaker – Sergej. Jedinečnou bude prehliadka maďarského prezidentského salónneho a reštauračného vozňa zo 60. rokov minulého storočia, ktoré reprezentujú posledný zlatý vek cestovania železnicou. Z novodobej techniky návštevníkov určite zaujmú motorové jednotky s prezývkami Bageta a Mravec či dieselmotorová ucelená jednotka. Najväčším lákadlom je však nepochybne rušeň Siemens Vectron, najmodernejší prírastok vo flotile ZSSK, ktorý je schopný jazdiť rýchlosťou až 200 km/h.

Nielen železniční nadšenci si budú môcť počas druhého aprílového víkendu vychutnať pravidelné akcie, akými sú napríklad súťaže rušňovodičov alebo vojenský prepad vlaku s leteckou podporou. Okrem toho istotne všetkých poteší možnosť previezť sa na parnom rušni, oddýchnuť si v chill-out zóne v elektrickej poschodovej jednotke, prezrieť si výstavu železničných modelov či zažiť súbežnú jazdu Ušatej s Albatrosom i Papagája so Žabotlamou. Že neviete, čo tieto názvy znamenajú? Príďte ich spoznať na vlastné oči. Skvelú atmosféru dotvorí skupina S Hudbou Vesmírnou, ktorá na sobotnom hodinovom koncerte určite odohrá aj aktuálny železničiarsky hit Ideme vlakom.

Na mieste, kam sa za bežných okolností nohy návštevníkov nedostanú, sa zíde naozaj pestrá paleta historických i moderných rušňov a vlakov: „Z celého Slovenska, ale aj Čiech či Maďarska sa k nám dokotúľajú také hviezdy ako Žabotlama, Papagáj, Hurvínek, Mravec, Ušatá, Sergej, Karkulka, Vectron, Albatros či Orchestrión. Počas víkendu sa tak na jednom mieste stretnú viac ako dve desiatky parných, motorových a elektrických rušňov, a tak som presvedčený, že sa majú návštevníci na čo tešiť,“ približuje Ľubomír Lehotský, predseda OZ Detská železnica Košice.

Dopravu na Rušňoparádu zabezpečia aj mimoriadne vlaky z okolia Prešova, Popradu, Humenného, ako aj Vranova nad Topľou a nostalgické vlaky pôjdu i do Jasova a Medzeva, kam už v súčasnosti bežné vlaky nejazdia. Zaujímavosťou Rušňoparády sú tento rok aj akcie mimo depa. Retrobus napríklad zavezie návštevníkov na prehliadku kaštieľa v Krásnej nad Hornádom a historické vlaky ponúknu odvoz do Jasova, kde sa bude konať jarný trh, či do trebišovského Múzea južného Zemplína.

Značky: