Spoločnosť TCL usporiadala virtuálnu tlačovú konferenciu priamo z čínskeho Shenzenu. Pre TCL mobilný telefón nie je len o fotoaparáte, ale firma silne preferuje aj kvalitu displeja. A to všetko za extra dostupné ceny. To môže na Slovensku naozaj dobre fungovať.

TCL okrem smartfónov vyrába množstvo produktov ako sú napr. tablety, nositeľné zariadenia ale aj inteligentné zariadenia ako sú zámky otvárané cez mobilnú aplikáciu či dotykom smartfónu, ďalej domáce zariadenia ako sú chladničky, klimatizácie ale aj televízory a audio zariadenia. Do portfólia TCL  patrí aj značka Alcatel, Palm a Blackberry. Výhodou je, že TCL buduje svoj ucelený ekosystém a tak je možné ľahko prepojiť rôzne zariadenia z ich portfólia.

TCL podporuje na svojom displeji štandard HDR

TCL podporuje na svojom displeji štandard HDR

V oblasti smartfónov sa TCL cíti najlepšie v oblasti displejov, tu vystupuje ako OEM výrobca aj pre iné značky. Spoločnú stratégiu označuje ako NXT Vision. Obraz na TCL displeji je čistý, jasný, plný detailov a farieb a to s plnou podporou formátu HDR. Na displeji sa totiž pozeráte v rámci dňa niekoľko hodín, fotoaparát využijete počas dňa len na pár minút.

TCL 10 Pro – vlajková loď za menej ako 450 eur

Na Slovensko prichádzajú telefóny TCL 10 Pro a TCL 10L a to za výhodné ceny. TCL 10 Pro bude stáť 449 Eur a kamerová výbava v prípade TCL 10 Pro obsahuje 16 Mpx super  široký fotoaparát, ďalej 5 Mpx macro, 64 Mpx hlavnú kameru a tiež špeciálnu kameru pre video realizované pri extra nízkej úrovni osvetlenia s veľkosťami snímacích bodov až 2,9 mikrometra. Systém štyroch kamier nazýva TCL quad camera.

TCL je tu obzvlášť hrdé na macro kameru, ktorou je možné fotiť objekty zo vzdialenosti len 2 cm a tiež spomenutú kameru pre nočné video. Za danú cenu to má byť najlepší pomer výkon/cena. Súčasťou videa je aj stabilizácia, môžete vyhotoviť videá v rozlíšení 4K.

Displej s uhlopriečkou 6,47 palca je s podporou HDR10, čo veľmi oceníte napr. pri sledovaní Netflixu, s ktorým má TCL spoluprácu a pri niektorých telefónoch dostanete aj predĺženú skúšobnú lehotu na jeho vyskúšanie. Do nových telefónov TCL dáva batériu s kapacitou 4500 mAh a podporou rýchleho nabíjania Fast Charging (9 V, 2 A, QC 3.0). Cez OTG káble je tak možné priamo z telefónu nabíjať ďalšie zariadenia ako sú smart hodinky, slúchadlá alebo druhý telefón. Vo výbave je 6 GB RAM a procesor Snaprdragon 675. Farba je šedá a zelená s dúhovým efektom na zadnej strane.

Kamerová výbava v TCL 10 Pro

Kamerová výbava v TCL 10 Pro

Ešte lacnejší TCL 10L za 249 eur má uhlopriečku displeja až 6,53 palca pričom pomer displeja k celkovému telu smartfónu je 91 % a jeho rozlíšenie je 1080 × 2340 bodov (FullHD Plus). Má široký pozorovací uhol a podobnú kamerovú výbavu, jeho hlavný fotoaparát má rozlíšenie je 48 Mpx.

Rozdiel medzi 64 a 48 MPx hlavným fotoaparátom v prípade TCL 10 Pro a a TCL 10L

Rozdiel medzi 64 a 48 MPx hlavným fotoaparátom v prípade TCL 10 Pro a a TCL 10L

Okrem tohto má TCL aj model 10 5G, ktorý sa však na náš trh z pochopiteľných dôvodov nedostane. Jeho cena je 399 eur a tento telefón ukazuje, kam sa už s cenou dostali telefóny, ktoré podporujú sieť 5G. TCL je hrdé hlavne na koeficient Delta E, ktorý charakterizuje ako vníma na displeji farby ľudské oko a ako človek na ňom dokáže rozlíšiť jednotlivé odtiene. TCL displej je v tomto prípade pred svetovými špičkami výrobcov telefónov (Apple a Samsung), ide však o interné merania firmy TCL.

Pripomeňme, že TCL bude na Slovensku dostupné cez operátora Telekom, ktorý na týchto telefónoch prevádzkuje aj VoLTE, teda prenos hlasu v dátovej podobe po sieti 4G. Rovnako by sa tieto telefóny mali objaviť aj v predajnej sieti predajcu Datart.

Pohľad do budúcna – skladačky pod 1000 eur

Asi najzaujímavejšia časť tlačovej konferencii patrila vizionárskym produktom. Tu TCL pracuje hlavne na skladacích displejoch, videli sme napr. tablet, ktorý sa dá poskladať na tri časti. Inými slovami z veľkého tabletu urobíte smartfón s priemernou veľkosťou (ale hrubší) a tento postup skladania môžete opakovať až 20 000 krát. Mali sme možnosť vidieť tento proces na výstave MWC 2020 v Barcelone a bolo to naozaj pôsobivé.

Takto sa dá 10 palcový tablet poskladať na smartfón

Takto sa dá 10 palcový tablet poskladať na smartfón

Otázka, prečo teda TCL neprišlo na trh s telefónom so skladacím displejom je jednoznačne na mieste. Ako sme sa dozvedeli v odpovedi na našu otázku, je to o tom, že TCL chce priniesť zariadenia dostupné pre všetkých. Podľa TCL nie, je nutné aby telefóny so skladacím displejom stáli 1500 eur a viac (to je cena Samsung Flip a Motorola Razr).

Skladací telefón od TCL

Skladací telefón od TCL

V momente, keď TCL príde na trh so skladacím displejom, bude to v cene výrazne pod 1000 eur. Vývoj v tejto oblasti teda pokračuje.

Tiež sme videli okuliare na privátne sledovanie obrazu, pričom pre každé oko je k dispozícii displej s rozlíšením 4k.

Okuliare so 4K displejmi

Okuliare so 4K displejmi

V rámci otázok padla otázka naj na spoluprácu čínskeho TCL a amerických firiem ako je Google.

Dostali sme odpoveď, že tu s nič nemení, TCL na rozdiel od Huawei nie je výrobcom infraštruktúry pre 5G. Bezpečnostné aktualizácie budú minimálne každých 60 dní, TCL 10L dostane jednu veľkú aktualizáciu na operačný systém Android od Google a TCL 10 Pro dokonca dve veľké aktualizácie.

Pozrite si naše fotografie z konceptov telefónov TCL

Auto fotografií z výstavy MWC 2020: Roman Kadlec

Viac o telefóne TCL 10 Pro v našej recenzii

TCL 10 Pro: Super na pozeranie Netflixu a šikovný telefón za dobrú cenu (PRVÉ DOJMY)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.