Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Sledovať spotrebu elektrickej energie v domácnosti a získať tipy či návody na úspory sa bude dať aj pomocou aplikácie v mobile.

Prvú svojho druhu na slovenskom trhu pripravil najväčší alternatívny dodávateľ energií bez majetkovej účasti štátu – spoločnosť MAGNA ENERGIA.  Jej spustenie umožnilo zavedenie inteligentných elektromerov (IMS). Napríklad rodinný dom vybavený tepelným čerpadlom na vykurovanie i ohrev vody má časovým spínačom nastavený ohrev vody v letnom období na 7.00 a 20.00. Teda v čase, kedy je predpoklad spotreby teplej vody. Jednoduchou zmenou nastavenia spínača na iné hodiny sa spotreba energií presunie do nočných alebo popoludňajších hodín. Úspora predstavuje až 30 % celodenných nákladov na elektrinu. Podobným spôsobom sa bude dať ušetriť aj na iných elektrospotrebičoch – či už ide o pračku, vysávač, alebo vykurovanie.

Inteligentné elektromery má dnes nainštalovaných 44 tisíc odberateľov, pričom do konca roka by ich počet mal vzrásť nad 55 tisíc. Kým v súčasnosti ide predovšetkým o firmy, v budúcnosti budú IMS vybavené aj domácnosti s ročnou spotrebou elektriny najmenej 4 MWh. Celkovo by tak IMS malo dostať približne pol milióna domácností, predovšetkým tých, ktoré žijú v rodinných domoch. Aj tie tak budú môcť využiť výhody variabilnej tarifikácie a míňať elektrinu vtedy, keď je lacnejšia. IMS totiž umožňujú tvorbu taríf v jednotlivých hodinách. „Kým doteraz ceny elektriny vyplývali z vývoja ročných produktov na energetickej burze, teraz je pri cene možné zohľadniť aj hodinový vývoj cien. Výsledkom sú nižšie mesačné faktúry za elektrinu,“ vysvetľuje Martin Semrič zo spoločnosti MAGNA ENERGIA. Od januára 2017 budú môcť výhody IMS využiť aj domácnosti, umožniť by to mala nová vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, ktorá je momentálne v pripomienkovom konaní.

Preto spoločnosť MAGNA ENERGIA pripravila mobilnú aplikáciu MagnaApp, ktorá je prístupná pre operačné systémy Android a iOS. Pomocou nej si môžu klienti spoločnosti pozrieť priebeh spotreby elektriny v jednotlivých hodinách, či porovnať si náklady na energie pri súčasnej a variabilnej tarifikácii.

Domácnosti, ktoré majú IMS nainštalované, môžu už teraz začať experimentovať so zmenou spotreby v jednotlivých hodinách dňa. Spotrebiče, ktoré nepotrebujú používať v čase špičky odberu v sústave (vtedy je elektrina drahšia), spustia v čase lacnejšej elektriny. Napríklad, umývačku riadu alebo pračku zapnú až po 22:00 hod, teda v časovom pásme variabilnej tarify s názvom NOC. Výsledok si môžu skontrolovať v aplikácii hneď na druhý po 9:00 hod. V tom čase by mali byť dostupné údaje za predchádzajúci deň. Odberateľ uvidí aj priebeh spotreby ako i nákladov v jednotlivých hodinách. Aplikácia poskytuje prístup aj pre odberateľov, ktorí nie sú zákazníkmi MAGNA ENERGIA. Tí si môžu vyskúšať funkcionalitu MagnApp na tzv. demo dátach.

MagnaApp si môžete stiahnuť na:

https://itunes.apple.com/sk/app/magnapp/id1116786915?mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.magna_energia.magnapp

Značky: