Nová akčná kamera GoPro Hero 12 je na svete a prináša viacero vylepšení. Žiaľ, 1-palcový senzor sa nestal skutočnosťou. Vylepšilo sa aj uchytenie kamery, zostalo štandardné akčné prichytenie + je tu závit na uchytenie, podobne ako je to pri bežných kamerách. Väčšina doterajšieho príslušenstva sa dá ďalej používať.

Dlhšia doba prevádzky

Novinka však ponúka až dvojnásobne dlhšiu dobu prevádzky na rovnakú batériu, aká sa používa aj pri starších modeloch. Vítanou novinkou je 5,3K a 4K video v HDR formáte, kameru môžete bezdrôtovo prepojiť so slúchadlami Apple AirPods a ďalšími modelmi podporujúcimi Bluetooth. Pribudli funkcie pre profesionálov, ale aj nadšencov.

Príklady zachytených obrazov pomocou kamery GoPRo HERO 12 Black
Príklady zachytených obrazov pomocou kamery GoPRo HERO 12 Black

Ešte širší obraz s novým príslušenstvom

Nové príslušenstvo Max Lens Mod 2.0 pre HERO12 Black umožňuje až 177° zorné pole pri špičkovom rozlíšení 4K/60. Pribudla synchronizácia časového kódu, čo uľahčuje prácu pri súčasnom natáčaní obrazu pomocou viacerých kamier HERO12 Black. Nový je aj formát GP-Log s dostupnými tabuľkami LUT), čo umožňuje prácu s farbami na profesionálnej úrovni.

Desktop aplikácia

Na svete je aj úplne nová aplikácia Quik Desktop určená pre predplatiteľov portálu GoPro. Táto desktopová aplikácia sa bude synchronizovať s mobilnou aplikáciou Quik na jednoduchú úpravu a správu obsahu medzi týmito platformami. Pre platformu Windows sa však desktop aplikácia objaví až v budúcom roku.

Desktop aplikácia QuickZdroj: GoPro.com,
Desktop aplikácia Quick

Vylepšená stabilizácia

Vítanou novinkou je vylepšená stabilizáciu videa HyperSmooth 6.0. Výrobca vylepšil aj ovládanie kamery hlavne pre príležitostných používateľov, ktorí sa nie celkom vyznajú do jednotlivých pojmov v oblasti zachytávania obrazu. HERO12 Black tak obsahuje režim zjednodušeného ovládania a nový režim na vertikálne snímanie (4K, 9 : 16). Kamera je pri snímaní namontovaná horizontálne, ale obraz je zachytený vertikálne, čo je vhodné pre sociálne siete.

Nové ovládanie kamery GoPro HERO12 Black
Nové ovládanie kamery GoPro HERO12 Black

Hlavné vylepšenia kamery GoPro HERO12 Black

HERO12 Black využíva odolnú konštrukciu GoPro a vylepšuje výkon

  • Až 2-krát dlhšia doba prevádzky: ide o 70 minút nepretržitého záznamu pri 5,3K/60 (čo je najvyššie nastavenie výkonu HERO12 Black). Viac ako 95 minút pri rozlíšení 5,3K/30 a viac ako 155 minút. nepretržitého záznamu pri 1080p/30. To všetko so zapnutou stabilizáciou videa HyperSmooth 6.0.
  • Fotografie + 5,3K a 4K video s vysokým dynamickým rozsahom (HDR).
  • Maximálne rozlíšenie 5,3K + 8× Spomalené deje (Slo-Mo) v rozlíšení až 2,7K. Maximálne rozlíšenie fotografií je 27 Mpx. Rýchle deje môžete snímať v 4K s rýchlosťou až 120 snímok za sekundu pre 4-násobné spomalenie obrazu.
  • Širokouhlá perspektíva s príslušenstvom Max Lens Mod 2.0 prináša 36 % širšie zorné pole pri snímaní širokouhlého videa Teraz s 2-krát odolnejším objektívom proti poškriabaniu a odolnou hydrofóbnou vrstvou objektívu, ktorá odvádza kvapky vody.
  • GP-Log + dostupné LUT: GP-Log s dostupnými tabuľkami LUT umožňuje profesionálom väčšiu kontrolu nad postprodukčnými úpravami a triedením farieb.
  • Podpora bezdrôtového zvuku pre Apple AirPods + ďalšie zariadenia Bluetooth: Teraz môžete nahrávať zvuk priamo do HERO12 Black zo zariadení Bluetooth. Môže to priniesť vyššiu kvalitu zvuku pri vlogovaní a ovládaní kamery pomocou hlasových príkazov na diaľku.
  • Stabilizácia videa HyperSmooth 6.0 s funkciou AutoBoost, ktorá automaticky zvyšuje stabilizáciu videa, pričom zachováva najmenšiu možnú mieru orezania s nepostrehnuteľnými prechodmi medzi úrovňami orezania. HyperSmooth 6.0 tiež umožňuje vyrovnávanie horizontu aj pri plnom 360° otočení fotoaparátu v digitálnom objektíve Linear + Horizon Lock alebo vo všetkých nastaveniach objektívu pri použití príslušenstva Max Lens Mod 2.0.
  • Pomer strán 8 : 7, veľkosť snímacieho prvku 1/1,9″
  • Nočné efekty so statickými snímkami: Môžete zachytávať pohyb hviezd na nočnej oblohe, svetelné stopy vozidiel.
  • Intervalové fotografie sa pripájajú k súboru nástrojov Power Tools, ktoré pomôžu zachytiť video a fotografie novým spôsobom. Intervalová fotografia umožňuje zachytávať fotografie v pevne stanovených intervaloch, od každých 0,5 sekundy až po každých 120 sekúnd.
  • Synchronizácia časového kódu spolupracuje s aplikáciami Final Cut Pro, Adobe Premier a ďalšími
  • Automatické nahrávanie do cloudu, automatické úpravy + neobmedzené zálohovanie: HERO12 Black je dostupná pre predplatiteľov GoPro a počas nabíjania kamery sa automaticky nahráva do vášho cloudového účtu GoPro. Po dokončení nahrávania dostanete automatické video so zvýraznením. Všetky zábery sa ukladajú v 100 % kvalite zdroja.
  • Kamera HERO12 Black je vodotesná do hĺbky 10 metrov bez potreby dodatočného puzdra. Predplatitelia GoPro majú možnosť výmeny poškodenej kamery (platia isté obmedzenia).

Ceny a dostupnosť

Kamera príde na trh na Slovensku 13. septembra 2023. Cena pri predaji je 499 eur (akciovo aj s balíkom príslušenstva). Kamera GoPro HERO12 Black aj s Max Lens Mods 21.0 za 538 eur. Predplatitelia portálu GoPro majú zľavu, samotná kamera je v tomto prípade za 349 eur. Ceny platia pri objednaní cez portál GoPro.com, nákupy v maloobchode bývajú drahšie. Doprava sa pri objednávke nad 99 eur neplatí.

Nové príslušenstvo

Súčasne s kamerou prichádza aj vylepšené príslušenstvo ako je nová predlžovacia tyč a vodotesné diaľkové ovládanie.

Nová predlžovacia tyč
Nová predlžovacia tyč s diaľkovým ovládaním

Predlžovacia tyč má v rozloženom stave dĺžku 1,2 metra a v zloženom len 25 cm. Súčasťou predlžovacej tyče je odnímateľný a vodotesný Bluetooth diaľkový ovládač , ktorý uľahčuje ovládanie uzávierky kamery HERO12 Black, keď je tyč úplne vysunutá. Obe príslušenstvá budú dostupné v októbri 2023.

Zdroje: GoPro

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.