Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na zaplatenie cestnej dane zostávajú podnikateľom už len tri dni

Na celom Slovensku platia zjednotené sadzby, zvýhodnené sú novšie a ekologické autá a podnikateľ podáva daňové priznanie už len na jednom mieste.

Majiteľom áut, ktorí používajú vozidlo na podnikanie, zostávajú na zaplatenie dane z motorových vozidiel už len tri  dni. Tzv. cestná daň musí byť zaplatená najneskôr do 1. februára tohto roka. V prípade novších a ekologickejších vozidiel je daň nižšia. 

Na jednom mieste

„Zákon o Dani z motorových vozidiel zjednotil sadzby pre jednotlivé typy vozidiel na celom území Slovenska, teda bez ohľadu na kraj. Ak mal podnikateľ evidovaných viacero vozidiel v rôznych krajoch po Slovensku a podával niekoľko daňových priznaní podľa príslušných krajov, proces bude jednoduchší. Podá už len jedno súhrnné priznanie za všetky vozidlá a to tam, kde má sídlo.

„V prípade obstarávania vozidiel na operatívny lízing podnikateľovi ako nájomcovi týchto vozidiel odpadajú akékoľvek starosti s daňou za motorové vozidlá. Dôvodom je, že vlastníkom a teda držiteľom týchto vozidiel je lízingová spoločnosť,“ vysvetľuje Ladislava Pozdechová, vedúca účtovného oddelenia Business Lease Slovakia. Pri finančnom lízingu povinnosť podať daňové priznanie, ako aj odvádzať preddavky na daň v prípade prekročenia limitov predpokladanej ročnej dane, zostáva na podnikateľovi hoci je rovnako nájomca. „Daň musí totiž podávať držiteľ vozidla a v prípade finančného lízingu je držiteľom uvedeným v technickom preukaze vozidla nájomca,“ dodáva.

Nižšia daň

Nižšej dane sa zároveň môžu tešiť všetci tí podnikatelia, ktorí majú vo svojom vozidlovom parku novšie či ekologickejšie vozidlá. „Dôvodom je variabilná ročná sadzba dane podľa veku a ekologickosti vozidla,“ vysvetľuje Ladislava Pozdechová.

Zdaňovanie sa pozitívne odzrkadlí na autách obstaraných na hotovosť, operatívny aj finančný lízing. Daňovníkom vo všeobecnosti naďalej zostáva osoba, ktorá je ako držiteľ vozidla zapísaná v doklade. „V prípade financovania áut na operatívny lízing, kde sa už teraz obmieňajú autá väčšinou po troch rokoch, sa fyzickej alebo právnickej osobe premietne nižšia daň aj do nižších splátok operatívneho lízingu,“ dodáva Pozdechová.

No kým pri novších autách je daň v závislosti od veku výrazne nižšia, či pri hybridných vozidlách a vozidlách na vodíkový a plynový pohon ešte navyše o 50 % nižšia a na elektrický pohon dokonca nulová, s pribúdajúcim vekom sa daň naopak zvyšuje. Ak máte vo vozidlovom parku staršie než 13- ročné vozidlo, pripravte sa na vyššiu, než stopercentnú daň.

Ročná sadzba cestnej dane a vek vozidla (od jeho prvej registrácii)

1- až 3-ročné vozidlo (36 kalendárnych mesiacov): sadzba nižšia o 25 %

4- až 6-ročné vozidlo: sadzba nižšia o 20 %

7- až 10-ročné vozidlo: sadzba nižšia o 15 %

11- až 13-ročné vozidlo: sadzba 100 % s následným zvyšovaním

Pre hybridné vozidlá sa sadzba dane navyše zníži o 50 %

 

Daňová povinnosť vzniká daňovníkovi prvým dňom mesiaca, kedy sa vozidlo použilo na podnikanie, a zaniká posledným dňom mesiaca, v ktorom došlo k zmene držiteľa vozidla, vyradeniu vozidla z evidencie, ukončeniu podnikania alebo zániku daňovníka.

 

Zdroj: zákon o Dani z motorových vozidiel