Téma, ktorá vždy vyvoláva otázky. Mení sa s dobou, alebo sú minulé princípy stále platné?

Vo videu v tomto článku alebo priamo na YouTube sa dozviete, ako je to s nabíjaním smartfónov v dnešnej dobe. Téme sme sa venovali aj v minulosti, množstvo princípov stále zostáva. Vo videu a v článku nižšie sa dozviete aj ako je to s rýchlym nabíjaním, čo v časoch, keď telefón mesiace nepoužívate a ďalšie tipy ako čo najlepšie nabíjať smartfón.

Výber niektorých smartfónov s rýchlym alebo super rýchlym nabíjaním:

  • iPhone 12 – 20 W
  • Galaxy S21 – 25 W
  • Xiaomi Mi 11 – 55 W
  • Huawei Mate 40 Pro – 66 W
  • Motorola moto g9 plus – 30 W
  • Realme 7 Pro – 65 W

Čím smartfóny nabíjať?

Toto asi nebude veľká veda a budete ich nabíjať nabíjačkou, ktorú nájdete v balení smartfónu. Netýka sa balení iPhonov 12 a Samsungov Galaxy S21. Tam totiž žiadne nabíjačky nenájdete.

Môžete použiť aj inú nabíjačku. Či už to bude konektor microUSB alebo USB-C, sú navzájom kompatibilné. Rozdiel bude v rýchlosti nabíjania. 5000 mAh batériu nabijete s 55 W nabíjačkou za menej ako hodinu a pol.

Ak teda máte 30 W nabíjačku ktorá má podporu aj na nabíjanie pre 20 a 18 W ale vy máte telefón ktorý podporuje max 25 W, nabíjačka použije nie 25 ale 20 W. Toľko totiž elektronika pustí do svojej batérie a nabíjačku bude brzdiť

Nabíjať na 100 % ?

Toto sa neodporúča a takisto sa neodporúča, aby ste klesli pod úroveň 20 %. V takomto rozmedzí je najlepšie udržovať vašu batériu. Nič sa ale nestane ak občas nabijete mobil na 100 % alebo ho úplne vybijete.

Problémom môže byť nabíjanie v noci. Tam sa totiž nabije na 100 % a medzi časom kým ho ráno odpojíte sa bude pomaly zase dobíjať, aby nedochádzalo k poklesu, keďže telefón stále niečo spotrebováva. Aj preto majú výrobcovia mechanizmy, ktorými šetria na nabíjaní.

Napríklad tým, že sa postupne, trvá to asi týždeň telefón či systém naučí vaše zvyky. Tým odhadne, že v noci telefón idete nabiť a nepoužívate ho a bude ho nabíjať pomalšie.

Batérie sa ale opotrebovávajú a ich životnosť klesá. S tým neurobíte nič a žiadny „life-hack“ ich ani po troch rokoch nebude zachraňovať. To, že batéria v smartfóne nevydrží tak dlho, ako keď bola nová, vidíte už po pol či trištvrte roku.

Rýchle nabíjanie

Je známe, že rýchle nabíjanie batérie spôsobuje aj rýchlejšie vybíjanie a stratu ich životnosti. Ako sa k tomuto postaviť? Budete nabíjať telefón 10 W nabíjačkou, keď vám dá výrobca priamo v balení 55 W? Asi nie. Ako často meníte telefóny? Každý rok, každé dva? Tak si so životnosťou nemusíte robiť starosti.

Vypínať telefón?

Počas nabíjania nie je potrebné telefón vypínať. Iba ak by ste chceli maximalizovať rýchlosť nabíjania. Ak totiž máte slabú nabíjačku a na telefóne sa hráte, môže sa vám objaviť informácia, že sa nabíjanie pozastavilo a nebude sa v danej chvíli nabíjať.

Tiež sa môže nabíjanie pozastaviť z dôvodu vysokej teploty telefónu a teda rizika prehriatia batérie. S tým sa ale veľmi často nestretnete, no je rozumné nemať telefón položený na mieste, kde naň praží slnko a takto ho nabíjať.

Čo sa týka volania, keď je telefón na nabíjačke, všeobecné stanovisko sa dá chápať takto. Volajte ak potrebujete. Väčšinou však neodpájate telefón preto, lebo sa bojíte výbuchu ale preto, lebo máte krátky kábel a museli by ste sa k telefónu skláňať, ak máte zásuvku na zemi.

Čo je to nabíjací cyklus?

Výrobca udáva záruku na svoju batériu zo zákona na pol roka. Tá má ale obmedzený počet nabíjacích cyklov. Spravidla hovoríme o stovkách cyklov.

Popravde týmto sa už mnohí netrápia. Nech je to 500 alebo aj 800 cyklov. Znamená, to že keď pripojíme telefón na nabíjačku a nabijeme o 20 %, je to jeden cyklus? Nie. Zistilo sa, že toto nie je jeden nabíjací cyklus. Presne tak ako keď pripojíte telefón káblom k počítač, aby ste si z neho preniesli napríklad fotky.

Treba batériu naformátovať?

Určite nie. Toto sa robilo kedysi a vo svojej podstatne tam boli fámy hneď na začiatku. A to, že batériu treba nechať nabíjať 5 hodín alebo viac. Bezpečnostný mechanizmus vám nedovolí tzv. prebíjať batériu. Takže, či už necháte nabíjať na 100 % dve hodiny a potom máte nabíjačku stále pripojenú, nijako batériu neovplyvní, iba ak negatívne.

Batéria už nepotrebuje formátovanie a je dobré ak sa používa. Mnohí poznáte tento prípad z notebookov. Celý čas máte notebook pripojený k napájaciemu adaptéru, no po roku má batéria menšiu výdrž, ako kedysi. Je to práve tým, že batéria sa stále udržiavala na hraničnej hodnote 100 % a to je škodí.

Čo je to rýchle nabíjanie?

Existuje viacero technológií. Asi najznámejšou je Quick Charge od Qualcommu. To je ten výrobca, ktorý vyrába procesory pre váš smartfón. Možno ste už sami prišli na to, že rýchla nabíjačka od Xiaomi alebo Huawei nenabíja rýchlo váš Samsung alebo motorolu.

Nabije ich ale nevyužijete plný potenciál. Výrobca MediaTek nazýva technológiu rýchleho nabíjania Pump Express 4.0, Realme zase používa technológiu Dart Charge, Xiaomi zase nazýva svoje nabíjanie ako Mi Turbo Charge.

100 W na obzore

Kam to pôjde ďalej? Objavujú sa správy o super rýchlom 200 W nabíjaní. Potrebujeme to? Nuž je to podobné ako s mikrovlnkou a sporákom. Máte na výber ako si zohrejete jedlo a ako rýchlo. Mne by sa možnosť nabitia telefónu behom niekoľkých minút na 100 % veľmi páčila ale nie je to pre mňa niečo kritické, bez čoho neviem žiť.

Prečítajte si aj:

Oppo oficiálne predstavilo 125 W superrýchle nabíjanie. Rýchlosťou blesku budeme nabíjať už aj bezdrôtovo

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.