Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Digitálna doba priniesla množstvo výhod. Jednou z nich je aj možnosť byť v neustálom spojení s milovanou osobou. „Prepojená láska“ však podľa najnovšej štúdie spoločnosti Kaspersky Lab má aj svoju odvrátenú tvár a digitálne zariadenia môžu poriadne otriasť partnerskými vzťahmi. Väčšina sporov vzniká v momente, keď partner venuje svojmu zariadeniu väčšiu pozornosť ako svojej polovičke napr. počas spoločnej večere alebo len tak, počas rozhovoru o bežných veciach. 

Mnoho ľudí je dnes závislých od zariadení, ktoré im umožňujú zostať v kontakte so svojimi priateľmi a rodinou, a to isté platí pre tých, ktorí sú vo vzťahoch. Páry dnes často používajú zariadenia a internetové služby, aby posilnili svoj vzťah: 8 z 10 ľudí vždy zostáva v kontakte so svojim partnerom online, keď nie sú spolu a 62 % potvrdilo, že komunikácia prostredníctvom zariadení a internetu im pomáha cítiť blízkosť svojho partnera. Platí to najmä pre tie páry, ktoré spolu nežijú v jednej domácnosti (75 %).

Táto digitálna oddanosť sa týka aj samotného zdieľania, keďže 53 % ľudí tvrdí, že ich vzťah sa zlepšil odkedy zdieľajú svoje online aktivity, vrátane prístupov k účtom a zariadeniam. Aj to však môže mať svoje negatíva, ktoré je potrebné zvážiť.

Výskum zistil, že používanie zariadení môže viesť k hádkam medzi blízkymi, a to z rôznych dôvodov – k tým najčastejším patrí nadmerné používanie zariadení alebo kybernetická bezpečnosť.

Napríklad, 51 % ľudí sa priznalo k hádke kvôli používaniu zariadenia počas spoločného stolovania alebo rozhovoru. Viac ako polovica (55 %) respondentov mala s partnerom konflikt z dôvodu nadmerného času stráveného na zariadení. Toto percento je ešte vyššie (58 %) pre páry, ktoré spolu žijú v jednej domácnosti v porovnaní s 49 % tých, ktoré sú vo vzťahu, ale žijú oddelene. Z toho celkom prirodzene vyplýva, že ľudia nemajú radi pocit zanedbávania a chcú, aby im partner venoval pozornosť, keď sú spolu.

Nadmerné používanie zariadení však nie je jediným dôvodom sporov medzi partnermi. Zdrojom nezhôd vo vzťahoch môže byť nepochybne aj samotný prístup k zariadeniam. Štvrtina respondentov (25 %) sa napríklad nevedela dohodnúť, kto je na rade v používaní zariadenia. Búrku vo vzťahoch spôsobili tiež zabudnuté dobitie zariadenia (45 %) alebo jeho strata (28 %).

Čoraz viac párov sa potýka aj s problémami spôsobenými bezpečnostnými hrozbami. Takmer štvrtina (24 %) párov sa pohádala po tom, čo jeden z nich infikoval zariadenie malvérom a u 19 % prípadov vznikla hádka po tom, čo partner prišiel omylom alebo kvôli infekcii spôsobenej kybernetickou hrozbou o finančné úspory na internete. Pravdepodobnosť vzniku hádky kvôli vyššie spomínaným problémom, je prirodzene vyššia u párov, ktoré si navzájom zdieľajú zariadenia. To len zdôrazňuje fakt, že pokiaľ ide o moderné vzťahy, môžu byť zariadenia priateľmi i nepriateľmi.

„Moderné digitálne zariadenia poskytujú párom obrovské možnosti, ako zostať v neustálom kontakte a budovať svoj vzťah aj vtedy, keď nie sú spolu,“ povedal Dmitry Aleshin, viceprezident pre produktový marketing spoločnosti Kaspersky Lab. „Existujú však aj nevýhody, ktoré treba vziať do úvahy rovnako ako výhody. Tie isté zariadenia, ktoré pomáhajú párom zveľaďovať svoju lásku, keď nie sú spolu, môžu tiež spôsobiť hádky, keď sú používané nezodpovedne. Vďaka vedomému úsiliu o to, aby partneri neboli vo fyzickom svete zanedbávaní, ako aj zodpovednému prístupu k zariadeniam a online aktivitám, si ľudia môžu vychutnať mnohé výhody, ktoré ponúka digitálny svet bez toho, aby nahnevali svoju polovičku.“

Vzhľadom na to, koľko času dnes ľudia trávia online a s ohľadom na narastajúce riziká, je potrebné, aby si zabezpečili dostatočnú ochranu pred najnovšími kybernetickými hrozbami. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je využitie bezpečnostných nástrojov, ako je napríklad Kaspersky Total Security – multifunkčné riešenie, ktoré dokáže ochrániť každú časť digitálneho života ľudí a zabezpečiť pred kybernetickými hrozbami niekoľko zariadení naraz. To umožňuje párom komunikovať navzájom bez toho, aby sa museli obávať, že sú ich zariadenia ohrozené malvérom alebo že ich osobné údaje padnú do nesprávnych rúk.

Viac informácií o produkte a o tom, ako zabezpečiť digitálne kráľovstvo pre dvoch nájdete na  webovej stránke spoločnosti Kaspersky Lab.

Pre všetkých, ktorí by chceli zistiť, či majú moderné digitálne zariadenia negatívny vplyv na ich vzťah, odporúčame kvíz zostavený v spolupráci s bezpečnostnými expertmi spoločnosti Kaspersky Lab.

Značky: